Apple: Το κλείσιμο των recent apps δεν βελτιώνει η μπαταρία του iPhone

H Apple κατέρριψε και επίσημα έναν από τους μύθους του iPhone, ότι δηλαδή το κλείσιμο των πρόσφατων εφαρμογών (force-closing apps) στο multitasking view, μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση της μπαταρίας στο κινητό.

Ένας κάτοχος iPhone είχε στείλει μήνυμα στον Tim Cook για να του θέσει το παραπάνω ερώτημα. Τελικά το απαντητικό email δεν ήρθε από τον Cook, αλλά από τον επικεφαλής του iOS Craig Federighi, που απάντησε απλά και λακωνικά με (δύο) όχι.

Φανταζόμαστε ότι αυτό δεν ήταν το πρώτο ανάλογο email που έχει λάβει η Apple, αλλά ο Caleb ήταν ο τυχερός που έλαβε απάντηση.

Σε αντίθεση με το Android που επιτρέπει σε third-party apps να τρέχουν στο background ως υπηρεσία, το iOS περιορίζει το πραγματικό multitasking σε μερικά από τα δικά του system apps. Κάθε φορά που ένα non-system app, φεύγει από μπροστά, το iOS το κλείνει. Αυτά που βλέπουμε στο multitasking view είναι στατικές εικόνες και συντομεύσεις για να ανοίξεις τα recent apps ξανά από την αρχή. Στόχος της Apple είναι να διασφαλίσει ότι το iOS τρέχει τόσο καλά όσο πρέπει και να μην καταναλώνεται μπαταρία.

apple recent apps battery, Apple: Το κλείσιμο των recent apps δεν βελτιώνει η μπαταρία του iPhone

apple recent apps battery, Apple: Το κλείσιμο των recent apps δεν βελτιώνει η μπαταρία του iPhone

Πηγή: 1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ChrisG

“Σε αντίθεση με το Android που επιτρέπει σε third-party apps να τρέχουν στο background ως υπηρεσία, το iOS περιορίζει το πραγματικό multitasking σε μερικά από τα δικά του system apps. Κάθε φορά που ένα non-system app, φεύγει από μπροστά, το iOS το κλείνει. Αυτά που βλέπουμε στο multitasking view είναι στατικές εικόνες και συντομεύσεις για να ανοίξεις τα recent apps ξανά από την αρχή. Στόχος της Apple είναι να διασφαλίσει ότι το iOS τρέχει τόσο καλά όσο πρέπει και να μην καταναλώνεται μπαταρία.”

Κοινώς τσάμπα σκοτώνονται κάποιοι για την ανωτερότητα του ios…κάνει καλύτερη διαχείριση της μνήμης και να μην πώ τι άλλο…χαχα…δια στόματος apple.άντε να δώ τωρα τι θα διαβάσω…θα τα δώ αύριο συγκεντρωτικά.

vasilist

Καλά τι ρωτάει αφού ποτέ δεν είχει multitask το ios εγώ με το 5s δεν έκλεινα ποτέ τίποτα ξέρω τι αγόρασα.
Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό γιατί στο zenfone 2 μου τώρα που τα αφήνω όλα ανοιχτά μου τρώει μπαταρία και αν τα κλείνω γλυτώνω τουλάχιστον 10% μπαταρία ίσως και παραπάνω αλλά ανοίγουν όλα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, βλέπεις υπάρχουν τα + και -.

Μάκης Π.

Δε νομίζω ότι το παρακάτω απόσπασμα που αναφέρετε στο άρθρο είναι απόλυτα σωστό και διορθώστε με αν κάνω λάθος. (” το iOS περιορίζει το πραγματικό multitasking σε μερικά από τα δικά του system apps. Κάθε φορά που ένα non-system app, φεύγει από μπροστά, το iOS το κλείνει. Αυτά που βλέπουμε στο multitasking view είναι στατικές εικόνες και συντομεύσεις για να ανοίξεις τα recent apps ξανά από την αρχή. “) Οι περισσότερες εφαρμογές με το πάτημα του home button αδρανοποιούνται (δλδ καταλαμβάνουν μνήμη αλλά όχι επεξεργαστική ισχύ και μπαταρία).Αυτές είναι οι καρτέλες που βλέπουμε όταν πατάμε double click. Με αυτόν το τρόπο πετυχαίνεται η εξοικονόμηση της μπαταρίας ενώ παράλληλα ελαχιστοποιείται ο χρόνος επαναφοράς της εφαρμογής και συνεχίζουμε από το σημείο που την είχαμε αφήσει. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες εφαρμογές οι οποίες δε κλείνουν ποτέ όπως πχ αυτές που χρησιμοποιούν gps ή voip τηλεφωνία. Το ios έχει την έξυπνη λειτουργία να κατανέμει τη μνήμη ram σε όσες περισσότερες αδρανοποιημένες εφαρμογές γίνεται και φυσικά στην εφαρμογή που τρέχει εκείνη τη στιγμή. Γι’αυτό το λόγο ένα iphone με 1GB ram τρέχει το ίδιο άψογα με ένα 6s που έχει 2GB, απλά στο 6s αυξάνεται ο αριθμός των εφαρμογών που παραμένουν ενεργές στο παρασκήνιο. Αν κάποιος… Συνέχεια »

Agnostos13

Η apple γραφει στο support: “After you switch to a different app, some apps run for a short period of time before they’re set to a suspended state. (Μετά την αλλαγή σε μια διαφορετική εφαρμογή, κάποιες εφαρμογές τρέχουν για ένα μικρό διάστημα προτού τεθούν σε κατάσταση αναστολής.) Apps that are in a suspended state aren’t actively in use, open, or taking up system resources. (Οι εφαρμογές που είναι σε κατάσταση αναστολής δεν είναι ενεργά σε χρήση, ανοικτές, λαμβάνοντας πόρους από το σύστημα.) With Background App Refresh, suspended apps can check for updates and new content. (Χρησιμοποιόντας την Ανανέωση Εφαρμογών στο Υπόβαθρο, οι ανεσταλμένες εφαρμογές μπορούν να ψάξουν για αναβαθμίσεις και νέο περιεχόμενο.)” Δηλαδή σου λέει οτι κάποιες εφαρμογές συνεχίζουν να τρέχουν στο παρασκήνιο για κάποιο διάστημα (αναλόγως την εφαρμογή) και μετά τίθενται σε αδράνεια για να μην χρησιμοποιούν πόρους από το σύστημα. Τίθενται σε αδράνεια δεν σημαίνει οτί κλείνουν αλλά παγώνουν εκεί που τις άφησες! (πχ το excel δεν έχει νόημα να τρέχει κανονικά εφόσον δεν κάνεις επεξεργασία ή ανάγνωση υπολογιστικών φύλλων και στοιχείων και το έχεις ξεχασμένο στο παρασκήνιο). Μάλιστα υπάρχει ρύθμιση όσες εφαρμογές είναι ανεσταλμένες στο παρασκήνιο να λαμβάνουν live ανανεώσεις και δεδομένα χωρίς να χρειάζεται να τις… Συνέχεια »

azriel84

Σε αντίθεση με το Android που επιτρέπει σε third-party apps να τρέχουν στο background ως υπηρεσία, το iOS περιορίζει το πραγματικό multitasking σε μερικά από τα δικά του system apps. Κάθε φορά που ένα non-system app, φεύγει από μπροστά, το iOS το κλείνει. Αυτά που βλέπουμε στο multitasking view είναι στατικές εικόνες και συντομεύσεις για να ανοίξεις τα recent apps ξανά από την αρχή. Στόχος της Apple είναι να διασφαλίσει ότι το iOS τρέχει τόσο καλά όσο πρέπει και να μην καταναλώνεται μπαταρία.

Δεν ισχύει ακριβώς. Έτσι ήταν μέχρι το iOS 7 νομίζω και πριν το background app refresh. Πλέον αν πχ ανεβάζεις κάτι στο Dropbox και βγεις από το app με home button, το σύστημα δίνει κάποιο χρόνο (30 sec νομίζω) για να τελειώσει το app την δουλειά του και μετά το αδρανοποιεί και δεν το κλείνει. Έτσι αν πχ δεν προλάβει να τελειώσει το upload, όταν επεναφέρεις το app συνεχίζει από εκεί που τελείωσε και όχι πάλι από την αρχή.

Σίγουρα δεν είναι σαν το πλήρες multitasking του Android αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεσαι 8 cores και 3+ GB Ram για να δουλεύεις σαν άνθρωπος.

ΓιώργοςMclaren

το εχει κανει και η samsung σε κινητα απο 5.1.1 και πανω με την βελτιστοποιηση εφαρμογων. μπορεις βεβαια να το απενεργοποιησεις και να επιλεξεις εσυ πια θα ”βελτιστοποιει”

Junkermann

«Το κλείσιμο των recent apps»

Απόφοιτος ΙΕΚ Πέτρου Κωστόπουλου. Μιλάμε για ελληνικά, όχι αστεία.

_Junkermann

Aργυρης

Eγω παντως που εχω iphone 6s εκτος απο τα system apps οπως πχ τηλεφωνο,ρυθμισεις,ρολοι κλπ που παγωνουν απλα και δεν ανανεωνονται ολες οι υπολοιπες τρεχουν κανονικοτατα στο παρασκηνιο.Οποιο παιχνιδι και να τρεξω και βγω θα με αφησει ακριβως απο εκει που το αφησα κατι που σε κανενα android δεν εχω δει οταν τρεχεις στο παρασκηνιο πολλες εφαρμογες.Απο την αλλη επειδη ειπωθηκε το απλο 6αρι κραταει περιπου 10 εφαρμογες δραστηριες στο παρασκηνιο απ οσο εχω κανει συγκριση με το δικο μου.Τις σελιδες του σαφαρι πχ και καποιο πολυ απιτητικο παιχνιδι οπως mortal combat αν εχεις αλλες 8 ανοιχτες και οχι του συστηματος θα τις κανει refresh.Aλλα αυτο με το 6s δε συμβαινει ποτε.Τεραστια αλλαγη το ενα με το αλλο ειδικα γι’αυτον που ειναι απαιτητικος χρηστης!

socratis84

ChrisG

Απ’ ότι φαίνεται δεν έχεις ιδέα πως λειτουργέι το mulitasking στο iOS

Giannis

συγνωμη αλλα νομιζω ότι μιλάμε για 3 διαφορετικά πραγματα: 1. εχω ανοικτές 10 εφαρμογές και μπορω να πηγαινω αμεσα απο τη μια στην αλλη συνεχιζοβτας τη δουλεια μου απο εκει που την αφησα. το 6s plus δειχνει να το κανει τελεια αυτο. αυτο ομως ειναι multitasking του χρηστη. το κινητο σαν σύστημα δε κανει κανενα multitasking. γιατι καθε φορα η cpu απασχολείται με την διεργασία που έχει ανοικτή ο χρήστης 2. εχω ανοικτες 10 εφαρμογες και μπορω να πηγαινω αμεσα απο τη μια στην αλλη. σε καποιες περιπτωσεις το λειτουργικό επαναφορτωνει εκει που την ειχα αφησει (αν ειναι εφικτο) . παράδειγμα εχω ανοικτο συγκεκριμένο βιντεο στο youtube. γίνεται reload -το οποιο γινεται αντιληπτο στην οθόνη – του ίδιου βιντεο. samsung s6 σε ασχημο μερικες φορες βαθμο 3. εχω δεκα εφαρμογες ανοικτες και οταν μεταπηδω απο την μια στην αλλη, αυτη που αφησα ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να κανει δουλεια. Παραδειγμα: ειμαι στη διαχείριση αρχειων και ζητώ να ξεζιπαρω ενα μεγαλο αρχειο. μεχρι να τελειωσει συνεχιζω να βλεπω το βίντεο στο tube . Το κινητό συνεχιζει το unzip (η το upload στο Dropbox, η την δημιουργία βίντεο κλιπ). Αυτο ειναι πραγματικο multitasking. και γι αυτο χρειάζονται ram και πυρηνες. Android. 4. Εχω το 3… Συνέχεια »

ChrisG

@socratis84 μια χαρά ξέρω.εσείς δεν ξέρετε τι λέτε όταν το Multitasking το μπερδέυετε με το Multiwindow των androids.λές να έχεις αγοράσει μόνο εσύ smartphone στην ζωή σου ή το δικό μας το αγοράσαμε τώρα;διάβασε αυτό που σου λέει το άρθρο και θα καταλάβεις.ο υπεύθυνος της apple τα λέει όχι εγώ.τι έιπε ο υπέυθυνος;”στατικές εικόνες”.στο android συνεχίζει να δουλέυει.κάνω κρυπτογράφηση αρχείων με την εφαρμογή και την κατεβάζω,όταν την ξανακαλέσω έχει τελείωσει.τόπιασες ή πάλι δεν ξέρω τι λεώ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple Tim Cook

Tim Cook: Τι αποκάλυψε για την Apple Intelligence και τις χαμηλές πωλήσεις του Vision Pro

O Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, απάντησε ερωτήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τις πωλήσεις του Vision Pro και πολλά άλλα.

Business Apple featured

Η Apple δυσκολεύεται να διαθέσει την Apple Intelligence στην Κίνα

Η Apple δυσκολεύεται να συνεργαστεί με την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Baidu για να διαθέσει την Apple Intelligence στην Κίνα μέσα στο 2025.

Gear Apple featured iPad Pro

iPad Pro: Αποκαλύφθηκε το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας και το τσιπ

H επόμενη γενιά iPad Pro της Apple θα είναι διαθέσιμη το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και θα τροφοδοτείται από το επερχόμενο τσιπ M5.

Smartphones Apple iPhone

Νέες φήμες ότι το αναδιπλούμενο της Apple θα είναι Fold

Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της Apple στην αγορά των αναδιπλούμενων πλησιάζει, με τις φήμες να υποδηλώνουν κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2026.