Κυριακή
13/03/2016

AlphaGo: Η τεχνητή νοημοσύνη της Google έχασε από τον Lee Sedol

Μέσα στην εβδομάδα το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo, της DeepMind που ανήκει στη Google σημείωσε μια ιστορικής σημασίας νίκη στο κινέζικο παιχνίδι στρατηγικής GO, κερδίζοντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή Lee Sedol.

Το AlphaGo δεν κέρδισε μόνο τον πρώτο αγώνα, αλλά τρεις συνεχόμενους. Το τουρνουά περιλαμβάνει συνολικά πέντε αγώνες και για πρώτη φορά ο Lee Sedol κατάφερε να κερδίσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google. Το σκορ πλέον είναι 3-1 υπέρ του AlphaGo.

Μετά την τρίτη συνεχόμενη ήττα του 18 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στο GO, ο ίδιος απολογήθηκε που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Στους πρώτους αγώνες, παρατηρήθηκε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιεί ασυνήθιστες στρατηγικές και απρόβλεπτες κινήσεις, οι οποίες δεν έβγαζαν νόημα, αλλά τελικά του έδωσαν 3 νίκες. Το AlphaGo προσάρμοσε την στρατηγική του όσο προχωρούσε το παιχνίδι και αξιολογούσε τη θέση του.

Ο Κυπριακής καταγωγής Demis Hassabis, ιδρυτής της DeepMind είναι ο πρώτος που συνεχάρη τον Lee μέσα από το Twitter λέγοντας ότι ο παίκτης ήταν πολύ δυνατός για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Προσέθεσε ότι το λάθος έγινε στην 79η κίνηση και το αντιλήφθηκε στην 87η κίνηση.

Η Google είχε προσφέρει το έπαθλο του 1 εκατ. στον Lee Sedol αν κέρδιζε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της, αλλά αφού έχασε ήδη 3 αγώνες θα χάσει και το έπαθλο.

Διαβάστε επίσης: AlphaGo: Η ιστορική νίκη της τεχνητής νοημοσύνης έναντι του ανθρώπου

alphago-deepmind-01-570

Πηγή

Μάθε για: ,

Συντάκτης: .

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.