Chronos: Το MIT καταργεί τους κωδικούς για σύνδεση σε Wi-Fi

Οι κωδικοί πρόσβασης σε Wi-Fi δίκτυα είναι αρκετά ενοχλητικοί ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετοί για να προστατέψουν το δίκτυο από “εισβολείς”. Ερευνητές από το ΜΙΤ βρήκαν έναν τρόπο να κάνουν το Wi-Fi πιο ασφαλές και να εξαλείψουν την ανάγκη εισαγωγής κωδικών.

Πιο συγκεκριμένα, το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο αποκαλείται Chronos. Το Chronos ενεργοποιεί ένα σημείο πρόσβασης στο Wi-Fi για να εντοπίσει όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει την πρόσβαση στο Wi-Fi με βάση την ακριβή τοποθεσία του χρήστη. Έτσι, κάποιος που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το router, δεν θα μπορεί να μπει και να σας κλέβει ίντερνετ ακόμη και αν έχει βρει τρόπο να παρακάμψει τους κωδικούς πρόσβασης.

Το Chronos λειτουργεί υπολογίζοντας τον χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα να πάνε από το access point στον χρήστη. Παίρνοντας μετρήσεις από πολλά Wi-Fi bands εντοπίζει τις συσκευές που επιτρέπεται να συνδεθούν και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικό από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Δοκιμάζοντας το Chronos σε ένα κανονικό σπίτι, οι ερευνητές του MIT μπόρεσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία του χρήστη (πχ. σε ποιο δωμάτιο βρισκόταν) κατά 94% ενώ σε μια καφετέρια το σύστημα μπόρεσε να ξεχωρίσει τους πελάτες από τους εισβολείς με 97% επιτυχία.

Εκτός από το να ελέγχει ποιος θα έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο Wi-Fi, το σύστημα του MIT μπορεί να είναι χρήσιμο στην χρήση drones τα οποία δεν θα απομακρύνονται από την εμβέλειά σας. Ωστόσο, ακόμη και αν η πρόθεση των ερευνητών είναι να διευκολύνει τη ζωή μας, εγείρονται κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως εκείνο της ιδιωτικότητας. Το Chronos μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί η τοποθεσία κάποιου ατόμου.

Δείτε το video:

chronos-mit-02-570

chronos-mit-01-570

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
παναγιωτης

ολα εχουν να κανουν με την τποθεσια του χρηστη πλεον
καλο μηνα big brother

ChrisG

@παναγιωτης ακριβώς.λιγο λιγο το τυρακι…

Logic

Νομίζω είναι λίγο αφελές να νομίζει κανείς ότι χρειάζεται αυτή η τεχνολογία για να γνωρίζει κάποιος που βρίσκεστε. Η Google το γνωρίζει χωρίς καν να συνδεθείτε σε κάποιο wifi. Αρκεί να έχετε το wifi ανοιχτό στη συσκευή σας, ΜΟΝΟ. Επομένως ίσως η συγκεκριμένη τεχνολογία να διευκολύνει τη ζωή μας όσον αφορα τις καφετέριες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook

To Facebook μαρκάρει τις σατιρικές σελίδες για να μην μπερδευόμαστε…

Το Facebook αποφάσισε να βάζει ταμπέλες στις σατιρικές σελίδες, για να μην μπερδεύεται το κοινό με εκείνες που έχουν ειδήσεις.

Internet Facebook Instagram WhatsApp

Έπεσαν Facebook, Instagram και WhatsApp για αρκετή ώρα

Η πρόσβαση σε Facebook, Instagram και WhatsApp δεν ήταν εφικτή για χιλιάδες χρήστες, αλλά το πρόβλημα διορθώθηκε.

Internet YouTube Kids

Το YouTube Kids είναι μια… ωδή στον καταναλωτισμό!

Όσοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το YouTube Kids για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: Ψηφιακή Μέριμνα, LG, NASA, Facebook, Volvo, Survivor [S01E28 – 01/04/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για LG smartphones, NASA στον Άρη, πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Facebook και Volvo XC40 Plug-In Hybrid T5.