Chronos: Το MIT καταργεί τους κωδικούς για σύνδεση σε Wi-Fi

Οι κωδικοί πρόσβασης σε Wi-Fi δίκτυα είναι αρκετά ενοχλητικοί ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετοί για να προστατέψουν το δίκτυο από “εισβολείς”. Ερευνητές από το ΜΙΤ βρήκαν έναν τρόπο να κάνουν το Wi-Fi πιο ασφαλές και να εξαλείψουν την ανάγκη εισαγωγής κωδικών.

Πιο συγκεκριμένα, το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο αποκαλείται Chronos. Το Chronos ενεργοποιεί ένα σημείο πρόσβασης στο Wi-Fi για να εντοπίσει όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει την πρόσβαση στο Wi-Fi με βάση την ακριβή τοποθεσία του χρήστη. Έτσι, κάποιος που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το router, δεν θα μπορεί να μπει και να σας κλέβει ίντερνετ ακόμη και αν έχει βρει τρόπο να παρακάμψει τους κωδικούς πρόσβασης.

Το Chronos λειτουργεί υπολογίζοντας τον χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα να πάνε από το access point στον χρήστη. Παίρνοντας μετρήσεις από πολλά Wi-Fi bands εντοπίζει τις συσκευές που επιτρέπεται να συνδεθούν και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικό από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Δοκιμάζοντας το Chronos σε ένα κανονικό σπίτι, οι ερευνητές του MIT μπόρεσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία του χρήστη (πχ. σε ποιο δωμάτιο βρισκόταν) κατά 94% ενώ σε μια καφετέρια το σύστημα μπόρεσε να ξεχωρίσει τους πελάτες από τους εισβολείς με 97% επιτυχία.

Εκτός από το να ελέγχει ποιος θα έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο Wi-Fi, το σύστημα του MIT μπορεί να είναι χρήσιμο στην χρήση drones τα οποία δεν θα απομακρύνονται από την εμβέλειά σας. Ωστόσο, ακόμη και αν η πρόθεση των ερευνητών είναι να διευκολύνει τη ζωή μας, εγείρονται κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως εκείνο της ιδιωτικότητας. Το Chronos μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί η τοποθεσία κάποιου ατόμου.

Δείτε το video:

wifi no passwords, Chronos: Το MIT καταργεί τους κωδικούς για σύνδεση σε Wi-Fi

wifi no passwords, Chronos: Το MIT καταργεί τους κωδικούς για σύνδεση σε Wi-Fi

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
παναγιωτης

ολα εχουν να κανουν με την τποθεσια του χρηστη πλεον
καλο μηνα big brother

ChrisG

@παναγιωτης ακριβώς.λιγο λιγο το τυρακι…

Logic

Νομίζω είναι λίγο αφελές να νομίζει κανείς ότι χρειάζεται αυτή η τεχνολογία για να γνωρίζει κάποιος που βρίσκεστε. Η Google το γνωρίζει χωρίς καν να συνδεθείτε σε κάποιο wifi. Αρκεί να έχετε το wifi ανοιχτό στη συσκευή σας, ΜΟΝΟ. Επομένως ίσως η συγκεκριμένη τεχνολογία να διευκολύνει τη ζωή μας όσον αφορα τις καφετέριες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet wifi

Στο Γκίνες η Πόλη του Μεξικού για το μεγαλύτερο δίκτυο σύνδεσης στο ίντερνετ παγκοσμίως

Η Πόλη του Μεξικού είναι η πρωτεύουσα μιας χώρας 128 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία διαθέτει πολλά δημόσια και δωρεάν σημεία πρόσβασης σε wifi.

Gear MIT Science

ΜΙΤ: Ανακαλύφθηκε νέος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι μηχανικοί του MIT κατάφεραν να δημιουργήσουν ηλεκτρισμό με μία διάταξη που αντλεί σωματίδια από το περιβάλλον.

Software MIT AI

Μελέτη του MIT βρίσκει λάθη και ανακρίβειες στις βάσεις δεδομένων

Ένα ποσοστό 3% των δεδομένων σε βάσεις δεδομένων παρουσιάζονται ως ανακριβή και λανθασμένα, σύμφωνα με μελέτη του MIT.

Internet wifi

WiFi 7: Μπορεί να σηκώσει ταχύτητες μέχρι 30Gbps

Το WiFi 6 είναι σχετικά καινούργιο, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη του WiFi 7, το οποίο θα προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες.