Υπολογιστής αντιλαμβάνεται τις κρυμμένες εκφράσεις του προσώπου

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, χάρη στις εκφράσεις του προσώπου του. Καταλαβαίνουμε πότε κάποιος είναι χαρούμενος, θυμωμένος, λυπημένος κλπ. Οι ψυχολόγοι όμως έχουν μιλήσει από το 1960 για τις μικροεκφράσεις, οι μικρές αλλαγές στο πρόσωπο που δείχνουν τι αισθανόμαστε πραγματικά.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αυτές τις μικροεκφράσεις, πολύ λίγοι μπορούν να τις εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν πως πραγματικά αισθάνεται ο άλλος.

Φινλανδοί ερευνητές από το University of Oulu, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τις μικροεκφράσεις πολύ καλύτερα απ ότι θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος, ειδικός στο θέμα. Το σύστημα αυτό μεγεθύνει τις εκφράσεις του προσώπου έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίσει τις κρυμμένες εκφράσεις.

Ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν χρήσιμο όταν θες να εντοπίσεις αν κάποιος σου λέει ψέματα. Ωστόσο, οι δημιουργοί του σημειώνουν ότι ακόμη δεν μπορεί να θεωρηθεί τέλειο. Βασίζεται σε training database για να κατανοήσει αυτό που βλέπει, οπότε ακόμη δεν είναι αυτόνομο. Αν και έχει ακόμη μέλλον μπροστά του, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανάπτυξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του νόμου, σε συνεντεύξεις για δουλειά ή και να ενσωματωθεί σε gadgets όπως Google Glass και Microsoft HoloLens.

microexpression detection

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS

iOS 15: Πότε έρχεται Ελλάδα και ποιες συσκευές θα το πάρουν;

Από σήμερα το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του iOS 15 σε όλες τις συμβατές συσκευές της Apple στη χώρα μας.

Software Microsoft Office

Microsoft Office 2021: Κυκλοφορεί επίσημα στις 5 Οκτωβρίου

Η νέα έκδοση του Microsoft Office Θα γίνει διαθέσιμη στις 5 Οκτωβρίου για όλους τους καταναλωτές.

Software iOS

Πότε θα γίνει διαθέσιμο το αναβαθμισμένο iOS 15;

Η απάντηση στο ερώτημα για το πότε θα μπορεί κανείς να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το iOS 15 είναι η 20η Σεπτεμβρίου.

Software Apple iPhone

To Pegasus Spyware φαίνεται να επηρεάζει και τα iPhone

To Pegasus Spyware της ισραηλινής NSO μπορεί να βρει το δρόμο του και στο εσωτερικό των iPhone, σύμφωνα με τους ερευνητές του Citizen Lab.