USB-C Audio: Το νέο standard έρχεται να “διώξει” την κλασσική υποδοχή ακουστικών

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η προσπάθεια για να καταργηθεί η κλασσική υποδοχή ακουστικών των 3.5 mm έχει ξεκινήσει. Το USB Implementers Forum δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο Audio Device Class 3.0 specification, δείχνοντας έτσι στους κατασκευαστές το standard για να «διοχετεύσουν» τον ήχο μέσω της USB-C θύρας, από computers μέχρι και smartphones.

Ο οργανισμός αυτός έχει ξεκάθαρο σκοπό, ο οποίος είναι η αφαίρεση του παλαιού προτύπου των 3.5 mm για τα ακουστικά από όλες τις συσκευές. Θεωρητικά αυτό σημαίνει λεπτότερες συσκευές, καλύτερη αδιαβροχοποίηση και άνοιγμα στην καινοτομία για επιπλέον features στις συσκευές μας.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν ο σκοπός επιτευχθεί, παρόλα αυτά όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα στο σχέδιο αυτό. Εκτός από την καλύτερη υποστήριξη στον ψηφιακό ήχο (όπως ακουστικά με custom audio processing), το πρότυπο USB-C φέρνει και την δυνατότητα power-saving επιλογών και keyword detection. Με άλλα λόγια, μια εταιρεία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το USB audio με μικρότερη κατανάλωση από πριν και έχοντας μεγαλύτερη ευκολία για να υλοποιήσει την φωνητική αναγνώριση σε μια συσκευή.

Αναμένουμε να δούμε αν και άλλες εταιρείες αποφασίσουν να «διώξουν» την κλασσική υποδοχή των 3.5 mm από τι συσκευές τους, όπως έκαναν η Apple και Motorola. Πολλές εταιρείες ίσως περίμεναν την επίσημη αυτή υποστήριξη για να κάνουν το επόμενο βήμα τους.

USB Implementers Forum Audio Device Class 3.0 USB-C Audio, USB-C Audio: Το νέο standard έρχεται να “διώξει” την κλασσική υποδοχή ακουστικών

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tasos Spanos

Είτε το θελουμε είτε όχι εκεί θα πάει η δουλειά.
Κάποιοι έβριζαν την Apple μήνες τώρα ακόμα όταν ξεκίνησαν οι φήμες για αφαίρεση του 3,5 jack όμως θα πάει όμως εκεί η τεχνολογία αφού ξεκίνησε από μια εταιρεία

bezilys

@Tasosspanos δύστυχως έτσι είναι

kon

Φίλε Τάσο δεν είναι το ίδιο όπως της Apple. Γιατί αφού όλες οι συσκευές που θα κυκλοφορησουν θα έχουν όλες type c . Άρα τα ίδια ακουστικά θα μπορείς να τα χρησιμοποιείς παντού σε όλες τις συσκευες από κινητά λαπτοπ και όλες τις υπόλοιπες. Εννοώ της Apple θα μπορεί μόνο σε δικές της συσκευές. Αυτό γίνεται γιατί το lighting connector της. apple είναι δική της πατέντα οπότε ένας κατασκευαστής που θέλει να φτιάξει ακουστικά η καλώδια για συσκευές της Apple πρέπει να πληρώσει σ αυτή. Το πρόβλημα πιστεύω δεν είναι να καταργηθεί η θύρα ακουστικών 3.5 αλλά το να την αντικαταστησουμε με μια καλύτερη και με μια universal ώστε τα ίδια ακουστικά να δουλεύουν παντού.

Tasos Spanos

Η apple δινει τον ανταπτορα και μπορεις να χρησιμοποιησεις οτι ακουστικα θελεις.
Δεν παιζεται ομως εκει το παιχνιδι.
Παει στην ασυρματη τεχνολογια ολη η ιστορια απο ακουστικα μεχρι φορτιση οποτε αυτα που βλεπουμε τωρα ειναι καποια αποτελεσματα της μεταβατικης περιοδου.
Λεφτα βγαζουν.
Μολις κορεστει κατι βγαζουν κατι αλλο. Πριν το κατι αλλο ομως βαζουν και κατι ενδιαμεσο να βγαλουν και απο εκει μερικα χρονια.

Η apple δεν προκειται να παει με την μαζα ποτε. Εχει τα δικα της προτυπα που δυσκολα θα αφησει. Ειναι μονοπωλιο μεσα στους πολλους με καποιον τροπο. Για να αγορασεις ενα καλωδιο να φορτισεις το iphone σου πρεπει να ειναι Mfi δηλαδη ο κατασκευαστης να εχει πληρωσει στην apple ενα αντιτιμο για να μπορει να δουλεψει το εξαρτημα. Το ιδιο θα γινει και με τα ακουστικα αφου περνανε απο lightning

To usb type c ειναι ευπροσδεκτο. Και στην φορτιση και παντου. Ομως ακομα βλεπεις δεν το εχουν βαλει ολοι. Εχουν αποθηκες γεματες φαινεται με το παλιο βυσμα.

Παντου ετσι γινεται δεν θα αλλαξει ποτε αυτο.
Στα αυτοκινητα πχ θα ειχαμε 1 τυπο ζαντας, 1 κοινο προτυπο σε ολα δεν γινεται δεν θα εχει γλυκα η αγορα πιστευω

NikosAr

@ kon
Σου διαφεύγει κάτι * η συμβατότητα πρός τα πίσω χάνεται… αυτή είναι και η ουσία του ντόρου που έχει δημιουργηθεί δηλ. Φτιάχνουν κάτι νεο στην περίπτωση apple αλλά και στη 2η περίπτωση και το θέμα είναι : τι κάνεις τα ακουστικά που έχεις !! Όχι τι νέο θα αγοράσεις usb type c ή apple lighting και επίσης μικρής σημασίας είναι οι *αντάπτορες …

zan

ρε δεν πα να γα η audio jack θύρα τους πείραξε ας φτιάξουνε τα υπόλοιπα και μετά φτάναμε και εκεί λεφτά θέλουνε πάλι η π…δες αντί να κάνουνε κάτι για την μπαταρία που είμαστε με το φορτιστή στο χέρι όλοι την ώρα κάνουνε τα κινητά πιο λεπτά με μπαταρίες της πλάκας και με τα σου λένε βάλαμε μικρή μπαταρία αλλά έχουμε βάλει υπερφορτιστεί ρε νοκια και πάλι νοκια αυτά ήτανε κινητά

Nick The Greek

Καλό και άγιο το USB-C, αλλά όταν επικρατήσει αυτή η υποδοχή για τα μελλοντικά ακουστικά, τι θα γίνει αν κάποιος θέλει ταυτόχρονα να φορτίζει το κινητό και να ακούει ήχο απο τα ακουστικά;
Γιατί μέχρι τώρα με το 3,5mm jack αυτό γίνεται, στο μέλλον όμως δεν θα γίνεται.
Αλλά μάλλον τη λύση την έχουν βρεί !!!
Πολύ απλά θα μας βάζουν να τα σκάμε για να αγοράζουμε και να μεταφέρουμε αλλον ένα αχρείαστο αντάπτορα και όλα αυτά μόνο και μόνο για να μήν ενσωματώνουν το DAC στις συσκευές και να μειώνουν το κόστος παραγωγής τους.

keysmith

Καλά εντάξει.. Πολλά ήταν να καταργηθούν και ακόμα εκεί είναι..
Δεν πάει πουθενά η θύρα ακουστικών, εκεί θα είναι για πολλά χρόνια. Οσο υπάρχει και ένας κινέζος που το βγάζει όλοι αυτόν θα αγοράζουν και οι άλλοι χάνοντας πελάτες θα κάνουν πίσω. Αν πάει να εφαρμοστεί που αμφιβάλω απλά θα είναι βούτυρο στο ψωμί να αναδειχθούν νέοι παίχτες (που θα συνεχίσουν να έχουν την θύρα) έναντι των παλιών.

Είδαμε και άλλες απόπειρες “εκσυγχρονισμού” όπως η “κατάργηση” της SD και του FM πόσο πρόκοψαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Samsung USB-C

Samsung: Ετοιμάζει διπλό φορτιστή USB-C 50W και έναν νέο φορτιστή 45W

Περιμένουμε τα Galaxy S24, Galaxy S24 Plus και Galaxy S24 Ultra να υποστηρίζουν τις ίδιες ταχύτητες φόρτισης με τους προκατόχους τους.

Smartphones featured iPhone 15 iPhone 15 Pro

iPhone 15: Υποστηρίζει προσαρμογέα USB-C σε Ethernet για μεγαλύτερες ταχύτητες λήψης

Τα μοντέλα της σειράς iPhone 15 της Apple υποστηρίζουν προσαρμογείς USB-C σε Ethernet, επιτρέποντας ενσύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Smartphones Apple iPhone iPhone 15

Το iPhone 15 μπορεί να φορτίσει ένα άλλο iPhone

Η θύρα USB-C επιτρέπει στα iPhone να φορτίζουν μια μεγάλη γκάμα συσκευών USB-C, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου iPhone.

Smartphones AirPods Apple Apple Magic Mouse

Αναλυτής αποκαλύπτει ποιες συσκευές της Apple θα υιοθετήσουν USB-C του χρόνου

O Mark Gurman αποκάλυψε ποια προϊόντα της Apple θα πρέπει να περιμένουμε να αποκτήσουν USB-C έκδοση την επόμενη χρονιά.