Vivo: Εντοπίστηκαν από την αστυνομία 13.000 smartphones με το ίδιο IMEI

Vivo, Vivo: Εντοπίστηκαν από την αστυνομία 13.000 smartphones με το ίδιο IMEI

Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν το International Mobile Equipment Identity (IMEI) για να τακτοποιούν τα smartphones τους, γι’ αυτό ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μοναδικός για κάθε έξυπνο τηλέφωνο. Αυτό επιτρέπει στους παρόχους να δημιουργούν λίστες με κλεμμένα smartphones και στην αστυνομία να τα εντοπίζει, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο, η Ινδική αστυνομία ανακάλυψε πάνω από 13.000 smartphones της Vivo με το ίδιο IMEI.

Πώς εντοπίστηκαν τα έξυπνα τηλέφωνα

Το πρόβλημα ήρθε στο φως όταν ένας αστυνομικός στο Meerut της Ινδίας πήγε για επισκευή το Vivo smartphone του σε ένα τοπικό κατάστημα. Μόλις παρέλαβε το επισκευασμένο κινητό διαπίστωσε ότι το IMEI που διέθετε δεν ήταν ίδιο με αυτό που έγραφε το κουτί στο οποίο βρισκόταν όταν το αγόρασε. Επιπλέον, δεν μπορούσε να συνδεθεί στο δίκτυο κινητής.

Αυτό οδήγησε τον αστυνομικό στο να ξεκινήσει μία έρευνα, η οποία τελικά κατέληξε στον εντοπισμό 13.557 smartphones της Vivo, τα οποία διαθέτουν όλα το ίδιο IMEI.

Γνωστή τακτική με συγκεκριμένο σκοπό

Σε όλο τον κόσμο, η αλλαγή του IMEI ενός smartphone είναι παράνομη και διώκεται ποινικά. Αρκετοί ενδιαφέρονται για τηλέφωνα με κοινά IMEI ή χωρίς καν IMEI, διότι δεν είναι εύκολο να τα παρακολουθούν οι πάροχοι και σπάνια βρίσκονται σε μαύρες λίστες. Ωστόσο, αν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα τέτοιο έξυπνο τηλέφωνο πρέπει να ψάξει στη μαύρη αγορά.

Φαίνεται όμως ότι στην Ινδία χρησιμοποιούν τα smartphones της Vivo ώστε να δημιουργούν συσκευές που δεν εντοπίζονται, και μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένα καταστήματα επισκευών τα οποία πραγματοποιούν την εν λόγω τροποποίηση.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το πρώτο στην ιστορία της εταιρείας. Πέρυσι, η αστυνομία είχε εντοπίσει 50.000 χιλιάδες Vivo smartphones με το ίδιο IMEI και είχε διαπιστώσει ότι όλα πέρασαν από ένα συγκεκριμένο κατάστημα.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nikos

50000 τηλέφωνα πέρασαν από το ίδιο κατάστημα για να αλλάξουν imei!;! Ο καταστηματάρχης πρέπει να έτριβε τα χέρια του όχι από χαρά, αλλά από τους καλούς που βγάλανε με τόσα τηλέφωνα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Smartphones vivo vivo Android smartphones

Vivo X100 Ultra: Τeaser δείχνει καινοτόμες λειτουργίες κάμερας

Το πρώτο επίσημο teaser της επερχόμενης ναυαρχίδας της vivo, του X100 Ultra, είναι επιτέλους εδώ και αποκαλύπτει πολλά.