Υπουργείο Παιδείας: Τέλος τα κινητά των μαθητών από το ελληνικό σχολείο

κινητά, Υπουργείο Παιδείας: Τέλος τα κινητά των μαθητών από το ελληνικό σχολείο

Tο Υπουργείο Παιδείας, θέτει οριστικά εκτός σχολείων τα κινητά και tablets των μαθητών, απαγορεύοντας την χρήση τους. Αυτό ακριβώς διαβάζουμε σε εγκύκλιο του Υπουργού, κ. Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην εγκύκλιο:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής.

4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: https://internet-safety.sch.gr/).

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β΄/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο

Σύνταξη techblog.gr με πληροφορίες από zougla.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
MixalisDoukis

Κατά τα άλλα εκσυγχρονιζόμαστε και τα ***ίδια μου κουνιούνται.
Κάνετε τις αιτήσεις ηλεκτρονικές πλέον για την εγγραφή στο σχολείο αλλά τα κινητά τα απαγορεύετε!
Δεν λέω να τα έχεις ανοιχτά μέσα στην τάξη και να μιλάς, αλλά όχι και να τα απαγορεύεις.
Εγώ στο διάλειμμα γουστάρω να ακούω μουσική, δεν θα γυρίσω τσόντα στις τουαλέτες. ffs
Όσο για τους υπολογιστές του σχολείου, που με το ζόρι ανοίγουν και στις 3/5 μέρες το σχολείο δεν έχει ίντερνετ, τα κινητά με 4g και πολύ πιο γρήγορα είναι πιο αποτελεσματικά για εργασίες.
Χαίρομαι πάρα πολύ που έχω δασκάλους που γνωρίζουν πως ο νόμος αυτός είναι μία πίπα.

Konstantinos

Να σου πω… εσύ εκσυγχρονίζεις το σχολείο με το να ακούς μουσική στο διάλειμμα; Ποιος ξέρει τι βλέπουν τα μάτια τους για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα. Δεν ξύπνησε ο υπουργός μια μέρα και είπε θα τους βάλω σε σπηλιά. Μακάρι το σχολείο να εκσυγχρονιστεί με συσκευές και διαδραστικούς πίνακες.

Πολλοί δάσκαλοι είναι χειρότεροι μάλιστα. Εδώ αγγλία τα μικρά παιδιά δεν έχουν κινητά στο δημοτικό. Δεν χρειάζονται δηλαδή

Darth

@MixalisDoukis αν ονομαζεις εκσυγχρονιζμο το να λιωνει ολη η ταξη στο instagramm και fb και selfie κλπ ν πεφτουν βροχη τοτε ναι είμαστε στην κορυφή

MixalisDoukis

Δεν είπα ότι ο εκσυγχρονισμός θα έρθει με το να ακούω μουσική, είναι δύο εντελώς διαφορετικά παραδείγματα που έφερα.
Όταν το κράτος απαγορεύει τα κινητά, κάνει χειρότερη την κατάσταση με αποβολές και ποινές κτλπ
Τα παιδιά όντας έφηβοι μέσα στην αντίδραση θα φέρνουν ολοένα και παραπάνω κινητά και θα κάνουν ολοένα και παραπάνω μαλακίες με αυτά.
Αντί λοιπόν να απαγορεύσεις τα κινητά στο σχολείο, μάθε στα παιδιά πως να χρησιμοποιούν τα κινητά τους όχι μόνο για facebook και χαζομάρες (γτ και οι καθηγητές μόνο αυτό ξέρουν) και να σκέφτονται πριν βγάλουν φωτογραφίες και βίντεο απο δω και απο εκει.
Γνώμη μου είναι πως με την απαγόρευση δεν πήγε κανείς μπροστά.
Πιο πολύ σαν φυλακή μου ακούγεται ο νόμος παρά σαν κάτι χρήσιμο και εποικοδομητικό.

ΚώσταςD.

Γλυτώνετε και την ακτινοβολία και παραοονιοσαστε κιόλας;😂😂😂😂 Ας αναβαθμίσουν όμως στα σχολεία τους υπολογιστές γιατί αλλιώς να γυρίσουμε στην προπάππου μας εποχή!!!

Jimis

@MixalisDoukis Με όλο το σεβασμό φίλε μου, δεν συμφωνώ μαζί σου. Ο εκσυγχρονισμός στα σχολεία δεν έχει καμία συνάφεια με τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Σαφώς οι αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά. Τα κινητά πού κολλάνε με τις αιτήσεις??Το διάλειμμα είναι για να μιλήσεις/παίξεις/γελάσεις με τους συμμαθητές σου..οχι να ακούσεις μουσική,μόνος, ή ακόμα και με παρέα! Γιατί??Σε 5 λεπτά πόση μουσική θα ακούσεις??
Να στο πω ωμά??Μαλακίσου με τους φίλους σου,γτ μες στην τάξη ειναι δυσκολότερο αυτό!!
Εμείς αυτό κάναμε! Όσο για τους υπολογιστές και το internet των σχολείων, δεν είναι λογος αυτός, για να εξαρτάσαι απο το κινητό σου. Σιγα σιγά θα αναβαθμιστούν και αυτά! Εμείς δηλαδή που δεν είχαμε καν κινητά με internet, ούτε καν internet στο σπίτι μας, πώς κάναμε τις εργασίες?

godis

@MixalisDoukis πια εργασια ρε φιλε; τι μπορεις να κανεις σε ενα κινητο 5,5 ιντσων; 90% τα κινητα ειναι για διασκεδαση και επικοινωνια και αφηνω ενα 10% γιατι θα πεταχτουν και καποιοι να ισχυριστουν οτι εγω στελνω email ανοιγω εγγραφα pdf εκτυπωνω σε εκτυπωτη και ενα σωρο μαλακιες που ακουω τριγυρω μου για να δικαιολογησουν τα χιλιαρικα που δινουν καθε λιγο και λιγακι αρνουμενοι να δουν καταματα την αληθεια και που ειναι μια… οτι ειναι αρρωστακια.!!

Paris

@MixalisDoukis Δε θεωρώ οτι τα κινητά είναι απαραίτητα και χωρίς αυτά θα πάθετε κάτι. Ίσα ίσα θα προτιμούσα να μιλήσω με κάποιον παρά να ακούσω μουσική στη γωνία. Αλλα όπως είπα αυτό είναι προτίμηση. Αν θελει ο αλλος να είναι μόνος του σόου μπι ιτ. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου οτι η απαργόρευση είναι οτι πιο ηλίθιο μπορείς να κάνεις και έχουμε δει απειρες φορες πως καταληγει κάτι τέτοιο. Μπορεί παλαιότερα να μην τα είχαμε αναγκη γιατί απλα δεν υπήρχαν αλλά τωρα αποτελουν κομμάτι της ζωης μας. Οπότε καλό θα ήταν να μαθαίνεται η ορθή χρήση παρά να ακολουθείται ο ευκολος δρόμος της απαγόρευσης. Τα κρυβουμε όλα κάτω απο το χαλάκι. Αλλα φίλε μου έτσι είναι. Ο μόνος τρόπος να φύγουν τέτοιες καβουροδεινοσαυρικές απόψεις είναι να πεθάνει η προηγούμενη γενιά. Οποτε οπλίσου με υπομονή και ίσως το παιδί σου να μην έχει να αντιμετοπίσει τέτοιες τραγικότητες

giorgosgek

Ο @MixalisDoukis εχει δικιο στα περισσοτερα σημεια , απλα δεν μπορει να το τεκμηριωσει . Σε αλλες χωρες δεν φτανουν σε τετοιες ακροτητες. Οι περισσοτερες απαγορευσεις δεν οφελησαν ποτε σε τιποτα, θα κανουν τα πραγματα χειροτερα , μονο και μονο απο αντιδραση, επειδη ετσι λειτουργει ο ανθρωπος. Οποτε αντι να του πηγαινεις κοντρα , μπορεις να τον τιθασευσεις και να συμμορφωθει, να γινει διαπαιδαγωγηση επιτελους . Να του μαθεις για ποιο λογο δεν πρεπει να χρησιμοποιει το κινητο στην ταξη και να το καταλαβει , οχι να του το απαγορευσεις και να το κανεις ντα χωρις να καταλαβει το γιατι. Πρεπει επιτελους τα σχολεια να σταματησουν να ειναι σαν φυλακες και να αρχισουν να μοιαζουν με αλλα σχολεια πολιτισμενων χωρων. Οι δασκαλοι να μη μισουν τη ζωη τους , να θελουν να βρισκονται και να διδασκουν. Ο σκοπος να μην ειναι να χτυπησουν το μεγαλυτερο σκορ , αλλα να παρουν γνωση. Να διδασκουν πραγματα που θα βοηθησουν το παιδι στη συνεχεια της ζωης του ωστε να γινει σωστος πολιτης και να εχει κριτικη σκεψη, να ξερει τι να κανει , οχι να τον κανουν ρομποτ και να τα βρει σκουρα στον εξω κοσμο. Βρηκαμε τωρα να κατηγορησουμε τα κινητα οτι… Συνέχεια »

giorgosgek

Ειδαμε ποσο δημιουργικοι ηταν σε αντιθεση με την νεολαια σημερα , που προοδευει και φευγουν εξω και γινονται επιστημονες, χωρις να ισχυριζομαι πως αυτοι ηταν ολη μερα στο κινητο. Βλεπεις ομως οτι υπαρχει ορεξη , ακομα και τεμπεληδες εχουν καταφερει σπουδαια πραγματα. Ετσι κι αλλιως , απο φροντιστηριο τα μαθαινουν ολα και απο το ιντερνετ , ας το απαγορευσουμε αντι να μαθουμε να το χρησιμοποιουμε σωστα και να βγαζουμε μυαλα με skills , ας γινουμε Τουρκια. Ενα τελευταιο να το ληξω , τα κινητα με του χιλιαρικου και του διακοσαρικου πιο χρησιμα ειναι απο τα μπρικια που εχουν , αν εχουν. Ας κοιταξουμε τι ευθυνεται πισω απο το προβλημα και μην ειμαστε τοσο επιφανειακοι, μη κατακρινουμε μια διαφορετικη αποψη η οποια μπορει μερικες φορες να ειναι σωστη , αλλα δεν μπορουμε να την κατανοησουμε. Καλυτερα να σταματησουμε να τρωγομαστε και να ενωθουμε για το καλο ολων. Συγνωμη που βγαινω λιγο off topic οπως και οι υπολοιποι και οπως πολλα αρθρα σε αυτο το blog , αλλα επρεπε να ειπωθουν καποια πραγματα.

tester

Εντάξει παιδιά , είναι αναχρονιστικό το μέτρο κτλ. να το κάνουμε αλλιώς τότε, επιτρέπεται η χρήση κινητού στο σχολείο αλλά αν χτυπήσει κινητό στο μάθημα ή το παιδί παίζει παιχνίδια εν ώρα μαθήματος, το κινητό θα κατάσχεται, σύμφωνοι; Να δω εγώ μετά τους γονείς να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας για να πάρουν τα iphone των κανακάρηδων τους πίσω.
Ρε σεις, έχουμε χάσει κάθε λογική; Τι δουλειά έχει το κινητό στο σχολείο; Δεν θα το έχει όλη την ημέρα, πρέπει να το έχει και στο διάλλειμα των 10 λεπτών; Αντί να παίξει και να κοινωνικοποιηθεί το παιδί με τους συμμαθήτες του, θα είναι πάλι πίσω απο μια οθόνη; Και αυτό το επικροτείτε;

Babris Briolas

@Tester: Αν έχεις παιδιά ειδικά αν ΔΕΝτα στέλνεις/έρχονται με σχολικό σπίτι-σχολείο, ξέρεις οτι χρειάζεται να έχουν κινητό για ασφάλεια. Τα ανέμελα χρόνια που “δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικά” πέρασαν. Πάντως , έτσι κι’αλλιώς η χρήση του κινητού στο σχολείο απαγορευόταν έτσι κι’αλλιώς. Το γραφικό και υπερβλακώδες είναι ότι εδώ η εγκύκλιος ξεκικά με “Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.”. Κατοχή όχι χρήση, (χρήση, όπως ….κάναβη. Αλλά ξέχασα, αυτή σε λίγο θα επιτρέπεται!)

customer

Η χαζομάρα του νόμου αυτού (και πολλών άλλων ακόμα), φαίνεται με το καλημέρα στο πώς διχάζει τον κόσμο ακόμα κι εδώ στα σχόλια του techblog. Είναι ανούσιο να συζητάμε για το πώς το κάθε παιδί έχει τη διαπαιδαγώγηση από τους γονείς του και το σπίτι του στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το κινητό του. Αυτό που είναι ουσιώδες να αναφερθεί είναι πως αν τελικά και αυτός ο νόμος στην πράξη δε θα εφαρμόζεται (όπως πολλοί άλλοι, βλέπε αντικαπνιστικός), η ζημιά είναι πως αυτή τη φορά τα παιδιά από την αρχή της ζωής τους θα μαθαίνουν το πώς δε θα σέβονται όποιους νόμους δε γουστάρουν … Η ασέβεια προς τους νόμους θα μπεί και στο DNA μας. Κάτι άλλο ουσιώδες, για όσους παραπάνω στα σχόλια είναι πάρα πολύ απόλυτοι, μην ξεχνάτε ειδικές περιπτώσεις οικογενειών με προβλήματα υγείας, έκτακτες περιπτώσεις, χτύπα ξύλο ανίατες ασθένειες, καρκίνους, κλπ … όπου το παιδί υπάρχει ειδική ανάγκη να έχει κινητό τηλέφωνο. Χώρια την περίπτωση που οι σύγχρονοι γονείς για να ελέγχουν το παιδί τους και να ξέρουν που βρίσκεται, του έχουν δώσει κινητό (και για πρακτικούς λόγους, να το πάρουν από το σχολείο/φροντιστήριο/ωδείο/αγγλικά/αθλητική δραστηριότητα με το αυτοκίνητο, κλπ). Γενικά σε μια παγκόσμια κοινότητα με… Συνέχεια »

RC2k

Η γενια η δικιά μου, ειχε 3310 αντε και κανα εγχρωμο.
Ναι σκονακια μεσω μεσεντζερ δε κάναμε. Ουτε σναπτσατ την ωρα του μάθηματος.

Αλλα αυτο δε μας εμποδισε κάπως να παρουμε PhD. Και τα παιδακια τώρα θα την παλέψουν, not a big deal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιμένουμε τη σειρά iPhone 16 με αρκετά πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την περυσινή σειρά iPhone 15.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3: Διέρρευσε η ημερομηνία λανσαρίσματος

Πολλές φήμες έχουν κυκλοφορήσει για τα επερχόμενα αναδιπλούμενα της vivo, μεταξύ των οποίων κι ότι το λανσάρισμα θα γίνει στο τέλος του μήνα.

Smartphones ASUS Asus ZenFone

Asus Zenfone 11 Ultra: SD 8 Gen 3 και σύστημα τριπλής κάμερας για πρώτη φορά από το 2021

Το Asus Zenfone 11 Ultra έκανε το επίσημο ντεμπούτο του σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για την κύρια σειρά Zenfone της εταιρείας.