Χωρίς πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες θα μείνουν οι κάτοχοι Android 7.1.1 συσκευών και κάτω

Android, Χωρίς πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες θα μείνουν οι κάτοχοι Android 7.1.1 συσκευών και κάτω

Φαίνεται πως από τον Ιανουάριο κιόλας, πολλοί κάτοχοι συσκευών με Android 7.1.1 και κάτω θα μείνουν χωρίς πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες. Αυτό θα γίνει γιατί το λειτουργικό μέχρι και την παραπάνω έκδοση του λογισμικού δεν είχε πιστοποιητικό ISRG Root X1 της Let’s Encrypt, οπότε οι χρήστες δε θα έχουν πρόσβαση σε σχεδόν το 30% των ενεργών domain.

Η Let’s Encrypt είναι μία από τις κορυφαίες αρχές έκδοσης πιστοποιητικών, που όταν ιδρύθηκε ζήτησε να συμπεριληφθεί το δικό της πιστοποιητικό ISRG Root X1 σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και τα λειτουργικά συστήματα. Μέχρι και σήμερα, όλα τα πιστοποιητικά ήταν cross-signed και με το παλαιότερο DST Root X3 πιστοποιητικό της IdenTrust, όμως αυτό θα σταματήσει σύντομα.

Με αυτό τον τρόπο, τόσο το νεότερο πιστοποιητικό ISRG Root X1 όσο και το παλαιότερο DST Root X3 είχαν ταυτόχρονες υπογραφές σε μία ιστοσελίδα, οπότε οι χρήστες παλαιότερων συστημάτων δεν είχαν κανένα πρόβλημα πρόσβασης. Όμως, η συμφωνία της Let’s Encrypt με την IdenTrust λήγει το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς να υπάρχει πρόθεση για ανανέωση της συμφωνίας.

Όμως, αν και τελειώνει το Σεπτέμβριο, η Let’s Encrypt ανακοίνωσε πως θα σταματήσει το cross-signing από τις 11 Ιανουαρίου του 2021. Οπότε, αρκετές ιστοσελίδες θα πάψουν να λειτουργούν σε παλαιότερα λειτουργικά συστήματα και browsers, ενώ από 1 Σεπτεμβρίου θα διακοπεί η πρόσβαση και στις cross-signed ιστοσελίδες. Μία λύση είναι η εγκατάσταση του Mozilla Firefox στην παλαιότερη συσκευή Android σας, που έχει ενσωματωμένο το εν λόγω πιστοποιητικό.

Πηγή

Μεγαλωμένος στην Πάτρα, ο Τάσος Παπανικολάου λατρεύει τα smartphones και οποιοδήποτε gadget μπορεί να κάνει την ζωή του πιο εύκολη και ευχάριστη. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος - μηχανικός και συνεργάζεται με εταιρείες Stem στην Ισπανία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimiros

Μαλλον πρεπει να αλλαξω συσκευη χααχχα εχω 7.1 αλλα να με πεις δεν ειναι και αρχαια 3 ετων ειναι τωρα εχουμε android 10

KnightRider

Απο τη στιγμη που εχουμε Android μπορουμε να κανουμε οτι παραμετροποιησεις θελουμε οποτε κανενας λογος να ανησυχουμε.

Σιγα μην αφησουμε τωρα τις εταιριες να μας κανουν κουμαντο στο να υποχρεωθουμε να αλλαζουμε συσκευη καθε 2 χρονια επειδη θελουν συνεχεια τρελα κερδη λες και δεν εχουν να φανε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.