Υπολογιστής αντιλαμβάνεται τις κρυμμένες εκφράσεις του προσώπου

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, χάρη στις εκφράσεις του προσώπου του. Καταλαβαίνουμε πότε κάποιος είναι χαρούμενος, θυμωμένος, λυπημένος κλπ. Οι ψυχολόγοι όμως έχουν μιλήσει από το 1960 για τις μικροεκφράσεις, οι μικρές αλλαγές στο πρόσωπο που δείχνουν τι αισθανόμαστε πραγματικά.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αυτές τις μικροεκφράσεις, πολύ λίγοι μπορούν να τις εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν πως πραγματικά αισθάνεται ο άλλος.

Φινλανδοί ερευνητές από το University of Oulu, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τις μικροεκφράσεις πολύ καλύτερα απ ότι θα μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος, ειδικός στο θέμα. Το σύστημα αυτό μεγεθύνει τις εκφράσεις του προσώπου έτσι ώστε να μπορεί να εντοπίσει τις κρυμμένες εκφράσεις.

Ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν χρήσιμο όταν θες να εντοπίσεις αν κάποιος σου λέει ψέματα. Ωστόσο, οι δημιουργοί του σημειώνουν ότι ακόμη δεν μπορεί να θεωρηθεί τέλειο. Βασίζεται σε training database για να κατανοήσει αυτό που βλέπει, οπότε ακόμη δεν είναι αυτόνομο. Αν και έχει ακόμη μέλλον μπροστά του, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανάπτυξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιβολή του νόμου, σε συνεντεύξεις για δουλειά ή και να ενσωματωθεί σε gadgets όπως Google Glass και Microsoft HoloLens.

microexpression detection

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Google Chrome

Κάθε τέσσερις εβδομάδες και μία νέα έκδοση του Google Chrome

H Google ανακοίνωσε ότι από τον Chrome 94 και έπειτα θα παρουσιάζει μία σταθερή έκδοση του browser της κάθε μήνα.

Software iCloud Google Photos

Απευθείας μεταφορά φωτογραφιών από το iCloud στο Google Photos

Εάν έχεις κάνει τη μετάβαση από το iPhone στο Android, μπορείς να μεταφέρεις τις φωτογραφίες σου από το iCloud στο Google Photos.

Software YouTube

YouTube: Δοκιμάζει αλλαγές στα σχόλια του Android App

Θέλει να κάνει πιο εύκολη την προβολή των σχολίων και την προσθήκη νέου σχόλιου.

Software Xiaomi MIUI 12

Οι προεγκατεστημένοι browser της Xiaomi θεωρούνται spyware

Οι browsers που βρίσκονται προεγκατεστημένοι στα smartphones της Xiaomi θεωρούνται spyware.