Ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον φόρων στην Κινητή Τηλεφωνία;

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον Τύπο σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφέρει ότι αυτή θα αποτελεσει μια επιπλέον μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών για ένα αγαθό πολύτιμο και απαραίτητο όπως η επικοινωνία.

Η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ με συνολικό ύψος φόρου πάνω στον λογαριασμό που κυμαίνεται από 37,8% έως 47,6%. Η δυσανάλογη έμμεση φορολογία στη χώρα μας οφείλεται στο ειδικό τέλος (12%-20%). Περαιτέρω αύξησή του, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή.

Είναι αντιπαραγωγικό μέτρο, καθώς αποτελεί αντικίνητρο στη χρήση. Παρά τις συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους, τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα μειώνονται τα τελευταία έτη λόγω του περιορισμού της χρήσης.

Είναι άκρως αντίθετη με τις δράσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 της ΕΕ, καθώς είναι αποδεδειγμένο παγκοσμίως ότι η αύξηση της φορολογίας των κινητών επικοινωνιών εμποδίζει την ψηφιακή ενσωμάτωση και ανάπτυξη.

Έχει άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς της χώρας. Οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη.

, Ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον φόρων στην Κινητή Τηλεφωνία;

Η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι η από τις υψηλότερες παγκοσμίως με συνολικό ύψος φόρου 34,5% ως ποσοστό του συνολικό κόστους ιδιοκτησίας του κινητού. Σε σύνολο 50 χωρών, εκτός της Ελλάδας ( έκτη θέση) οι πρώτες δέκα είναι αναπτυσσόμενες οικονομίες ( Τουρκία, Ιορδανία, Γκαμπόν, Τανζανία, Τζαμάικα, Ελλάδα, Βραζιλία, Πακιστάν κ.ά)1 Η δυσανάλογη έμμεση φορολογία στη χώρα μας οφείλεται στο ειδικό τέλος (12%-20%).

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
λεόντιος

δεν πολιτικοποιούμε το αγαπημένο μας σαιτ αλλά η αριστερά της προόδου Σύριζα και οι πατριώτες των Ανελ τα διαλύσαν όλα
εγώ με το που θα το κάνουν θα κλείσω τα συμβόλαια και θα πάω κάρτα με ότι συνέπειες θα έχω αλλά τουλάχιστον θα βαζω όποτε έχω

shadgr

Το μόνο που κράτησα με συμβόλαιο είναι τα 5GB 4G on the go..
Είναι όντως ο καιρός της κάρτας!!

λεόντιος

τώρα το διάβασα θα βάλουν τέλη και στις υπηρεσίες ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης!!!!
θα γίνουμε αμέρικα ίντερνετ με ογκοχρέωση !!
κλαίω

Makis

Βάλτε καρτοκινητό της κόκκινης εταιρείας και θα δείτε με 10 ευρώ το μήνα πόσα λεπτά προς όλους έχει, 3G κλπ. Το συμβόλαιο είναι απάτη. Δε λέω άλλα. Ψάξτε και θα δείτε.

vkrd

Αν πέσει νέος φόρος πιο μεγάλος ακόμη στην κινητή και μας δωθεί η δυνατότητα να σπάσουμε συμβόλαια αζημίως, τότε την επόμενη μέρα θα σπάσω το συμβόλαιο.
Καρτοκινητή κι Άγιος ο Θεός. Δεν πάει άλλο αυτό το κακό. Θα γίνω σωστός καταναλωτής.

nikopoup

Ας είναι καλά η πράσινη εταιρεία που μου έκανε ανανέωση το φοιτητικό καρτοσυμβολαιο για κάνα χρόνο ακόμα ενώ το πάσο μου λήγει σε δύο μήνες..

Γογος

Με πηραν τηλεφωνο απο κεντρο για να μου προσφερουν πακετο και οταν ειπα οτι εχω το φοιτητικο (αν και στα τελειωματα)
Μου απαντησε εχεις δικιο το φοιτητικο ειναι καλυτερο και απο τσαμπα (πρασινη εταιρια)
Χαρηκα ακουγοντας το γιατι δεν προσπαθησε να μου πουλησει φουμαρα

giannogeorge

Εντάξει, παιδιά, να το κλείσουμε το μαγαζί, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρήση πιστωτικών καρτών (εφόσον θα μπει κι εκεί φόρος), ίντερνετ, κινητά, να αρχίσουμε να επικοινωνούμε με πιο πατροπαράδοτους τρόπους αλλά πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα γίνει 300% αύξηση και στα γραμματόσημα οπότε μια από τα ίδια, μετά ας κανονίζουμε να βρισκόμαστε με ένα τηλεφώνημα και να παίρνουμε τα ΜΜΜ αλλά το βλέπω να πηγαίνει και εκεί το εισιτήριο 2,50€, οπότε με τα πόδια αλλά και πάλι βλέπω να βάζουν μίνι δακτύλιους μέσα στον δακτύλιο για τους πεζούς με είσοδο για περιβαλλοντικούς λόγους (και στις επαρχιακές πόλεις), οπότε σπίτια μας παιδιά, καλά ήταν ως τώρα, βέβαια αυτό το “στα σπίτια μας” ένας θεός ξέρει για πόσο θα ισχύει (το σπίτια ΜΑΣ) διότι με τον νέο φόρο/πρώην ΕΝΦΙΑ και υπολογισμό ακινήτων, καλή ψυχή.

Υπάρχει και πιο κάτω (;)

edd

Εγώ συμφωνώ. Οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία είναι υψηλές και χωρίς το φόρο. Να μειώσουν τις τιμές οι πάροχοι που είναι από τις υψηλότερες στις Ευρώπη αν θέλουν να μιλήσουν για ανταγωνιστικότητα. Έχουν τσακίσει τους πάντες με τους φόρους, δε θα αφήσουν τις εταιρίες κινητής απ’ έξω που στο κάτω κάτω τις γραφής, δε παράγουν τίποτα. Αν μετακυλήσει ο φόρος, υπάρχουν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας με καλύτερες τιμές (π.χ. viber, skype). Θα αναγκαστούν οι καταναλωτές να ανοίξουν τα κουλά τους.

Arislp

Ε μα ντροπη να ειμαστε στη 2 θεση….παμε για τη πρωτια….ουτε εγω υπερασπιζομαι συριζα αλλα ειλικρινα παιδες οποιος και να ηταν στην εξουσια τα ιδια θα εκανε..αυτοι οι ανθρωποι ειναι απλα οι μαριονετες….αλλοι κανουν κομαντο..αυτοι που δεν φαινονται…

Agnostos13

Ποια οικονομικη θεωρια λεει οτι ζητωντας περισσοτερα εξοδα (μεσω φορων και τελων) ενω μειωνονται τα εσοδα (μισθοι, αμοιβες, συνταξεις) θα τα λαβεις και ολας;
Εκτος αν περιμενεις οτι μπορεις να λαμβανεις περισσοτερα απο οσα δινεις!
Κατι τετοιο προφανως δεν ειναι ουτε λογικο ουτε βιοσιμο μακροπροθεσμα (ακομα και αν αυτη τη στιγμη μπορεις να καλυψεις τη διαφορα απο αποταμιευσεις του παρελθοντος)…

giannis

εμενα δεν με συμφερει. αλλα αυτη ειναι η λογικη ενος φορου. Δεν γινεται στην Ελλαδα του 30% ανεργιας να μην επιβαρύνεται αυτος που σπαταλα λεφτα σε κινητα και mobile ιντερνετ και να επιβαρύνεται ο χαμηλομισθος η ο χαμηλοσυνταξιουχος.ουτε ειναι λογικο σε ενα σπιτι με 2 ανεργους και ενα εργαζομενο να υπαρχουν οφειλεςσε βασικες αναγκες (Δεη πχ) αλλα να εχουν τρια top ( πανω απο 300 ευρω) smartphone ολα με συνδεση και πιατο συνδρομητικης.
Εγω πληρωνω 200 ευρω το μηνα για κινητα τηλεφωνο και τηλεοραση αλλα εχω εισοδημα και δουλεια κι εγω κι η γυναικα μου.
Για να μη ξεκινησουν τα σχόλια τύπου ” που τα ειδες αυτα σε ανεργους κλπ” δουλευω σε τραπεζα σε τμημα ρυθμισεων και εχω προσωπικη εικονα από τεράστιο database νοικοκυριών που χτυπήθηκαν απο κριση αλλα συνεχίζουν τετοιου ειδους σπαταλες. η επιβολη του φοροη εχει σκοπο (παράπλευρο) και να αποτρεψει την σπαταλη αυτη.

edd

Η ίδια οικονομική θεωρία που αντιτείνεται στο “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Το πρόβλημα είναι βαθιά μέσα στην ανατολίτικη συμπεριφορά και φιλοσοφία του έλληνα. Κέυνς δε χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί δε μπορεί να εφαρμοστεί.. το κατάλαβες και από το 3ο μνημόνιο.. Χαμηλή πιστωληπτική ικανότητα μαζί με συσσωρευμένο κρατικό χρέος και ένα συνεχώς αυξανόμενο γερασμένο πληθυσμό.

vkrd

@giannis εντάξει δουλεύεις εκεί που δουλεύεις και βλέπεις τι συμβαίνει. Όμως ξεχνάς να προσμετρήσεις έναν παράγοντα που λέγεται ποιότητα ζωής. Το να έχεις κινητή συσκευή αξιόλογη, ασχέτως κόστους, και δορυφορική τηλεόραση τη σήμερον ημέρα οι τράπεζες το θεωρούν πολυτέλεια αγαπητέ μου? εκεί έχουν φτάσει οι ληστρικές τράπεζες πια? Ο φόρος ο έκτακτος στην κινητή τηλεφωνία είναι έγκλημα κυριολεκτικά με γνωστές από τώρα τις συνέπειες. Όπως έγκλημα ήταν και οι αυξήσεις φόρου στα καύσιμα. Πόσα βενζινάδικα έκλεισαν, πόσοι άνθρωποι στερήθηκαν τις δουλειές τους και πόσοι κατέθεσαν πινακίδες κυκλοφορίας? Ακόμη πόσοι άνθρωποι σταμάτησαν να πληρώνουν για πετρέλαιο θέρμανσης, στρεφόμενοι στις σόμπες ρεύματος με αποτέλεσμα να καταχρεωθούν στη ΔΕΗ και τώρα η ΔΕΗ να θέλει κι αυτή να βάλει αύξηση τιμής? Τι αποτέλεσμα είχε λοιπόν η φαεινή ιδέα της αύξησης των φόρων?
Συγνώμη αν βγήκα λίγο εκτός θέματος.

ChrisG

όποιος θέλει iphone των 1000 ευρώ και samsung κύριοι να πληρώνει.αυτό σας λενε.πολυτέλεια είναι όσο και να μην θέλετε να το δείτε.αν σου λέει είναι εργαλείο δουλειάς,θα σου βγάζει και κέδρος.αν το έχεις για το θεαθήναι…ΠΛΗΡΩΝΕ.χαχα…έξυπνοι όμως.τους παραδέχομαι.κάποια στιγμή η σπατάλη πρέπει να σταματήσει.αν θέλουμε να νοικοκυρευτούνε.διαφορετικά πληρώνεται.εγώ συμφωνώ σε αυτό και ακόμη χειρότερα αρκεί η τροφή,η ένδυση,και τα χαράτσια να μειωθούνε ως κόστος και το τελευταίο να καταργηθεί.άς τα παρουν στο δεκαπλάσιο απο τα τσιγάρα,τις επικοινωνίες,τα πολυτελή κινητά,απο την διασκέδαση,τα σκάφη,τα πολυτελή και υψηλού κυβισμού αμάξια(πάνω απο 1400-1600 να χτυπάνε αλύπητα) κ.ο.κ.όποιος θέλει να δείχνει πλούσιος και να είναι.διαφορετικά ο άλλος δεν έχει να φάει αλλά κινητά των 1000 ευρώ αγοράζει αφήνωντας τους φόρους του κράτους απλήρωτους.έτσι δεν πάει πουθενά.

giannis

ισως δεν εγινα καλα αντιληπτος.
η αποψη που εξεφρασα ειναι δικη μου κι οχι της τραπεζας.
και θα στην ξεκαθαρισω με ενα παράδειγμα :
Ερχεται ζευγάρι (συλλεκτης μεταλλων ο συζυγος ανεργη η γυναικα μου) να ρυθμισει το δανειο του. ενα μικρο Στεγαστικό 16000 . Προσπαθησα να τους εγκριθει δοση 16€ το μηνα αλλα τελικα εγκριθηκε 30€.
Αρχισε να γκρινιαζει ο συζυγος οταν περασε για να μαθει την εξελιξη της υποθεσης οτι 30 ευρω ειναι πολλα. “μισο να παρω τη γυναικα μου, μου λεει” και βγαζει απο την τσεπη ενα mate 7 κι ενα s6 edge.
αυτο δεν ειναι ποιότητα ζωης φίλε μου. ειναι σπαταλη και στο λεει ενας επισης υπερχρεωμενος στην Τραπεζα.
Δυστυχως βλεπω πολλα τετοια παραλογα.
Εγω ως οικονομολογος διαφωνω με τους συνεχεις φόρους, δεν φερνουν το επιθυμητο αποτελεσμα. Ομως οταν η ανικανοτητα των οποιων κυβερνωντων θετει το διλλημα φορος η περικοπη σε χαμηλο εισοδημα ειμαι υπερ του πρωτου. χτες μολις επισης χρεωμενος πελατης μου, μου λεγε οτι αγορασε στην κορη του το 6s.
Αυτο φιλε μου ειναι μια αρρωστη φουσκωτη ποιοτητα ζωής, λεφτα πεταμένα σε εισαγομενα προιοντα , λεφτα που φευγουν απο τη χωρα.

soto

Βάλτε καρτοκινητό της μπλέ εταιρείας και θα δείτε με 10 ευρώ το μήνα πόσα λεπτά προς όλους έχει, 3G κλπ. Το συμβόλαιο είναι απάτη. Δε λέω άλλα. Ψάξτε και θα δείτε.

nikos

Καρτα και παλι καρτα.Εχω Q και με 6€ την βγαζω ενα μηνα με MB,λεπτα προς Wind/Q και ολα κομπλε.Τα συμβολαια ειναι πλεον φυκια με μεταξωτες κορδελες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EEKT

Ελλάδα, κινητή τηλεφωνία: Μέσος όρος 82.5 Mbps Download και 16.8 Mbps Upload

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ookla, η χώρα μας καταλαμβάνει την 17η θέση παγκοσμίως στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση Speedext Global Index.

Smartphones COSMOTE EEKT Vodafone

Ελλάδα, Ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στο νέο περιβάλλον [μελέτη]

Συνεχίστηκε η φθίνουσα πορεία του Κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα και για το έτος 2010, όπως δείχνει η νέα μελέτη 2011 που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ICAP για την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (EEKT).

Smartphones EEKT

Υπερβολική η επιβάρυνση των καταναλωτών από τους φόρους στην κινητή τηλεφωνία

Υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών και απώλεια εσόδων για το κράτος εξαιτίας του τρέχοντος φορολογικού μοντέλου των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, την υψηλότερη στην Ευρώπη.

Business EEKT

Σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας

Λιγότερο από το 50% των αιτήσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, έχουν εξεταστεί από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία και κατά παράβαση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.