Apple: Διέγραψε 256 apps επειδή συνέλεγαν προσωπικά δεδομένα

Η Apple αφαίρεσε πάνω από 250 εφαρμογές από το App Store της, διότι χρησιμοποιούσαν software από κινέζικη διαφημιστική εταιρεία και είχαν κρυφή πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Η εταιρεία με την ονομασία Youmi, παρείχε στους δημιουργούς των apps ένα software development kit που κατέγραφε ποιες εφαρμογές έχει κατεβάσει ο χρήστης.

Επίσης, κατέγραφε την διεύθυνση email του χρήστη και τον σειριακό αριθμό του κινητού. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές που κατέβασε η Apple από το App Store έχουν στο σύνολο 1 εκατομμύριο downloads, σύμφωνα με την SourceDNA.

Οι app makers που βασίστηκαν στο SDK της Youmi, είναι οι περισσότεροι από την Κίνα και κατά πάσα πιθανότητα δεν γνώριζαν ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς της Apple.

Ωστόσο, είναι περίεργο πως το SDK της Youmi δεν κίνησε τις υποψίες της Apple τόσο καιρό. Η εταιρεία mobile security, SourceDNA αναφέρει ότι η διαφημιστική εταιρεία πειραματίζεται πολλά χρόνια έτσι ώστε να βρει τρόπους να εκμεταλλευτεί τα APIs του iOS και να “δει” πληροφορίες που κανονικά μόνο η Apple μπορεί. Η SourceDNA, που ανακάλυψε το SDK της Youmi, επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται και άλλες εφαρμογές να χρησιμοποιούν ανάλογες προσεγγίσεις προκειμένου να “αποκρύψουν την κακόβουλη συμπεριφορά τους”.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό που αφορά κυρίως στην Κίνα, όμως το ερώτημα είναι πόσο καιρό συνέβαινε αυτό και φαίνεται πως η διαδικασία αξιολόγησης των apps από το App Store, έχει τις δικές της αδυναμίες.

Η απάντηση της Apple:

Apple: Διέγραψε 256 apps επειδή συνέλεγαν προσωπικά δεδομένα, Apple: Διέγραψε 256 apps επειδή συνέλεγαν προσωπικά δεδομένα

Apple: Διέγραψε 256 apps επειδή συνέλεγαν προσωπικά δεδομένα, Apple: Διέγραψε 256 apps επειδή συνέλεγαν προσωπικά δεδομένα

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Τ

Λίστα με τα διαγεγραμενα υπάρχει;
Θα μας πουν πια ειναι;
Απλός για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

NikosAr

Μήπως λεω εγω τωρα .. να το κοιτάξουν και στο στρατόπεδο του android αυτό ? Σίγουρα οι ίδιες εφαρμογές θα δουλεύουν και στα 2 στρατόπεδα !!

Τhemazerunner

Εαν βγει καταλογος αυτων των εφαρμογων οπως ειπε και ο Νικος καλο θα ηταν να υπαρξει και η αναλογη ενημερωση γιατι σιγουρα θα υπαρχουν αυτες και στο Android αν οχι ολες αρκετες φανταζομαι με την ιδια συμπεριφορα.(διοτι φυσικα τα 2 λειτουργικα δεν θα εχουν το ιδιο SDK).

Mary

Καλά έκαναν, ευτυχώς προσπαθούν συνέχεια να βελτιώσουν το store! Θα ηθελα να δω και απο τα αλλα 2 λειτουργικά παρόμοιες κινήσεις, υπαρχει πολυ πραμα που πρεπει να ξηλωθεί κυρίως στο android.

Παναγιώτης

Α ρε Apple… Ανεβάζουμε για εγκριση μια εφαρμογη και κανεις 15 να πεις το ναι γιατι και καλα την τεσταρεις… σοβαρά ΄τεστ κανεις !!! Ξεφτίλα εγινες ξανα

xristos

για αυτο εχω huawei κ ξερεις πια εφαρμογη εχει προσβαση που κ οτι θελεις το βγαζεις.
πολυ μπροστααααααα

Χρήστος Β.

@xristos Έχουν τα huawei αυτή τη δυνατότητα; Στο Ρ1 που είχα δεν υπήρχε.
Στο Blackberry που έχω πλέον έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις τα δικαιώματα πρόσβασης κάθε εφαρμογής

xristos

δεν ξερω αν το χει το δικο σ
εγω ειχα κ το Honor 6 και τωρα εχω το P8
κ τα 2 ειχαν τν δυνατοτητα να επιλεξεις τι permision θα εχει η καθε εφαρμογη πχ στο φβ σου εχει ενα κατεβατο με το που εχει προσβαση η εφαρμογη κ απλα ξετικαρεις οπου δν θες
το εχω βρει απειρα χρησιμο

Themazerunner

Η δυνατοτητα των permisions εχει ενσωματωθει(καθηστερημενα παρα πολυ σε σχεση με το ios)στο andorid 6.
Ειναι το μονο που περιμενω εδω και ποσες εκδοσεις.Απαραδεκτη η Google τοσον καιρο.Συνεχως με delete και αλχημειες ειμαστε.

xristos

εγω το χω απο περιση κ στα 4,4 παρακαλω

Χρήστος Β.

Έστω και αργά η Apple αναγνώρισε και αντιμετώπισε το πρόβλημα.
Από την άλλη, στο Android γίνεται εκτεταμένα συλλογή και αποστολή δεδομένων, από τις εφαρμογές.
Πριν λίγο καιρό είχε δημοσιευτεί μία έρευνα σχετικά με το πόσες εφαρμογές Android συλλέγουν προσωπικά δεδομένα. Ακόμα και εφαρμογή φακού συνέλεγε στοιχεία των χρηστών.
Δυστυχώς στο θέμα αυτό η Google δεν φαίνεται να δίνει καθόλου σημασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Software Adobe

Adobe Premiere Pro: Αποκτά εργαλεία δημιουργίας βίντεο τεχνητής νοημοσύνης – Ίσως ενσωματώσει το Sora της OpenAI

Η Adobe ετοιμάζει ένα μοντέλο βίντεο παραγωγικής ΑΙ για την οικογένεια Firefly που θα φέρει νέα εργαλεία στην πλατφόρμα Premiere Pro.

Software WhatsApp

WhatsApp: Νέα φίλτρα συνομιλίας σας βοηθούν να βρίσκετε εύκολα το μήνυμα που θέλετε

Το WhatsApp κυκλοφορεί νέα φίλτρα συνομιλίας για να διευκολύνει την εύρεση των μηνυμάτων που αναζητάτε χωρίς να χρειάζεται ατελείωτο scroll.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.