Apple: Πρόστιμο 450 εκατ. δολ. για συνομωσία στην αύξηση τιμών στα ebooks

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έγραψε σήμερα την τελευταία σελίδα στην μακροχρόνια νομική διαμάχη ενάντια στην Apple, η οποία θεωρείται ότι συμμετείχε σε συμφωνία για το “φούσκωμα” των τιμών στα e-books.

Η αρχική μήνυση κατατέθηκε από το 2012 όταν το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο τεχνολογικός γίγαντας που λέγεται Apple, είχε συνωμοτήσει με τους εκδότες να φουσκώσουν τις τιμές των e-books, ως μέσο υπονόμευσης του Amazon.

Η κατηγορία υπάρχει από το 2010, την περίοδο που κυκλοφορούσε το iPad. Η Apple συνωμότησε με 5 εκδότες βιβλίων και κατάφερε να ανεβάσει τις τιμές των βιβλίων μέχρι και 50% (από 9.99 δολ. ανέβηκαν μέχρι και τα 14.99 δολ.). Με αυτόν τον τρόπο η Apple επιχειρούσε να διαταράξει την ηγετική θέση της Amazon ως φθηνός πωλητής βιβλίων.

Μετά την αρχική απόφαση του δικαστηρίου, όπου η Apple κρίθηκε ένοχη, ο τεχνολογικός γίγαντας αποφάσισε (όπως ήταν αναμενόμενο) να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα όπου βγήκε η τελική απόφαση και η Apple καλείται να πληρώσει 450 εκατ. δολάρια.

Ο Bill Baer, επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχολιάζοντας την υπόθεση είπε: “Η ευθύνη της Apple γα την εν γνώσει συνωμοσία της με τους εκδότες για να αυξήσουν τις τιμές των e-books, έχει ξεκαθαρίσει μια και καλή”.

apple supreme court, Apple: Πρόστιμο 450 εκατ. δολ. για συνομωσία στην αύξηση τιμών στα ebooks

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Costas

Η Apple οποία θεωρείται ότι συμμετείχε σε συμφωνία για το «φούσκωμα» των τιμών! Θέλω να ακούσω τα σχολεια των γνωστων fanboys!

Christosk

@Costas +1

ChrisG

έχω πέσει απο τα σύννεφα…έκανε η apple τέτοιο πράγμα;

giannis

χαχαχαχαχαχαχαχαχα
και απο την αλλη το παίζει “ηθικη”

aptalikos

Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε 1 στο τρις. Σίγουρα είναι η Σάμυ από πίσω.

vasilist

Το διάβασα χτες και δεν εξεπλάγην καθόλου, κρίνοντας από τις τιμές των iPhone και την ποιότητα τους.
Δεν ήξερα για τα ebooks μάλλον θα υπάρχει διαφορετικός νόμος από ότι στα imac και iPhone διότι ξέρω πως σε αυτά χρεώνει όσο θέλει και αν τα πάρει κάποιος είναι δικαίωμά του, μάλλον θα παίζει κάτι περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Kostas

@aptalikos η Σαμυ ήδη κατηγορείτε για καρτέλ με το άλλο το συντροφάκι την LG . Αυτό το “ο γείτονας έκλεψε περισσότερα” είναι αστείο.
Εκτός αυτού η Σάμυ είναι και στη βιομηχανία όπλων άρα είναι πίσω από πολύ χειρότερα,προσωπικά δεν θα την έφερνα για παράδειγμα ανθρωπιάς.

ChrisG

η Σαμυ κατασκευάζει και εμπορικά πλοία.μήπως διακινεί και ναρκωτικά;τι άλλο θα διαβάσουμε.κατασκευάζει όπλα λέει ο άλλος άρα δεν είναι παράδειγμα ανθρωπιάς.στο στρατό οι φαντάροι μας που κρατάνε όπλα για την πατρίδα άλλων επίσης εταιρειών είναι χειρότεροι δηλαδή έναντι της ανθρωπιάς.ότι νάναι…τεράστια λογική.

nikos

Ευτυχώς δεν αγοράζω ebooks. Ας είναι καλά τα torrent

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple

Apple Vision Pro: Φήμες για μείωση της παραγωγής λόγω απότομης μείωσης της ζήτησης

Η Apple μείωσε τον αριθμό των μονάδων Vision Pro που σκοπεύει να αποστείλει το 2024, από τις αναμενόμενες 700-800.000 σε 400 με 450.000.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 16: Η Apple παραγγέλνει εξαρτήματα για τα capacitive buttons

Η Apple έχει παραγγείλει έναν μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων για τα capacitive buttons από έναν προμηθευτή από την Ταϊβάν.