Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει καρδιακές προσβολές καλύτερα από γιατρό

ai heart attack, Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει καρδιακές προσβολές καλύτερα από γιατρό

Κάθε χρόνο περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακές νόσους. Για καλή μας τύχη όμως μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, αναπτύσσει έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, το ίδιο καλά ή και καλύτερα από έναν γιατρός.

Στο παρελθόν, τo American College of Cardiology/ American Heart Association (ACC/AHA) είχε αναπτύξει μια σειρά οδηγιών για να υπολογίζει κάποιος τον κίνδυνο που έχει να προσβληθεί από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται πάνω σε 8 παράγοντες, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν εκτός των άλλων την ηλικία, χοληστερόλη και την πίεση. Κατά μέσο όρο, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να προβλέψει το ρίσκο να νοσήσει κάποιο άτομο με ακρίβεια 72,8%.

Αν και η ακρίβεια είναι αρκετά μεγάλη, ο ερευνητής Stephen Weng και η ομάδα του θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Έχουν δημιουργήσει 4 computer learning αλγόριθμους στους οποίος έχουν βάλει δεδομένα από 378.256 ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αλγόριθμοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το ποσοστό ακρίβειας του ACC/AHA φτάνοντας το 74.5-76.4%.

Από τους 83.000 ασθενείς που χρησιμοποιήθηκαν στο πρώτο τεστ, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να είχε βοηθήσει 355 επιπλέον ζωές. Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναγνώρισε κάποιους επιπλέον παράγοντες που μπορεί να συνεισφέρουν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίοι δεν είχαν καλυφθεί από τις αρχικές οδηγίες.

Υπάρχουν πάρα πολλές αλληλεπιδράσεις στα βιολογικά συστήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα του ανθρώπινου σώματος. Αυτό που κάνει η επιστήμη των υπολογιστών είναι να μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε αυτές τις αλληλεπιδράσεις», ανέφερε ο Weng στο περιοδικό Science.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Dinos

Για να είστε πάντα υγιείς θα πρέπει εννοείτε να τρώτε πέντε φορές την ημέρα όλων των ειδών λαχανικά με ξηρούς καρπούς, φρούτα, όσπρια κτλ. ανάλογα με την εποχή και γενικά με ποικιλία όσο γίνετε και ότι σας αρέσει περισσότερο για μία σαλάτα που θα σας προσφέρει υγεία για καλή και όμορφη ζωή. Δεν ξεχνάμε επίσης και τα ψάρια. Όλα τα καλά που μας προσφέρει η φύση με λίγα λόγια.

9gag

Τεχνητή*

Κωνσταντίνος

-Βλέπω λάθος
-Λέω σίγουρα το έγραψε η Λορενα
-Το ανοίγω και πάω στο όνομα του αρθρογραφου
– γράφει ΛΟΡΕΝΑ ΣΙΟΥΤΗ
# εγινεσυνηθεια

Θανασης
Χρηστος

Παιζει και τεννις? 😂😂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Meta

Η Meta επεκτείνει το Hyper OS σε τρίτους κατασκευαστές – ASUS και Lenovo οι πρώτες που θα το χρησιμοποιήσουν

Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη διάθεση του λειτουργικού συστήματος Meta Horizon OS.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Software AI Apple

Η Apple φέρεται να ετοιμάζει on device LLM για χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple αναπτύσσει το δικό της LLM που εκτελείται στη συσκευή για να δώσει προτεραιότητα στην ταχύτητα και το απόρρητο.