Xiaomi, Oppo, Vivo και Huawei: Δημιουργούν ενιαία εναλλακτική του Play Store

Xiaomi, Xiaomi, Oppo, Vivo και Huawei: Δημιουργούν ενιαία εναλλακτική του Play Store

Το Google Play Store είναι το πιο δημοφιλές κατάστημα εφαρμογών για Android. Όμως, οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Xiaomi, Oppo και Vivo θέλουν να το αλλάξουν αυτό.

Το εναλλακτικό πολυκατάστημα εφαρμογών

Οι τρεις εταιρείες δημιούργησαν μια συμμαχία που επιτρέπει σε προγραμματιστές εκτός της Κίνας να ανεβάσουν ταυτόχρονα τις εφαρμογές τους σε όλα τα μεμονωμένα καταστήματα εφαρμογών που διαθέτουν. Πρόκειται για μια μεγάλη κίνηση που αποσκοπεί στη διακοπή της κυριαρχίας της Google στον τομέα των καταστημάτων εφαρμογών για Android συσκευές.

Οι εταιρείες Huawei, Xiaomi, Oppo και Vivo κατείχαν συνολικά το 40% των αποστολών smartphones το τέταρτο εξάμηνο του 2019. Οπότε, αν δημιουργήσουν μία ενοποιημένη πλατφόρμα που θα παρέχει πρόσβαση σε όλα τα μεμονωμένα καταστήματα εφαρμογών τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσελκύσουν πολλούς νέους προγραμματιστές.

Σύμφωνα με το Statista, το Google Play Store είχε περίπου 3 εκατομμύρια εφαρμογές το Δεκέμβριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι το κατάστημα της Google έχει πλέον ένα τεράστιο πλήθος εφαρμογών, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο για τα νέα apps να ξεχωρίζουν.

Οι κινέζικες εταιρείες αποκαλούν τη συμμαχία τους “Global Developer Service Alliance” (GDSA). Σύμφωνα με τις εταιρείες, η συμμαχία θα λειτουργήσει ως σύστημα υποστήριξης για παγκόσμιους προγραμματιστές στα διάφορα στάδια ανάπτυξης των εφαρμογών, καθώς και της δημιουργίας εσόδων.

Προς το παρόν, η GDSA καλύπτει εννέα γεωγραφικές περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ινδία, η Ινδονησία, η Ρωσία και η Μαλαισία. Είναι ενδιαφέρον ότι στον επίσημο ιστότοπο αναφέρονται μόνο οι Xiaomi, Oppo και Vivo ως επίσημα μέλη της GDSA. Ωστόσο, η Reuters ανέφερε ως μέλος της και τη Huawei.

Μέχρι τώρα η μόνη εταιρεία που έχει απαντήσει στα δημοσιεύματα είναι η Xiaomi, η οποία δήλωσε ότι στη συμμαχία συμμετέχουν η ίδια, η Oppo και η Vivo. Τονίζοντας ότι δεν στοχεύουν να ανταγωνιστούν το Google Play Store.

Η κυριαρχία της Google σε αυτήν την αγορά της επιτρέπει να κρατά μέχρι και 30% προμήθεια επί των πωλήσεων που πραγματοποιούνται στο κατάστημα εφαρμογών της. Οπότε, η GDSA θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους προγραμματιστές προσφέροντας καλύτερα κίνητρα και χρεώνοντας μικρότερες προμήθειες.

Επίσης, τα apps των προγραμματιστών θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα καταστήματα εφαρμογών των Xiaomi, Oppo και Vivo, καθώς και όποιων εταιρειών εισχωρήσουν στη GDSA στο μέλλον.

Τέλος, αν και η Xiaomi δεν αναφέρθηκε στη Huawei, η δεύτερη δουλεύει εδώ και πολύ καιρό στο δικό της εναλλακτικό κατάστημα εφαρμογών. Γι’ αυτό, θεωρούμε πολύ πιθανό η κινέζικη κατασκευάστρια να είναι ήδη μέλος της συμμαχίας ή να γίνει σύντομα.

Πηγή 1 Πηγή 2 Πηγή 3

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Pavlos Piaditis

Και ξεκίνησαν… Είναι καλό πάντως να υπάρχει και λίγος ανταγωνισμός και ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που κανένας Trump αποφασίσει οτι είναι απειλή και καμία άλλη εταιρία. Ισως έτσι να σηκώσει και λίγο κεφάλι η google και προστατεύει λίγο περισσότερο τους συνεργάτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.