Android N: Επίσημο το Developer Preview – Τι νέο φέρνει η Google στο OS

Αν και δεν περιμέναμε από την Google να το κάνει πριν από τον Μάιο στο Google I/O, τελικά έκανε διαθέσιμο το Android N Developer Preview. Για να το κάνει πιο εύκολο για τους developers, στέλνει το Android N Developer Preview μέσω OTA update.

Δίνοντας το preview νωρίτερα από το συνηθισμένο, σημαίνει ότι η Google θα έχει περισσότερο χρόνο για να ακούσει το feedback των developers και να κάνει αλλαγές όσο περνούν οι μήνες.

Η Google έχει σχεδιάσει να δώσε 5 previews του Android N πριν από την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης το τρίτο τρίμηνο και ευελπιστεί να την παραδώσει στους κατασκευαστές μέσα στο καλοκαίρι. Όσο για την έκδοση που δόθηκε σήμερα στους developers, απέχει πολύ από την τελική και θα γίνονται συνεχώς αλλαγές και νέες προσθήκες.

Όσοι έχουν Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 και Pixel C, μποορύν να κάνουν sign up και να τους έρθει το preview. Το Nexus 5 δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Όταν εγκατασταθεί το preview στις παραπάνω συσκευές, οι χρήστες θα λαμβάνουν τα μελλοντικά updates της Google. Το sign up μπορεί να γίνει στο www.google.com/android/beta.

Τι θα φέρει το Android N

Μεταξύ των αλλαγών που φαίνονται στο Developer Preview είναι η προσθήκη native split screen για smartphones και tablet, ενώ στο Android έρχονται και οι picture-in-picture δυνατότητες. Το Direct Reply Notifications επιτρέπει στους developers να δημιουργήσουν ένα χαρακτηριστικό που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να απαντούν σε εισερχόμενες ειδοποιήσεις απευθείας από το “notifications shade”.

Επιπλέον, στο Android N θα δούμε βελτίωση του Doze mode, επιτρέποντάς του να εξοικονομήσει περισσότερη μπαταρία όταν η οθόνη είναι κλειστή. Η Google δουλεύει στο να κάνει τα apps να τρέχουν στο background πιο αποτελεσματικά και να μειώσει την κατανάλωση μνήμης του λειτουργικού συστήματος.

Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι το Data Saver, επιτρέπει στους χρήστες του Android να μειώσουν την χρήση δεδομένων από apps στο background ενώ προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση δεδομένων όταν ένα app εκτελείται στο “προσκήνιο”. Αυτό γίνεται μειώνοντας το bit rate για streaming, την ποιότητα των εικόνων κλπ.

Η Google δεν αποκάλυψε τι σημαίνει το N και πως θα ονομαστεί η επόμενη έκδοση του Android.

Split Screen
android n developers preview official, Android N: Επίσημο το Developer Preview – Τι νέο φέρνει η Google στο OS

android n developers preview official, Android N: Επίσημο το Developer Preview – Τι νέο φέρνει η Google στο OS

Direct Reply

android n developers preview official, Android N: Επίσημο το Developer Preview – Τι νέο φέρνει η Google στο OS

Quick Settings

android n developers preview official, Android N: Επίσημο το Developer Preview – Τι νέο φέρνει η Google στο OS

Data Saver

android n developers preview official, Android N: Επίσημο το Developer Preview – Τι νέο φέρνει η Google στο OS

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
KostasB

Ωραία κίνηση με την εγγραφή και τα ota updates…

Αλέξανδρος

Ακόμη δεν είδαμε καλά καλά τι είναι το marshmallow και σε λίγο πάμε στο N.
Φυσικά καλοδεχούμενες οι αλλαγές αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τα update, ή μου φαίνεται nexus μπας και βάλουν οι κατασκευαστές μυαλό γιατί αλλιώς δεν το βλέπω.

Christos

Αν επιλέγεις android και πετάς τα λεφτά σου σε συσκευές που δεν είναι nexus δεν σου φταίει η Google.

Αλέξανδρος

Όπα ρε Χρήστο, για ηρέμησε λίγο που θα μου πεις κιόλας “που πετάω τα λεφτά μου”. Που έχω άδικο; Στο ότι οι κατασκευαστές πρέπει να βάλουν μυαλό όσο αναφορά τις αναβαθμίσεις; Το να πάρουμε Nexus δεν είναι επιλογή γιατί προσωπικά δεν μου αρέσουν αλλά αν θέλουμε αναβαθμίσεις είναι η μόνη επιλογή.
Άρα για να καταλάβω την λογική (?) σου, με το στανιό nexus?

Christos

@Αλέξανδρε μόνο σου το έγραψες: “Φυσικά καλοδεχούμενες οι αλλαγές αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τα update, ή μου φαίνεται nexus μπας και βάλουν οι κατασκευαστές μυαλό γιατί αλλιώς δεν το βλέπω.”

Makis

Δείτε εάν και πότε χρησιμοποιείτε τα χαιλίκια των άλλων, αν σπάνια ή ποτέ, δοκιμάστε Nexus, δεν είναι μόνο οι αναβαθμίσεις παιδιά. Έχω βαρεθεί αυτό το Nexus 4 που το έχω από το 2013, 280€ αγορά τότε και δεν βρίσκω λόγο να το αλλάξω. Φωτογραφία, μπαταρία είναι πταίσματα, πότε δεν λέει όχι σε τίποτε και με 5.1.1.

panosz75

Ωραίες και καλοδεχούμενες οι αλλαγές. Εύχομαι μόνο να αποφάσιζε επιτέλους να αναγκάζει τους κατασκευαστές να αναβαθμίζουν πιο έγκαιρα.

ChrisG

Split Screen όταν η Samsung έχει multi window εδώ και 3+ χρόνια…πόσο μπροστά ήταν ρε φίλε σε πολλά πράγματα αντικειμενικά και απλά κάποιοι γκρινιάζανε.ακόμη και ενσωματωμένο call blocker έχει απο το s3 και πόσα άλλα.λίγο να ήταν συνεπής στις αναβαθμίσεις…

Χρηστος

Αυτό με τα μηνύματα του έχω εδώ και πόσο καεροδρόμιο η blackberry

thanoik

Το να απαντάς κατευθείαν από τα notification το έχουν είδη τα windows 10,έφτασε η εποχή που τα windows είναι ποιο μπροστά από το android

Panos7GR

Από την Lollipop υπήρχε στον κώδικα και με την έκδοση N θα ενεργοποιήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το split screen!! Ενα βήμα προς το ενιαίο OS σε Η/Υ, tablet, smartphone, smartwatch, car, TVs και ΙοΤ. Έλα μωρή Google παρ’το χαμπαρι η αγορά κινείται στο ενιαίο OS και ένωσε επιτέλους ChomeOS με Android. Στην αγορά των tablet έβλεπες παντα πλάτη και ο μόνος λόγος για αγορά ήταν για να το έχεις σαν netbookάκι. Με την έλευση των Windows 8 tablets όμως έχασε την ιδιότητα αυτή και πλεον με τα 10 ήρθε το οριστικό χτύπημα. Η αγορά πλεον κινείται προς τα εκεί https://techblog.gr/videogames/idc-detachable-tablets-to-gain-market-share-6534/ βάλε μυαλό! Τον δρόμο τον έχουν δείξει ηδη τα Remix OS ( https://www.jide.com/en/remixos ) και το Phoenix OS ( https://www.phoenixos.com ). Μεσω αυτών τα αρχαία PCs ξαναζωντανεψαν και τα πεθαμενα εδώ και 5 χρόνια Netbooks πήραν επιτέλους ανάσα χωρίς τα βαριά Windows. @ChrisG: Τόσο μπροστά αυτή η Samsung όσο η LG με το QSlide και η Sony με τα Small Apps. Κανείς δεν γκρινιαξε πάντως τοτε απ όσο θυμάμαι. Ίσως μονο παράπονα γιατί τα multi-windows τα υποστήριζαν μόνο τα Note στην αρχή και όχι τα tablet της (!!!) και για το συγκεκριμένο μόνο αριθμό native apps (όπως και τα LG, Sony). Πραγματικα… Συνέχεια »

ChrisG

@Panos7GR μία ερώτηση.πότε ακριβώς η xPosed έφερε το module για multi windows που λές;το s3 που βγήκε το 2012 το είχε ήδη ΚΑΙ ΔΕΝ ήταν Note όπως μας λές ότι μόνο αυτά το είχαν.το ίδιο και για το call blocker.και εκτός αυτού η samsung το έιχε στο touchwiz ΧΩΡΙΣ root αλλά απο default.

Mary

Panos7gr ναι το instant reply υπάρχει απο το 2014 στο iOS, ήταν μια απο τις προσθήκες του iOS 8! Πάντως και στα Windows 10 δουλεύει πολύ καλά αυτο και το υποστηρίζουν και αρκετές εφαρμογές!

Χρηστος

Παιδιά σας το ξαναλέω το 2013 το κυκλοφόρησε η blackberry με το bb10 ήταν τα πρώτα κινητά με αυτό το χαρακτηριστικό

Panos7GR

Να με διόρθωση η MIUI ROM τότε υποστήριζε μόνο τα μηνύματα και stock εφαρμογές, όχι τρίτων όπως είναι τα τώρα direct reply notifications. @ChrisG: Δεν αμφιβάλλω ότι ήταν πρωτη η Samsung που εκμεταλλεύτηκε το πραγματικό multitasking του Android με τo multi-window, θέλω να επισημανω ότι δεν ήταν η μοναδική. Μετά από αυτήν αλλά την ίδια εποχή είδαμε και τις υλοποιήσεις των υπόλοιπων κατασκευαστών που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιό μου. Φίλε δε θυμάσαι καλά. Πρώτα πρώτα το χαρακτηριστικό multi-wondow το είδαμε στα Note 2. Μάλιστα το ειχαμε σχολιάσει θετικά γιατί το έβαλε στα Note 2 και όχι στα S2, επειδή τα Note ειχαν για τότε την τεράστια οθόνη 5.5 ιντσών. Κάτι μήνες μετά έβγαλε το S3 που το είχε κι αυτό κι έπειτα όλα τα hi-end μοντέλα της. Το κακό τότε ηταν που υποστήριζε μικρο αριθμό apps και μάλιστα μόνο τα stock και fail που δεν το έβαλε στα Galaxy Tab της. Τα πρώτα που το είχαν αν θυμάμαι καλά ήταν τα Pro της. (Αν κάνω λάθος για τα tablets περιμένω διόρθωση). Για να διορθωσω αυτό που είπα πριν τα πρώτα πραγματικα multi-windows τα είδαμε στην OmniROM που μετά το πήρε η ομάδα Xposed και το έβαλε στο framework της για… Συνέχεια »

ChrisG

Συνεπως φιλε Πανο εκανες μικρολαθακια δεν πειραζει,το multiwindow υλοποιηθηκε και σε αλλα μοντελα και αρκετα νωρις απο την samsung ενω το call blocker επειδη ειχα s3 στο λεω απο πειρα δουλευε αψογα.

Ανακιν

Τώρα είναι καιρός να τσακώνομαστε και μεταξύ μας οι Android users βαρεθήκαμε με την Apple!

Panos7GR

@Ανακιν: Ανταλλαγή απόψεων και φρεσκαρισμα μνήμης κάναμε, τίποτα παραπάνω. Άκου “τσακωνόμαστε”… Γιατί τι έχουμε να χωρίσουμε σε ένα site που αφορα το χόμπι μας και την αγάπη μας για την τεχνολογία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.