Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

, Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

Ακόμα και χρόνια χρήστες Android μερικές φορές δε ξέρουν όλες τις λειτουργίες του κινητού τους, κυρίως γιατί το Android κρύβει πάρα πολλές επιλογές στις ρυθμίσεις που μόνο οι πιο “power-users” θα κάτσουν να ψάξουν για να βρουν. Όμως, υπάρχουν μικρά κόλπα που μπορούν να απογειώσουν την εμπειρία των χρηστών, όποια συσκευή και να έχουν. Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τους χρήστες Android συσκευών που θα βελτιώσουν την ποιότητα χρήσης των συσκευών τους.

Μειώστε τα animations

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνουν τη συσκευή μας να φαίνεται “αργή” είναι τα μεγάλα animations που βάζουν οι κατασκευαστές, με αποτέλεσμα την πιο όμορφη στο μάτι πλοήγηση, αλλά στην πραγματικότητα αφαιρείται λίγο από την ταχύτητα του ανοίγματος των εφαρμογών. Η φύση του Android όμως επιτρέπει την αλλαγή της ταχύτητας των animations. Για να αλλάξετε την ταχύτητα:

  • Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις
  • Πηγαίνετε στις πληροφορίες τηλεφώνου ή λογισμικού (ανάλογα το skin)
  • Πατήστε επανειλημμένα πάνω στο “Αριθμός έκδοσης”, μέχρι να σας βγάλει μήνυμα “Είστε πλέον προγραμματιστής”
  • Βρείτε τις “επιλογές προγραμματιστή” (σε κάθε συσκευή είναι αλλού, μπορείτε επίσης να κάνετε αναζήτηση)
  • Στις επιλογές προγραμματιστή, πηγαίνετε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την κατηγορία “Σχέδιο”
  • Εκεί θα βρείτε τις παρακάτω επιλογές: Κλίμακα κίνησης παραθύρου, Κλίμακα κίνησης μετάβασης και Κλίμακα διάρκειας κινούμενης εικόνας.
  • Βάλτε όλες τις παραπάνω επιλογές στο 0,5x
  • Αυτό ήταν. Η συσκευή σας πλέον θα παίρνει το μισό χρόνο για να δείχνει τα animations, οπότε εσείς κερδίζετε σε ταχύτητα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην απενεργοποιήσετε τα animations, γιατί δε θα κερδίσετε τίποτα απολύτως σε launch time, παρά μόνο δε θα βλέπετε τα animations (το οποίο δείχνει αρκετά άσχημο στο μάτι), ενώ μπορεί να δημιουργηθούν αρκετά glitch.

    Απενεργοποιείστε ότι εφαρμογή δε χρειάζεστε

    Μπορεί να φαίνεται ξεκάθαρο, όμως μερικοί χρήστες γεμίζουν το κινητό τους με υπηρεσίες και εφαρμογές που δε χρησιμοποιούν ποτέ. Αν μπορείτε να απεγκαταστήσετε μία εφαρμογή, τότε αυτό είναι η βασική σας προτεραιότητα. Όμως, αν δε μπορείτε να απεγκαταστήσετε τις εφαρμογές σας, τότε μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε, που είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα.

    Στην κυριολεξία αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουμε την εφαρμογή από το να τρέχει στο παρασκήνιο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε με την απενεργοποίηση. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις -> Εφαρμογές και δείτε ποιες εφαρμογές δε χρειάζεστε και απλά απενεργοποιήστε όσες δε μπορείτε να σβήσετε.

    Χρησιμοποιήστε Lite εφαρμογές

    Οι εφαρμογές γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, καθώς οι προγραμματιστές βάζουν συνέχεια παραπάνω στοιχεία στις εφαρμογές τους. Μία απλή λύση για όσους έχουν παλαιότερη ή πιο αδύναμη συσκευή είναι η χρήση των Lite εκδόσεων των εφαρμογών (όπου υπάρχουν), που σας δίνει τις ίδιες βασικές λειτουργίες με τις κανονικές εφαρμογές, αλλά αφαιρεί αρκετά από τα extra που οι χρήστες δε χρησιμοποιούν.

    Αν κάνετε μία απλή αναζήτηση τον όρο “Lite” στο Play Store θα βρείτε μία πληθώρα εφαρμογών, όπως Facebook Lite, Messenger Lite, Spotify Lite, Skype Lite και Twitter Lite, αλλά και εφαρμογές για κάμερα, όπως την καταπληκτική Camera360 Lite και για browser, όπως Opera Mini και Firefox Lite. Οπότε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτές τις εκδόσεις και να έχετε όλες τις σημαντικές λειτουργίες των εφαρμογών σας, σώζοντας μπαταρία, δεδομένα και πόρους.

    Προσωπικά, ακόμα και στα flagship, χρησιμοποιώ κάποιες Lite εφαρμογές, καθώς δε χρειάζομαι όλες τις λειτουργίες των μεγαλύτερων εκδόσεων, κάτι που με βοηθάει στο να έχω παραπάνω μπαταρία στο τέλος της ημέρας.

    Επανεκκίνηση μία φορά την εβδομάδα

    Φαίνεται κάτι απλό, αλλά το ξεχνάμε συχνά: μία απλή επανεκκίνηση μία φορά την εβδομάδα είναι σημαντική, όχι μόνο για τους χρήστες Android αλλά και για τους χρήστες iOS συσκευών. Δε χρειάζεται καθημερινά, δε χρειάζεται να γίνεται συγκεκριμένη ημέρα, απλά μία φορά την εβδομάδα, όποτε σας βολεύει, κάντε μία απλή επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας.

    Έτσι καθαρίζετε την προσωρινή μνήμη, κλείνετε όλες τις εφαρμογές που μπορεί να τρέχουν και γενικά κάνετε ένα “φρεσκάρισμα” της συσκευής σας. Ναι, δεν είναι μία τρομερή συμβουλή, όμως είναι από τις σημαντικότερες που σχεδόν όλοι (τουλάχιστον από την εμπειρία μου στο service) παραβλέπουν συστηματικά.

    Αυτές ήταν οι δικές μας προτάσεις για να κάνετε την καθημερινότητα σας λίγο πιο εύκολη. Αν έχετε άλλη συμβουλή και θέλετε να τη μοιραστείτε, πείτε μας στα σχόλια τι είναι αυτό που κάνετε εσείς και σας έχει λύσει τα χέρια.

    Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

    ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    Παρακολουθήστε τα σχόλια
    Να ειδοποιηθώ όταν
    guest

    7 Σχόλια
    παλαιότερο
    νεώτερο
    Inline Feedbacks
    View all comments
    efriend

    στο android pie 9 αρχιζουν οι εφαρμογες και “κοβονται” απο το συστημα για εξ. ενεργειας. οτι ξυππνητηρι ή υπενθυμιση εχω βαλει απο το Gplay (ή και αλλες εφαρμογες) σταματανε να λειτουργουν τυχαια καποια στιγμη και εχω και 4 GB RAM. επισης τις εχω κανει εξαιρεση απο εξ. ενεργειας στις ρυθμισεις εχω ενα alcatel 1S γνωριζει κανεις κατι για αυτο;

    Στράτος

    Θα πατήσεις το τετράγωνο που σε πάει στον task manager (εκεί που φαίνονται οι ανοιχτές εφαρμογές), θα κρατήσεις πατημένο το δάχτυλο πάνω στην εφαρμογή που θες και, από το μενού που θα εμφανιστεί, θα επιλέξεις την κλειδαριά.

    merci

    Και μονο το τρυκ με τα animation κανει τη διαφορα!

    Βασιλική

    επειδή έχω το samsung s9+ για το πρώτο τρικ, δε το βρίσκω σύμφωνα με τη καθοδήγησή σας και ούτε μέσο αναζήτησης που έχει στις ρυθμίσεις μέσα. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος; ή δε γίνεται στη συσκευή μου;

    Σπύρος Κέρκυρα

    φίλε μας έσωσες…μόλις έκανα τη ρύθμιση για τα animations…. και η διαφορά στην ταχύτητα, είναι απίστευτη..!! 👍

    xeimas1975

    Αυτό με τα animation πολύ καλό. Ευχαριστώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Software featured Google Google AI

    Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

    Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

    Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

    vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

    Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

    Smartphones Apple featured iPhone

    iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

    Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

    Software Android WhatsApp

    WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

    Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.