Οι Αμερικανοί φέρνουν νομοθεσία για το “Δικαίωμα στην επισκευή”

Όταν χαλάσει το κινητό, το tablet ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείς εκεί που το αγόρασες. Συνήθως αυτή είναι η πιο ασφαλής και εγγυημένη λύση, μιας και η εταιρεία είναι αυτή που το κατασκεύασε, άρα θα γνωρίζει πως να κάνει την επιδιόρθωση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η πιο γρήγορη και πιο οικονομική λύση. Εδώ έρχονται τα third-party σημεία επισκευής, όπου η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει σε μικρότερο χρόνο και πολύ πιο οικονομικά. Το πρόβλημα με τους τρίτους επισκευαστές είναι ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι, άρα τα κομμάτια που χρησιμοποιούν δεν είναι τα αυθεντικά.

Αυτό θέλουν να αλλάξουν οι νομοθέτες σε 5 πολιτείες των ΗΠΑ. Κάνσας, Νεμπράσκα, Μινεσότα, Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη εισάγουν ένα νέο νομοσχέδιο γνωστό ως “Δικαίωμα στην επισκευή” (Right to repair). Αν ψηφιστεί ο νόμος, τα ανεξάρτητα καταστήματα επισκευής, θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν τα επίσημα κομμάτια που χρειάζονται για την επιδιόρθωση κάποιας συσκευής. Επίσης θα έχουν πρόσβαση στα επίσημα εγχειρίδια των κατασκευαστών.

Οι νομοθέτες υποστηρίζουν πως ο περιορισμένος αριθμός των εξουσιοδοτημένων κέντρων, έχει ως αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές επισκευής. Επίσης, γίνεται αναφορά και στα ηλεκτρονικά απόβλημα, μιας και η υψηλή τιμή επισκευής συχνά οδηγεί στο να καταλήξουν οι συσκευές αυτές στο καλάθι των αχρήστων.

“Limited authorized channels result in inflated, high repair prices and high overturn of electronic items. Another concern is the large amount of electronic waste created by the inability to affordably repair broken electronics”.

Αν ψηφιστεί η νομοθεσία (η ψηφοφορία αναμένεται το καλοκαίρι), η επισκευή των προϊόντων θα είναι εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου απλή μιας και οι δυο πλευρές έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Από τη μια είναι το Repair.org που πιέζει από μέρους των ανεξάρτητων επισκευαστών και από την άλλη οι λομπίστες που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες όπως η Apple.

right to repair, Οι Αμερικανοί φέρνουν νομοθεσία για το “Δικαίωμα στην επισκευή”

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παναγιώτης Β

Θα γελάσουμε με την απλ…

Max91

Βλέπω και άλλη μήνυση να κάνει η Apple, εξάλλου είναι μανούλα σε αυτά.

NikosAr

Πρακτικά νομίζω ότι θα βρουν πάτημα η “τρίτες εταιρείες για να χρεώνουν όπως η αντιπροσωπεία και χωρίς να ξέρεις αν όντως χρησιμοποιούν τα γνήσια ανταλλακτικά καθώς μετά δεν ξέρω τι θα γίνεται και με την εγγύηση της πρώτης ;

Τόλης

Ρε μανια με την Apple… Υπάρχουν και αλλες εταιρείες όπως Samsung, Microsoft, Google, Amazon και αλλες πολλές που εχουν περισσότερες συσκευές σε παρα πολλές κατηγορίες, και περισσότερα συμφέροντα να μην περάσει… Οχι οτι η Apple δεν την νοιάζει και η αυτη θα χάσει πολλά λεφτά αλλα οι υπόλοιποι σίγουρα περισσότερα, γιατί πιο επιρρεπης σε επισκευές ειναι και πιο πολλές συσκευές εχουν….

ChristosT

Και καλά θα κάνουν διότι η Apple σε αυτό το έχει ΠΑΡΑκάνει ηλιθιοδέστατα!
Αυξάνονται και οι τιμές αλλά και αυτοί που σπουδάσανε στο αντικείμενο τί θα κάνουν; Στραγάλια θα επισκευάζουν; Μειώνεται η δουλειά και αυξάνεται η ανεργία λόγω αυτών των πρακτικών.
Λές και όταν πάς σε Αρβάτο κλπ όλοι είναι τζιμάνια εκεί…
Έχει καιρό που έγινε ζήτημα απο τον κλάδο στις ΗΠΑ και ελπίζω οι άνθρωποι να δικαιωθούνε πλήρως! Τα μονοπώλια όπου και αν είναι πρέπει να ψοφάνε.

KnightRider

E ρε γελια που θα πεσουν !!

Nick

Ολα καλά, ομως το αρθρο μη ξεχναμε ότι αναφερεται για τις ΗΠΑ.
Αντικατασταση οθονης στο Ellada σε samsung tablet κοστίζει σε γνωστή αλυσίδα επισκευών της Αθηνας 30 ευρώ ακριβότερα από ότι σε εξουσιοδοτημένο samsung (ιδιο το κοστος γνησιας οθόνης, 30 ευρώ τοποθέτηση η samsung, 60(!) το ired / 2 μερες αναμονη στο εξουσιοδοτημένο της samsung, 5(!) στο ired καθότι πρέπει να γίνει και η παραγγελία της οθονης στη samsung).
Τρέχα κορόιδο Ελληνα επειδη ακουσες τη διαφήμιση και νομιζεις ότι θα βρεις καλυτερη τιμη και λιγότερο χρόνο….όπως λεει ότι συμβαίνει και το άρθρο για τα μη εξουσιοδοτημένα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.