Παρασκευή
11/03/2016

Wikipedia: Mηχανή ομιλίας για άτομα με προβλήματα όρασης

Η Wikipedia ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια crowdsourced μηχανή ομιλίας σε μια προσπάθεια να κάνει την ιστοσελίδα της προσβάσιμη σε εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή έχουν χάσει πλήρως την όρασή τους.

Η online εγκυκλοπαίδεια συνεργάστηκε με το KTH Royal Institute of Technology, στη Σουηδία για την ανάπτυξη μιας “πλατφόρμας σύνθεσης φωνής”, η οποία θα παραμετροποιηθεί για την Wikipedia αλλά θα είναι open source και δωρεάν για χρήση σε sites running που MediaWiki software.

Οι ερευνητές θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη της μηχανής για τα Σουηδικά, Αγγλικά και Αραβικά, μέχρι το 2017, και ύστερα θα επεκταθούν και στις άλλες γλώσσες στις οποίες είναι διαθέσιμη η Wikipedia.

Το όλο project της μηχανής ομιλίας έχει ως σκοπό την διάδοση του περιεχομένου της Wikipedia σε αυτούς που έχουν δυσκολία στην ανάγνωση κειμένων. Οι ερευνητές στο KTH, θα βασιστούν πάνω σε εθελοντές χρήστες, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην πλατφόρμα με τον ίδιο τρόπο που η εγκυκλοπαίδεια αναπτύχθηκε από την online κοινότητά της.

Σύμφωνα με τον Swedish Telecommunications Regulator PTS, που χρηματοδοτεί το project, ένα 25% από τους χρήστες του Wikipedia, δηλαδή 125 εκατομμύρια χρήστες το μήνα, χρειάζονται ή προτιμούν την ομιλία αντί για το κείμενο.

wikipedia-search-engine-570

Πηγή

Μάθε για: ,

Συντάκτης: .

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.