Chronos: Το MIT καταργεί τους κωδικούς για σύνδεση σε Wi-Fi

Οι κωδικοί πρόσβασης σε Wi-Fi δίκτυα είναι αρκετά ενοχλητικοί ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετοί για να προστατέψουν το δίκτυο από “εισβολείς”. Ερευνητές από το ΜΙΤ βρήκαν έναν τρόπο να κάνουν το Wi-Fi πιο ασφαλές και να εξαλείψουν την ανάγκη εισαγωγής κωδικών.

Πιο συγκεκριμένα, το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο αποκαλείται Chronos. Το Chronos ενεργοποιεί ένα σημείο πρόσβασης στο Wi-Fi για να εντοπίσει όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει την πρόσβαση στο Wi-Fi με βάση την ακριβή τοποθεσία του χρήστη. Έτσι, κάποιος που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το router, δεν θα μπορεί να μπει και να σας κλέβει ίντερνετ ακόμη και αν έχει βρει τρόπο να παρακάμψει τους κωδικούς πρόσβασης.

Το Chronos λειτουργεί υπολογίζοντας τον χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα να πάνε από το access point στον χρήστη. Παίρνοντας μετρήσεις από πολλά Wi-Fi bands εντοπίζει τις συσκευές που επιτρέπεται να συνδεθούν και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικό από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Δοκιμάζοντας το Chronos σε ένα κανονικό σπίτι, οι ερευνητές του MIT μπόρεσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία του χρήστη (πχ. σε ποιο δωμάτιο βρισκόταν) κατά 94% ενώ σε μια καφετέρια το σύστημα μπόρεσε να ξεχωρίσει τους πελάτες από τους εισβολείς με 97% επιτυχία.

Εκτός από το να ελέγχει ποιος θα έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο Wi-Fi, το σύστημα του MIT μπορεί να είναι χρήσιμο στην χρήση drones τα οποία δεν θα απομακρύνονται από την εμβέλειά σας. Ωστόσο, ακόμη και αν η πρόθεση των ερευνητών είναι να διευκολύνει τη ζωή μας, εγείρονται κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως εκείνο της ιδιωτικότητας. Το Chronos μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί η τοποθεσία κάποιου ατόμου.

Δείτε το video:

chronos-mit-02-570

chronos-mit-01-570

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
παναγιωτης

ολα εχουν να κανουν με την τποθεσια του χρηστη πλεον
καλο μηνα big brother

ChrisG

@παναγιωτης ακριβώς.λιγο λιγο το τυρακι…

Logic

Νομίζω είναι λίγο αφελές να νομίζει κανείς ότι χρειάζεται αυτή η τεχνολογία για να γνωρίζει κάποιος που βρίσκεστε. Η Google το γνωρίζει χωρίς καν να συνδεθείτε σε κάποιο wifi. Αρκεί να έχετε το wifi ανοιχτό στη συσκευή σας, ΜΟΝΟ. Επομένως ίσως η συγκεκριμένη τεχνολογία να διευκολύνει τη ζωή μας όσον αφορα τις καφετέριες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet WhatsApp iMessage FBI

FBI: Μπορεί να κρυφοκοιτάζει τα μηνύματα σε WhatsApp και iMessage

Ένα έγγραφο που δίνει στη δημοσιότητα το περιοδικό Rolling Stone, δείχνει ότι το FBI μπορεί να παρακολουθεί το WhatsApp και το iMessage.

Internet Apple Apple Music

Apple: Ανακοίνωσε τους νικητές των Τρίτων Apple Music Awards

Τα βραβεία χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες, με τους νικητές να επιλέγονται μέσω μιας διαδικασίας που συνδυάζει την οπτική της Apple Music‌‌‌‌ με αυτό που άκουσαν περισσότερο οι πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Internet Facebook Twitter

Οι Αυστραλοί περνούν νομοθεσία για τον έλεγχο των trolls

Τα trolls του Internet στην Αυστραλία χάνουν το προστατευτικό πέπλο της ανωνυμίας τους, με το σχέδιο νόμου που προτείνει η Κυβέρνηση.

Internet Hackers

Ένας μεγάλος κυβερνοπόλεμος μαίνεται μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Μπορεί να μην υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπους, αλλά ο κυβερνοπόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, έχει ως θύματα τις υποδομές που χρησιμοποιούν οι πολίτες.