iOS 10 beta : Ο πυρήνας του έμεινε εσκεμμένα χωρίς κρυπτογράφηση

Μετά το WWDC 2016 η Apple διέθεσε στους developers την beta έκδοση του iOS 10 η οποία όμως έκρυβε μια έκπληξη. Ο πυρήνας του λειτουργικού δεν ήταν κρυπτογραφημένος!

Ο πυρήνας του λειτουργικού συστήματος ελέγχει την επικοινωνία μεταξύ εφαρμογών και του hardware της συσκευής, ενώ επιβάλλει πρακτικά τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Αφήνοντας λοιπόν χωρίς κρυπτογράφηση τον πυρήνα δεν κάνει τη συσκευή ευάλωτη σε επιθέσεις, αλλά σίγουρα κάνει ευκολότερο τον τρόπο που κάποιοι θα ανακαλύψουν για να παρακάμψουν τις λειτουργίες του. Αυτό αρχικά πολλοί υπέθεσαν ότι ήταν κάποιο σφάλμα από την πλευρά της Apple, που ίσως ξέχασα στην beta έκδοση.

Η Apple εξέδωσε ανακοίνωση και ενημέρωσε ότι η κίνηση της αυτή ήταν εσκεμμένη μιας και χωρίς κρυπτογράφηση της επιτρέπει να βελτιστοποιήσει την απόδοση του λειτουργικού συστήματος, χωρίς να ρισκάρει την ασφάλεια του. Αν μας ρωτήσετε μάλιστα θα σας αναφέρουμε ότι είναι και μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά της.

Αν και δεν έχει διευκρινίσει η Apple πως αυτή η κίνηση θα βελτιώσει την απόδοση, από την άλλη είναι προφανές το πλεονέκτημα του πυρήνα χωρίς κρυπτογράφηση μιας και θα επιτρέψει να βρεθούν πολύ περισσότερα bugs πριν η τελική έκδοση του iOS γίνει διαθέσιμη για εκατομμύρια συσκευές. Μάλιστα με αυτή την άποψη συμφωνεί και το MIT Technology Review το οποίο σημειώνει ότι αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει την Apple να εντοπίσει περισσότερα κενά ασφάλειας, ενώ θα δυσκολέψει περισσότερες τις κρατικές υπηρεσίες στο να έχουν πρόσβαση χωρίς εξουσιοδότηση στις συσκευές της εταιρείας, όπως έγινε στην περίπτωση του iPhone το οποίο άνηκε στον τρομοκράτη της υπόθεσης του San Bernardino.

Αρκετοί πάντως αναφέρουν ότι η Apple θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους developers έτσι ώστε να αναφέρουν bugs τα οποία εντοπίζουν και για αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ανταποδοτικό πρόγραμμα που θα προσφέρει πιθανόν χρηματική αμοιβή. Ο ανταγωνισμός τόσο από τη Google όσο και από τη Microsoft ήδη έχει σε λειτουργία τέτοια προγράμματα τα οποία αποδίδουν.

iOS 10 beta, iOS 10 beta : Ο πυρήνας του έμεινε εσκεμμένα χωρίς κρυπτογράφηση

iOS 10 beta, iOS 10 beta : Ο πυρήνας του έμεινε εσκεμμένα χωρίς κρυπτογράφηση

Πηγή

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie, beekeeper.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΝΔΡΕΑΣ

Αίσχος!! Τι παραπληροφόρηση είναι αυτή!! Το Ios ,όπως και το mac os είναι αμπαγκάριστα και αλαγκάριστα!!! Όσο και να ψάχνουν δε θα βρεθεί καμία αδυναμία ,ακόμη και σε betta !!
Apple rules, Haters gona hate!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.