Τρίτη
15/03/2016

AlphaGo: Η τεχνητή νοημοσύνη της Google κέρδισε το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι

Mετά απο ένα συναρπαστικό παιχνίδι, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo της Google, κατάφερε να κερδίσει και να ολοκληρώσει την σειρά με σκορ 4-1 απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή Lee Sedol.

Πριν απο την έναρξη των αγώνων, ο Lee είχε προβλέψει πως θα κερδίσει 5-0 ή 4-1. Όπως φάνηκε, έπεσε απελπιστικά έξω στις προβλέψεις του, αφού το πανίσχυρο AlphaGo κατάφερε να τον κερδίσει 4(!) φορές και μάλιστα προηγήθηκε με 3-0, κάτι που ουσιαστικά τον έβγαλε εκτός διεκδίκησης του τροπαίου, το οποίο είναι 1 εκατ. δολλάρια. Στο τέταρτο παιχνίδι, ο Lee κέρδισε και ανακοίνωσε πως έχει βρει μια αδυναμία στον τρόπο παιχνιδιού του Go, αλλά δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει, καθώς στο τελευταίο παιχνίδι, αν και το Go έκανε ένα πολύ σημαντικό λάθος, βρήκε τον τρόπο να κερδίσει τον Lee και να δώσει τέλος στην σειρά.

O Demis Hassabis, ο ιδρυτής της DeepMind δήλωσε ενθουσιασμένος απο το φανταστικό πέμπτο παιχνίδι και συνεχάρη τον Lee Sedol για το καταπληκτικό παιχνίδι, παρά την ήττα του. Μετά τα απρόσμενα καλά αποτελέσματα του Go, απομένει να δούμε σε ποιες τεχνολογίες θα ενσωματωθεί ο αλγόριθμος του, με τις φήμες να κάνουν λόγο για είσοδο στον τομέα των smartphones.

Η Google ανακοίνωσε πως το έπαθλο που κέρδισε, θα παραχώρηθει σε δωρεές (UNICEF, STEM, Go charities).

Lee Sedol

Πηγή

Μάθε για:

Συντάκτης: .

2 Σχόλια

 1. Ο/Η Loki λέει:

  Μια παρατήρηση.

  To “AlphaGo” είναι το πρόγραμμα ΑΙ, ενώ το παιχνίδι ονομάζεται “Go”.
  Δηλαδή οι προτάσεις του άρθρου “…στον τρόπο παιχνιδιού του Go”, “…αν και το Go έκανε ένα πολύ σημαντικό λάθος”, “Μετά τα απρόσμενα καλά αποτελέσματα του Go” είναι λανθασμένες, αφού αναφέρονται στο “Go” ως πρόγραμμα.
  Θα έπρεπε δηλαδή, σε όλες αυτές τις προτάσεις να γραφεί “AlphaGo”, διότι αυτό είναι το πρόγραμμα, ενώ το “Go” -σκέτο- είναι το παιχνίδι, στο οποίο διαγωνίστηκαν το “AlphaGo” με τον Lee Sedol.

 2. Ο/Η Δημήτρης Αφεντούλης λέει:

  @Loki

  Hello,

  Η χρήση του “Go” έγινε για συντομία, έχεις δίκιο όμως, το παιχνίδι είναι το Go και το σύστημα AlphaGo.
  Eυχαριστώ για το feedback όπως και να’χει.

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.