(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

iOS 10 beta : Ο πυρήνας του έμεινε εσκεμμένα χωρίς κρυπτογράφηση

Μετά το WWDC 2016 η Apple διέθεσε στους developers την beta έκδοση του iOS 10 η οποία όμως έκρυβε μια έκπληξη. Ο πυρήνας του λειτουργικού δεν ήταν κρυπτογραφημένος!

Ο πυρήνας του λειτουργικού συστήματος ελέγχει την επικοινωνία μεταξύ εφαρμογών και του hardware της συσκευής, ενώ επιβάλλει πρακτικά τα πρωτόκολλα ασφάλειας. Αφήνοντας λοιπόν χωρίς κρυπτογράφηση τον πυρήνα δεν κάνει τη συσκευή ευάλωτη σε επιθέσεις, αλλά σίγουρα κάνει ευκολότερο τον τρόπο που κάποιοι θα ανακαλύψουν για να παρακάμψουν τις λειτουργίες του. Αυτό αρχικά πολλοί υπέθεσαν ότι ήταν κάποιο σφάλμα από την πλευρά της Apple, που ίσως ξέχασα στην beta έκδοση.

Η Apple εξέδωσε ανακοίνωση και ενημέρωσε ότι η κίνηση της αυτή ήταν εσκεμμένη μιας και χωρίς κρυπτογράφηση της επιτρέπει να βελτιστοποιήσει την απόδοση του λειτουργικού συστήματος, χωρίς να ρισκάρει την ασφάλεια του. Αν μας ρωτήσετε μάλιστα θα σας αναφέρουμε ότι είναι και μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά της.

Αν και δεν έχει διευκρινίσει η Apple πως αυτή η κίνηση θα βελτιώσει την απόδοση, από την άλλη είναι προφανές το πλεονέκτημα του πυρήνα χωρίς κρυπτογράφηση μιας και θα επιτρέψει να βρεθούν πολύ περισσότερα bugs πριν η τελική έκδοση του iOS γίνει διαθέσιμη για εκατομμύρια συσκευές. Μάλιστα με αυτή την άποψη συμφωνεί και το MIT Technology Review το οποίο σημειώνει ότι αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει την Apple να εντοπίσει περισσότερα κενά ασφάλειας, ενώ θα δυσκολέψει περισσότερες τις κρατικές υπηρεσίες στο να έχουν πρόσβαση χωρίς εξουσιοδότηση στις συσκευές της εταιρείας, όπως έγινε στην περίπτωση του iPhone το οποίο άνηκε στον τρομοκράτη της υπόθεσης του San Bernardino.

Αρκετοί πάντως αναφέρουν ότι η Apple θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους developers έτσι ώστε να αναφέρουν bugs τα οποία εντοπίζουν και για αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ανταποδοτικό πρόγραμμα που θα προσφέρει πιθανόν χρηματική αμοιβή. Ο ανταγωνισμός τόσο από τη Google όσο και από τη Microsoft ήδη έχει σε λειτουργία τέτοια προγράμματα τα οποία αποδίδουν.

iOS 10 beta, iOS 10 beta : Ο πυρήνας του έμεινε εσκεμμένα χωρίς κρυπτογράφηση

iOS 10 beta, iOS 10 beta : Ο πυρήνας του έμεινε εσκεμμένα χωρίς κρυπτογράφηση

Πηγή

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie, beekeeper.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΝΔΡΕΑΣ

Αίσχος!! Τι παραπληροφόρηση είναι αυτή!! Το Ios ,όπως και το mac os είναι αμπαγκάριστα και αλαγκάριστα!!! Όσο και να ψάχνουν δε θα βρεθεί καμία αδυναμία ,ακόμη και σε betta !!
Apple rules, Haters gona hate!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android Smartphones Apple iPhone

Οι χρήστες Android που αλλάζουν σε iPhone προτιμούν παλαιότερα ή λιγότερο ακριβά μοντέλα

Σύμφωνα με την CIRP, οι χρήστες Android που αλλάζουν σε iPhone παρέμειναν τα τελευταία χρόνια σε χαμηλά ποσοστά από 11% έως 15%.

Business AI Apple featured

Tim Cook: Η Apple θα “ανοίξει νέους δρόμους” στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη το 2024

Η Apple πραγματοποίησε την ετήσια συνέλευση των μετόχων της και ο Tim Cook σχολίασε ξανά τα σχέδια της εταιρείας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones Apple Apple iOS featured

iOS 18: Ποια μοντέλα iPhone αναμένεται να αναβαθμιστούν

Tο iOS 18 θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο αλλά το hype έχει ξεκινήσει αφού αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση λογισμικού στα iPhone.

Business Apple Apple Car featured

Apple Car: Μετά από μια δεκαετία, ακυρώνεται το project

Η Apple ακύρωσε όλα τα σχέδια για την κυκλοφορία ενός αυτόνομου, ηλεκτρικού οχήματος, σύμφωνα με το Bloomberg.