ChatGPT: Έπαθε “νευρικό κλονισμό” και έδινε ακατανόητες απαντήσεις στους χρήστες

ChatGPT, ChatGPT: Έπαθε “νευρικό κλονισμό” και έδινε ακατανόητες απαντήσεις στους χρήστες

To ChatGPT φαίνεται πως τρελάθηκε τις τελευταίες ημέρες αφού στέλνει στους χρήστες ασυνάρτητες και ανησυχητικές απαντήσεις. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να απαντά σε ερωτήματα με μεγάλα, ακατανόητα μηνύματα, να μιλάει μπλεγμένα Ισπανικά και Αγγλικά και να τρομάζει τους χρήστες υπονοώντας ότι βρίσκεται στο δωμάτιο μαζί τους.

Η OpenAI έχει δηλώσει πως γνωρίζει το ζήτημα και παρακολουθεί την κατάσταση, χωρίς όμως να δοθεί κάποια εξήγηση του γιατί συμβαίνει αυτό.

Σε μια περίπτωση που κοινοποιήθηκε στο Reddit, ένας χρήστης μιλούσε στο chatbot για άλμπουμ τζαζ που έπρεπε να ακούσει σε βινύλιο. Η απάντησή του σύντομα μετατράπηκε σε φωνές από μέρους της AI για «Καλή ακρόαση!», μαζί με μερικές ακατάληπτες λέξεις.

Άλλοι χρήστες ανακάλυψαν ότι κάνοντας απλές ερωτήσεις – όπως «Τι είναι ένας υπολογιστής;» – προκαλούσαν τη δημιουργία παραγράφων με τελείως ασυνάρτητο περιεχόμενο. «Το κάνει αυτό ως το καλό έργο ενός ιστού τέχνης για τη χώρα, ένα ποντίκι της επιστήμης, μια εύκολη κλήρωση λίγων θλιβερών και, τέλος, ο παγκόσμιος οίκος τέχνης, μόνο σε μία δουλειά στο σύνολο των υπολοίπων». Αυτό ήταν ένα παράδειγμα απάντησης που δόθηκε από το ChatGPT και κοινοποιήθηκε στο Reddit.

Άλλοι διαπίστωσαν ότι το σύστημα φαινόταν να χάνει τον έλεγχο των γλωσσών που μιλά. Κάποιοι βρήκαν ότι φαινόταν να αναμειγνύει ισπανικές λέξεις με αγγλικά, χρησιμοποιώντας λατινικά – ή φαινομενικά να δημιουργεί λέξεις που φαίνονται σαν να προέρχονται από άλλη γλώσσα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν νόημα.

Ορισμένοι χρήστες είπαν μάλιστα ότι οι απαντήσεις φάνηκαν να έχουν γίνει ανησυχητικές. Ζητώντας βοήθεια για ένα πρόβλημα κωδικοποίησης, το ChatGPT έγραψε μια μακρά και σε μεγάλο βαθμό παράλογη απάντηση που περιλάμβανε τη φράση «Ας κρατήσουμε τη σειρά σαν να βρίσκεται τεχνητή νοημοσύνη στο δωμάτιο». «Το να διαβάζεις αυτό στις 2 το πρωί είναι τρομακτικό», έγραψε χρήστης του Reddit.

Στην επίσημη σελίδα κατάστασής του, το OpenAI σημείωσε τα ζητήματα, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση για το γιατί μπορεί να συμβαίνουν. «Διερευνούμε αναφορές για απροσδόκητες απαντήσεις από το ChatGPT», έγραφε μια ενημέρωση, προτού μια άλλη αμέσως μετά ανακοινώσει ότι «το ζήτημα εντοπίστηκε». «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», έγραφε η τελευταία ενημέρωση.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software ChatGPT

Πλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT χωρίς να έχεις λογαριασμό

H OpenAI επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας τη χρήση του ChatGPT χωρίς λογαριασμό.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software ChatGPT featured

Sora: Το νέο εργαλείο text-to-video της OpenAI θα είναι διαθέσιμο αργότερα φέτος

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η OpenAI αποκάλυψε το Sora, το μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης της που δημιουργεί βίντεο από μηνύματα κειμένου.

Software ChatGPT

Δάσκαλοι χρησιμοποιούν το ChatGPT για να βαθμολογήσουν γραπτά

Xρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση των εργασιών και των διαγωνισμάτων των μαθητών κάνουν ορισμένοι δάσκαλοι.