Bluetooth 5.4: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Bluetooth 5.4, Bluetooth 5.4: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στην εποχή μας βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στην ασύρματη συνδεσιμότητα, με τα gadget μας να συνδέονται μέσω αέρα και όχι με καλώδια.

Υπάρχουν πολλά πρότυπα ασύρματης σύνδεσης, αλλά πιθανώς το πιο δημοφιλές, διαδεδομένο και γνωστό είναι το Bluetooth. Αυτό το ασύρματο πρότυπο συνδέει όλα τα είδη ηλεκτρονικών ειδών, από ακουστικά και ηχεία μέχρι χειριστήρια παιχνιδιών και έξυπνα αξεσουάρ σπιτιού.

Η τελευταία έκδοση αυτού του προτύπου είναι το Bluetooth 5.4, με το οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Πρώτα, όμως, μια μικρή αναδρομή. Το Bluetooth είναι ένα πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων μικρής εμβέλειας μεταξύ ηλεκτρονικών συσκευών. Σχεδιασμένο από την Ericsson το 1994, το Bluetooth πήρε το όνομά του από έναν Δανό βασιλιά του 10ου αιώνα, τον Harald “Bluetooth” Gormsson, ο οποίος ένωσε τη Δανία και μέρη της Νορβηγίας. Ομοίως, η τεχνολογία είχε στόχο να ενώσει διαφορετικές συσκευές και βιομηχανίες κάτω από ένα παγκόσμιο ασύρματο πρότυπο.

Είναι ενδιαφέρον πως το σύμβολο Bluetooth αποτελείται από δύο σκανδιναβικούς ρούνους, που απεικονίζουν τα πρώτα γράμματα από το όνομα του βασιλιά της Δανίας, H και B. Γιατί “Bluetooth”; Λοιπόν, ο βασιλιάς αγαπούσε τα βατόμουρα και τα δόντια του ήταν πάντα μπλε. Αυτό, τουλάχιστον, λέει ο θρύλος.

Bluetooth 5.4, Bluetooth 5.4: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς λειτουργεί

Το Bluetooth λειτουργεί σε ραδιοκύματα στη ζώνη συχνοτήτων 2,4 gigahertz (GHz), χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φάσμα διασποράς συχνότητας (FHSS). Το FHSS επιτρέπει στο Bluetooth να αλλάζει γρήγορα συχνότητες εντός της καθορισμένης ζώνης, ελαχιστοποιώντας τις παρεμβολές από άλλες ασύρματες συσκευές που λειτουργούν στο ίδιο φάσμα.

Tο Wi-Fi χρησιμοποιεί επίσης τη ζώνη συχνοτήτων των 2,4 gigahertz (GHz) αλλά και οι δύο τεχνολογίες συνυπάρχουν χωρίς παρεμβολές χάρη σε αυτή την τεχνική. Ορισμένες εφαρμογές και λειτουργίες είναι κοινές αλλά το Bluetooth χρησιμοποιείται συχνότερα για απλούστερες συνδέσεις μεταξύ δύο συσκευών σε σχετικά μικρές αποστάσεις.

Η εξέλιξη

Το ταξίδι ξεκίνησε με την κυκλοφορία του Bluetooth 1.0 το 1999, προσφέροντας βασική συνδεσιμότητα με περιορισμένες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων. Με τα χρόνια, οι επόμενες εκδόσεις αντιμετώπισαν ελλείψεις και εισήγαγαν βελτιώσεις, με αποκορύφωμα το Bluetooth 5.0, το οποίο έφερε σημαντικές βελτιώσεις όπως μεγαλύτερη εμβέλεια, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και βελτιωμένη διαλειτουργικότητα συσκευών.

Εκδόσεις Bluetooth:
Bluetooth 1.x: Βασικές δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων.
Bluetooth 2.x: Ενισχυμένος ρυθμός δεδομένων (EDR) για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων.
Bluetooth 3.x: Παρουσιάστηκε το Bluetooth High-Speed ​​για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων μέσω Wi-Fi.
Bluetooth 4.x: Χαμηλής ενέργειας (LE) που εισήχθη για αποδοτική επικοινωνία.
Bluetooth 5.x: Αυξημένη εμβέλεια, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και βελτιωμένη απόδοση ενέργειας.

Bluetooth 5.4

Φέρνει βελτιωμένη απόδοση και διευρυμένες δυνατότητες. Οι περισσότερες από τις βελτιώσεις μεταξύ των διαφορετικών εκδόσεων του Bluetooth 5.0 αφορούν τις πτυχές κρυπτογράφησης και ασφάλειας της σύνδεσης.

Bluetooth 5.4, Bluetooth 5.4: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Periodic Advertising with Responses (PAwR)

Eπιτρέπει σε ένα σημείο πρόσβασης Bluetooth να συνδέεται και να επικοινωνεί με πολλούς τερματικούς κόμβους αμφίδρομα. Με τις προηγούμενες εκδόσεις του προτύπου, αυτό δεν ήταν δυνατό. Αυτή η λειτουργία δεν έχει σκοπό να επιτρέψει στο τηλέφωνό σας να συνδέεται με κάθε gadget Bluetooth που έχετε στο σπίτι, αλλά είναι περισσότερο προσανατολισμένη στον τομέα λιανικής.

Bluetooth 5.4, Bluetooth 5.4: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Προφίλ Electronic Shelf Label (ESL)

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία PAwR, το Bluetooth 5.4 δίνει τη δυνατότητα σε ένα κατάστημα λιανικής να παρακολουθεί και να αλλάζει ηλεκτρονικές ετικέτες σε διάφορα προϊόντα εξ αποστάσεως. Το προφίλ Electronic Shelf Label (ESL) παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για την εύκολη εγκατάσταση και διαχείριση τέτοιων συνδέσεων.

Κρυπτογραφημένα δεδομένα διαφήμισης

Αυτός ο νέος τύπος σύνδεσης με πολλές συσκευές ESL απαιτεί κρυπτογράφηση για τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας, την αποφυγή παραβίασης και την ασφάλεια του δικτύου. Το Bluetooth 5.4 παρέχει έναν τυποποιημένο τρόπο κρυπτογράφησης δεδομένων στη διαφήμιση, προκειμένου να διατηρηθεί η σύνδεση ασφαλής.

Συμπερασματικά, το Bluetooth 5.4 φέρνει ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά, κυρίως στη σφαίρα του Internet of Things, όπως καλύτερη ασφάλεια και βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και σταθερότητα. Αυτά τα βήματα μπορεί να μην φαίνονται τόσο σπουδαία δεδομένου ότι το Bluetooth 5.0 έχει ήδη φτάσει στο όριο πράγματα όπως η εμβέλεια (έως περίπου 244 μέτρα), οι συνδέσεις χαμηλής ενέργειας και οι ρυθμοί μεταφοράς (έως 2 Mbps), αλλά είναι ωστόσο σημαντικά.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iOS 17.4: Θα μπορείτε να ελέγχετε την υγεία της μπαταρίας του iPhone 15 με μια ματιά

Με το iOS 17.4, η Apple αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεται η υγεία της μπαταρίας στους χρήστες του iPhone 15.

Smartphones Android Smartphones Apple featured

Οι διάσημοι προτιμούν iPhone αλλά οι δισεκατομμυριούχοι Android – Aυτά είναι τα κινητά του 1%

Η Apple είναι μια εταιρεία που αδιαμφισβήτητα είναι ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ και έχει καθιερωθεί ως μάρκα πολυτελείας.

Gear Apple featured VR headset

Apple Vision Pro 2: Δεν θα ανανεώνεται κάθε χρόνο όπως τα iPhone

Το Vision Pro headset δεύτερης γενιάς της Apple θα έρθει το νωρίτερο σε 18 μήνες, σύμφωνα με τον αξιόπιστο αναλυτή του Bloomberg, Mark Gurman.

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 14 Ultra: Απολαύστε δείγματα της κάμερας του ακυκλοφόρητου “θηρίου”

To Xiaomi 14 Ultra θα γίνει επίσημο την Πέμπτη στην Κίνα και στη συνέχεια θα κάνει παγκόσμιο ντεμπούτο στο MWC Barcelona στις 25 Φεβρουαρίου.