Apple, αντικατέστησε την ονομασία Free στις εφαρμογές της

Νέα τακτική ακολουθεί από σήμερα η Apple όσον αφορά τα apps που διαθέτει σε App Store και Mac App Store. Αντί για την γνωστή επιγραφή “Free” για τις δωρεάν εφαρμογές, τώρα το download button γράφει “Get”. Αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με την αυξανόμενη πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατάφερε το καλοκαίρι να πείσει την Google να αλλάξει το όνομα των εφαρμογών που έχουν την επιλογή in-app αγορών.

Στις Ευρωπαικές χώρες η Google άλλαξε τα Top Free Apps σε Top Apps, και τα Top Free Games σε Top Games. Ωστόσο μέχρι και σήμερα διατηρεί την επιγραφή Free στις εφαρμογές αυτές.

Το πρόβλημα σύμφωνα με την επιτροπή είναι ότι μια εφαρμογή, για παράδειγμα ένα παιχνίδι το οποίο προωθείται ως free μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές όσον αφορά στα κόστη τα οποία μπορεί να επιβαρυνθεί αργότερα. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα παιδιά να είναι εκτεθειμένα στο marketing των in-app αγορών, το οποίο μεταφέρει την πίεση στους γονείς οι που πολλές φορές ενδίδουν και πληρώνουν για μία εφαρμογή.

Αυτή την στιγμή η Apple έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και άλλες αλλαγές στο μέλλον, αλλά επίσης τονίζει ότι έχει κάνει αρκετά ήδη για την προστασία των καταναλωτών, ειδικά όσο αφορά τα in-app purchases. Επίσης έχουν δημιουργήσει section για παιδικές εφαρμογές οι οποίες περνάνε από μεγαλύτερο έλεγχο.

Αλλά από ότι φαίνεται η Apple δεν έκανε ακριβώς τις αλλαγές που επιθυμούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις δωρεάν εφαρμογές με τις in-app αγορές. Αντίθετα μετονόμασε όλα τα free κουμπιά στα App Stores σε Get, ανεξάρτητα αν προσφέρουν in-app αγορές ή όχι.

app store get label, Apple, αντικατέστησε την ονομασία Free στις εφαρμογές της

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nick2010

Ντάξει… το χουν παραχέσει κι αυτοί οι game (κυρίως) developers με το “freemium” σύστημα των ΔΗΘΕΝ ΔΩΡΕΑΝ εφαρμογών που σε αρμέγουν κανονικά, βασιζόμενοι πάνω στην “junkie” επιθυμία του παίκτη να συνεχίζει να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι και εκεί ακριβώς βαράνε αλύπητα με κάτι “in-app” παροχές, που, στην καλύτερη, σε αναγκάζουν (κυριολεκτικά, αλλιώς σταματάς να παίζεις) να πληρώσεις την “δωρεάν” εφαρμογή στην “paid” αξία της (0,89€) και, στην χειρότερη, σου ζητάνε ποσά ακόμη και άνω των 100 ευρώ που απλά σου προσθέτουν επιπλέον ώρες παιχνιδιού (και, φυσικά, όχι gameplay μέχρι τερματισμού).

Η νομοθεσία της ΕΕ κινείται σε ολόσωστη βάση (θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε την αριθμό της Οδηγίας), αλλά οι αντιδράσεις είναι προφανώς μεγάλες και τα μυαλά στίβονται να βρουν παραθυράκια τύπου “GET”.

Δυστυχώς ο τελικός καταναλωτής δεν γνωρίζει τη δύναμή του (πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά των 6 και 8 χρόνων) και αυτό το εκμεταλλεύονται στεγνά τα μαγαζιά της google και της apple, βγάζοντας εκατομμύρια…

X

Το κακό με τα Freemium έχει παραγίνει και είναι τόσο κρίμα πάρα πολλές ποιοτικές εφαρμογές να πρακτικά unplayable εξαιτίας του απαράδεχτου Freemium System τους. Προσωπικά αποφεύγω εντελώς τα Freemium εκτός κι αν έχω να κάνω με κάποια τίμια πρόταση τύπου Unlock Full game etc ή κάποια πρόταση τύπου hearthstone και FIFA στο τελευταίο κάνω πρωταθλητισμό στο Online χωρίς να έχω ξοδέψει ούτε ένα Ευρώ – Thank You EA 😉

tolkien

Τα Freemium ειναι οτι χειροτερο εχει βγει για μενα γιατι ΑΠΛΑ ολο πληρωνεις. ΑΡΑ καλα κανουν και με καποια καλουδια μπορεις να τα εχεις ολα unlimited σε διαφορα apps or games.
Το κλασικο και ωραιο ειναι να εχουν καποια χρεωση αλλα να μην θελει αλλα εξτρα.
Υπολογιστε για πλακα καποια games e.g. plants vs zombies 2 (Freemium) ή ακομη και καποιο kingdom rush (paid), ποσα λεφτα θα επρεπε να χαλασετε για να εχετε (ας πουμε) πληρες το παιχνιδι και θα γελασετε.
Γενικα ειτε (και καλα) δωρεαν ειτε επι πληρωμη δεν πρεπει να ξεφευγει πολυ στην τιμη μετα την ηδη υπαρχον αγορα.

Panos7GR

Το Google Play Store, ναι όντως έχει ακόμα το “Free”, αλλά ακριβως από κάτω γράφει ότι εμπεριεχονται in-app αγορές. Μάλιστα ηταν το πρώτο “μαγαζάκι” που συμμορφώθηκε με την οδηγία.

Όσο για τα freemium παιχνίδια (μόνο σε παιχνίδια το έχω συναντησει), είναι η απάντηση των προγραμματιστών στην πειρατεία. Ένα επί πληρωμή παιχνίδι πειρατευεται πανευκολα, ένα όμως δωρεάν με επί πληρωμή υπηρεσίες, δύσκολα. Δουλειά τους είναι, από κάπου πρέπει να βγάλουν χρήματα. Προσωπικά αν και δεν παίζω παιχνίδια (αν παίξω κυρίως είναι από emulator), δεν έχω πέσει στην παγίδα να αγοράσω μέσα στην εφαρμογή. Εντάξει τι περάσω την αποστολή τώρα αμέσως, τι σε 2-3 βδομάδες που είναι κανονικα.

Solon

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες για τις freemium εφαρμογές, έχει παραγίνει το κακό. Ενώ παλιά πλήρωνες 5-15 ευρώ και αγόραζες όλο το παιχνίδι τώρα με αυτόν τον σχεδιασμό πολλές φορές μπορούν να σου φάνε και 50 και 100 ευρώ, ειδικά τα παιδιά που δεν ξέρουν πως βγαίνει το παραδάκι γίνονται πολύ πιεστικά. Ευτυχώς υπάρχουν και οι επιτροπές της Ε.Ε. που μερικές φορές κάνουν πολύ καλή δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.