Μεταχειρισμένα κινητά | Ο 10λογος του καλού αγοραστή

Μιας και τα τελευταία τρία χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 30 κινητά τηλέφωνα από τα οποία τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και τα αγόρασα μέσω αγγελιών από site και forum στο internet, σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό για ασφαλείς αγορές. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε πριν πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας.

, Μεταχειρισμένα κινητά | Ο 10λογος του καλού αγοραστή

Ο έλεγχος της ταυτότητας του πωλητή
1. Το πρώτο και βασικότερο όλων είναι να πραγματοποιείτε συναλλαγές με έμπιστα άτομα τα οποία είτε έχουν πολλές θετικές αξιολογήσεις είτε πολλά μηνύματα στα forum. Ποτέ μην πραγματοποιείτε συναλλαγές με άτομα τα οποία έχουν αρνητική αξιολόγηση.

2. Δείτε τα μηνύματα που έχει γράψει ο πωλητής στο forum για την συσκευή που θέλετε να αγοράσετε. Όταν αγοράζετε κινητά από forum μπορείτε να δείτε αν ο πωλητής έχει αναφέρει προβλήματα ή δυσλειτουργίες για την συσκευή σε κάποια συζήτηση.

3. Ζητήστε κάποια προσωπικά στοιχεία του πωλητή όπως ο αριθμός του σταθερού τηλεφώνου, το επίθετό ή κάποιο άλλο προσωπικό στοιχείο. Ποτέ μην αρκέστε μόνο σε ένα nickname και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

4. Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε συναλλαγή από απόσταση ζητήστε να σας στείλει φωτογραφίες του τηλεφώνου από όλες τις μεριές ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει χτυπήματα και σημάδια.

5. Θυμηθείτε ότι υπάρχει και η αντικαταβολή και δεν είναι ανάγκη να πληρώνεται μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω κατάθεσης σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Μόνο αν έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη σε κάποιον να του καταθέτετε τα λεφτά στην τράπεζα πριν παραλάβετε την συσκευή.

Η ώρα της συναλλαγής
6. Προτιμήστε να πραγματοποιείτε συναλλαγές χέρι με χέρι όπου μπορείτε να δείτε από κοντά την συσκευή και να αποφασίσετε αν όντως ενδιαφέρεστε να το αγοράσετε, αποφύγετε συναλλαγές από απόσταση ώστε να γλυτώσετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

7. Κλείστε ραντεβού σε σημεία που έχει αρκετά κόσμο όπως σταθμούς Μετρό, τρένου ή πλατείες. Συνήθως προτιμώ τους σταθμούς του Μετρό μιας και είναι σημεία που έχουν εύκολη πρόσβαση και για εσάς άλλα και για τον πωλητή.

Η συνάντηση
8. Βγάλτε την συσκευή από το κουτί και σιγουρευτείτε ότι όντως είναι άριστη και χωρίς χτυπήματα όπως έχετε συνεννοηθεί. Πραγματοποιήστε μια κλήση από την συσκευή και περιηγηθείτε για λίγη ώρα στο μενού για να σιγουρευτείτε ότι όντως λειτουργεί κανονικά.

9. Ελέγξτε αν υπάρχουν όλα τα αξεσουάρ της συσκευής στο κουτί. Συνήθως εκτός από τον φορτιστή οι συσκευές μπορεί να διαθέτουν καλώδιο σύνδεσης με υπολογιστή, CD, κάρτα μνήμης, θήκη κτλ.

10. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή που θα αγοράσετε έχει εγγύηση. Είναι ένα πολύ βασικό σημείο ειδικά στις αγορές κινητών τηλεφώνων ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης βεβαιωθείτε ότι η συσκευή έχει αγοραστεί από την Ελλάδα και όχι από το εξωτερικό γιατί δεν υποστηρίζουν όλες οι εταιρίες πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια εγγύηση.

Καλές αγορές!

87
317

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κώστας Βλαχάκης

Πολύ καλές οι συμβουλές σου Τάσο. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερα άρθρα που έχεις γράψει για το techblog.gr. Συγχαρητήρια.

giannis k

Πολύ σωστά πράγματα Τάσο. Κάπως έτσι είναι καλύτερα να λειτουργείς, όταν θέλεις να ασχοληθείς με μεταχειρισμένα.
Κι εγώ αυτού του στυλ είμαι, σε γενικές γραμμές, κι ευτυχώς εκτός από ένα nokia 6600 τα άλλα μου έχουν βγει καλα..

Αν έχεις να προτείνεις κάποιο κατάστημα με μεταχειρισμένα, site, ή κάτι τέτοιο, θα βοηθούσε μιας και ψάχνω για να πάρω το S.Ericsson P1i.

Ευχαριστώ.

John Karakatsanis

@giannisk: Το P1 έχει και ο Τάσος!
@tasosvel: μήπως ήρθε η ώρα να το “διώξεις” και το P1;

tasosvel

φίλε Γιάννη πριν 3 μέρες πούλησα το δικό μου p1 🙂 Πολύ καλή συσκευή, αλλά το πληκτρολόγιο του είναι λιγο άβολο. Εγώ κυρίως αγοράζω από το Myphone.gr που βρίσκεις όλες τισ συσκευές, αλλά πρέπει να έχεις λογαριασμό και κάποια μηνύματα για να μπορείς να δείς τις αγγελίες. Και στο insomnia.gr έχει κατηγορία με αγγελίες και μπορείς να βάλεις μια αγγελία ζήτησης, σίγουρα θα βρείς και σε αρκετά καλή τιμή p1. Πιο παλιά πουλούσα και στο emarket.gr αλλά έχουν βάλει προμήθεια στις πωλήσεις και σταμάτησα να πουλάω εκεί. Ένα άλλο site είναι το 124sold.gr . Μαγαζιά με μεταχειρισμένα υπάρχουν πάρα πολλά ειδικά εκεί γύρω από την Ομόνοια και γύρω από το Πολυτεχνείο έχει αρκετά, αλλά έχουν αρκετά τσουχτερές τιμές και δεν τα πολυεμπιστεύομαι.

katerina

Πάρα πολύ καλό άρ8ρο!! Και κατάλληλα δομημένο για να έχουμε στο νου μας τί πρέπει να προσέχουμε σε κά8ε βήμα της σναλλαγής μας..Τέλειο!!

Dr Teddy

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές! Όντως πρέπει να προσέχουμε σε τέτοιου είδους συναλλαγές

Ηλίας

Το http://www.emarket.gr είναι η πιο αξιόπιστη και all time classic λύση 🙂
Έχω αγοράσει 3 κινητά από εκεί – Nokia, Sony Ericsson και το τελευταίο μου: Iphone!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android featured How

Γρήγορη μεταφορά δεδομένων από Android σε iPhone [How To]

Σήμερα θα δούμε ένα γρήγορο How To για γρήγορη και εύκολη μεταφορά δεδομένων από οποιοδήποτε Android smartphone σε iPhone.

Software Android Android Smartphones featured

Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τους χρήστες Android συσκευών που θα βελτιώσουν την ποιότητα χρήσης τους.

Πριν αγοράσεις How

Κινητό τηλέφωνο | Προτάσεις αγοράς, Άνοιξη 2008

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και πολλές φορές η επιλογή γίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Θέλοντας να ξεκαθαρίσω το τοπίο σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό αγοράς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από ένα κινητό τηλέφωνο. Ενημερωθείτε λοιπόν για το τι «παίζει» στην […]

How to How

“Μαγειρεύοντας” τα Beat

Οι στιγμές που ζει ένας Dj όταν το κοινό ανταποκρίνεται χορεύοντας και διασκεδάζοντας, δεν αλλάζονται με τίποτα. Η συγκίνηση χτυπάει κόκκινο και η αδρεναλίνη ξεχειλίζει. Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής για την κάθε περίπτωση είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός δυναμικού και αξέχαστου set, όπως και ο καλός εξοπλισμός. Όμως δεν κάνουν τα ράσα, τον παπά! Ούτε […]