AMD: ίσως δούμε Apple υπολογιστές με AMD APUs

H Apple εδώ και μια δεκαετία χρησιμοποιούσε τους επεξεργαστές της Intel για όλα τα μοντέλα και τύπους υπολογιστών της και μόνο τώρα, για πρώτη φορά, σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγή. Αυτό συμβαίνει λόγω του νέου πυρήνα επεξεργαστή Zen που θα ενσωματώνουν οι νέες APUs της AMD. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο SoC που θα κυκλοφορήσει στα μέσα προς τέλη του επόμενου έτους (Q2-Q3 2017) και λέγεται ότι θα κάνει την ειδοποιό διαφορά στη νέα γενιά υπολογιστών.

Σύμφωνα με την ίδια την AMD, πρόκειται για επεξεργαστές που θα έχουν παραπλήσιες ή κι ακόμα καλύτερες επιδόσεις από τους αντίστοιχους επεξεργαστές της Intel και φήμες θέλουν ένα Xbox One 2ης γενιάς να κυκλοφορεί με μία APU πυρήνα Zen και γραφικά από τη νέα γενιά Polaris της AMD.

Μάλιστα ένας από τους κυρίως λόγους που η Apple το σκέφτεται αρκετά σοβαρά να προχωρήσει σ’ αυτήν την αλλαγή, είναι ότι η AMD επιτρέπει στις εταιρείες να προσαρμόσουν το δικό τους τελικό chip για τα συστήματά τους. Κάτι που έγινε και με το Xbox One και με το PS4. Ενώ η Intel δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο ακόμα. Για παράδειγμα, αν η Apple το επιθυμεί, μιας και γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν, μπορεί να φτιάξει μια μοναδική σύνθεση της APU με ενσωματωμένη μνήμη HBM (SoC) για την Apple.

Φυσικά, μια τέτοια κίνηση εκτός από το στρατηγικό κομμάτι, του να προσφέρεις το καλύτερο δυνατό προϊόν, έχει μέσα και οικονομικούς σκοπούς. Η AMD, σύμφωνα με την αγορά, είναι αρκετά πιο οικονομική από την Intel, καθώς είναι 2η τη τάξει εταιρεία κατασκευής chip, επομένως δεν μπορεί να κορυφώσει ξαφνικά τις τιμές της. Αν κάτι παράλληλα στραβώσει κατά την διαδικασία, η Apple πάλι κερδισμένη θα είναι, καθώς με επιχείρημα την αλλαγή σε AMD, μπορεί να καταφέρει να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές από την Intel.

Παράλληλα, ήδη η Apple, έχει κάνει μια στροφή προς τα συστήματα της AMD και έδειξε ότι δεν φοβάται να κάνει ριζικές αλλαγές. Το απέδειξε με την αντικατάσταση των καρτών γραφικών της Nvidia, με εκείνες της AMD (7979, R9 285, M370X). Στοχεύοντας πάντα τις καλύτερες επιδόσεις, θα κινηθεί ανάλογα και στο μέλλον. Δε νομίζουμε πως θα ενοχληθούν και οι πελάτες τους αν από μπλε/πράσινο τα δουν όλα κόκκινα στο μέλλον.

AMD: ίσως δούμε Apple υπολογιστές με AMD APUs, AMD: ίσως δούμε Apple υπολογιστές με AMD APUs

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
inblx

UPDATE: Upon further verification, it appears like Xbox One Polaris may just be the codename Netflix uses for all the consoles.

https://wccftech.com/xbox-one-may-be-getting-new-apu-based-on-amds-polaris-architecture/

inblx

UPDATE: Upon further verification, it appears like Xbox One Polaris may just be the codename Netflix uses for all the consoles

https://wccftech.com/xbox-one-may-be-getting-new-apu-based-on-amds-polaris-architecture/

inblx

Δημήτρη, το Xbox One θέλει ένα refresh άμεσα, κατι σε Slim ας πούμε γιατί τώρα εχει άθλιο design. Αλλά όταν και αν γίνει αυτό, ας υποθέσουμε ότι θα φοράει το νέο APU, καλό θα ειναι να το κάνουν δυνατότερο από τώρα και όχι να χρησιμοποιήσουν την νέα αρχιτεκτονική απλά για να ειναι πιο cool. Που αυτο βλέπω να γίνεται δηλαδή.
Ή κονσόλα δεν μπορεί καλά καλά να τρέξει 1080p στα 30fps. Θέλει αρκετή extra δύναμη.
Τώρα μένει να δούμε τι θα κάνουν εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.