Δάσκαλοι χρησιμοποιούν το ChatGPT για να βαθμολογήσουν γραπτά

ChatGPT, Δάσκαλοι χρησιμοποιούν το ChatGPT για να βαθμολογήσουν γραπτά

Xρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση των εργασιών και των διαγωνισμάτων των μαθητών κάνουν ορισμένοι δάσκαλοι. Σύμφωνα με το Axios, δάσκαλοι μαθητών ηλικίας 8 έως 18 ετών χρησιμοποιούν τώρα ένα εργαλείο βαθμολόγησης που υποστηρίζεται από ChatGPT που ονομάζεται Writable.

Το εργαλείο, που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Houghton Mifflin Harcourt, έχει σχεδιαστεί για να εξορθολογίσει τη διαδικασία βαθμολόγησης, προσφέροντας πιθανώς οφέλη εξοικονόμησης χρόνου για τους δασκάλους. Κατά πόσο σωστό είναι, όμως, να αναθέσουμε την αξιολόγηση σε κάποιον τρίτο, σε ένα μηχάνημα;

Το Writable επιτρέπει στους καθηγητές να υποβάλλουν εργασίες μαθητών για ανάλυση από το ChatGPT, το οποίο στη συνέχεια παρέχει σχόλια και παρατηρήσεις. Η ανατροφοδότηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη πηγαίνει στην αναθεώρηση του δασκάλου προτού διαβιβαστεί στους μαθητές, προκειμένου να συμπεριληφθεί η ανθρώπινη κριτική σκέψη.

“Κάντε τα σχόλια πιο λειτουργικά με τις προτάσεις τεχνητής νοημοσύνης που παραδίδονται στους δασκάλους καθώς γίνεται η συγγραφή”, υπόσχεται η Writable στον ιστότοπό της για τεχνητή νοημοσύνη. “Στοχεύστε συγκεκριμένες περιοχές για βελτίωση με ισχυρά, στοιχειοθετημένα σχόλια και εξοικονομήστε χρόνο βαθμολόγησης με τις βαθμολογίες πρόχειρων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.” Η υπηρεσία παρέχει επίσης γραπτές προτάσεις γραφής με τεχνητή νοημοσύνη: “Εισαγάγετε οποιοδήποτε θέμα και λάβετε άμεσα μοναδικά μηνύματα που προσελκύουν τους μαθητές και είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τάξης σας”.

Το Writable θα μπορούσε να βοηθήσει έναν δάσκαλο να αναπτύξει ένα πρόγραμμα σπουδών, παίρνοντας ιδέες και ίσως σκεπτόμενος από διαφορετική σκοπιά την προσέγγιση των μαθητών. “Μόλις εισέλθετε στο Writable, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή νοημοσύνη σε ενότητες προγραμμάτων σπουδών που βασίζονται σε οποιοδήποτε μυθιστόρημα, να δημιουργήσετε δοκίμια, εργασίες πολλαπλών ενοτήτων, ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και πολλά άλλα, όλα με συμπεριλαμβανόμενα κλειδιά απαντήσεων”, ισχυρίζεται ο ιστότοπος.

Τα μειονεκτήματα, όμως, της βαθμολόγησης ενός γραπτού από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολλά και σοβαρά. Η αυτοματοποιημένη βαθμολόγηση μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν συντομεύσεις, μειώνοντας την αξία της εξατομικευμένης ανατροφοδότησης. Με την πάροδο του χρόνου, η αύξηση από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιτρέψει στους εκπαιδευτικούς να είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με το υλικό που διδάσκουν. Η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται σε cloud μπορεί να έχει επιπτώσεις στο απόρρητο για δασκάλους και μαθητές. Επίσης. το ChatGPT δεν είναι τέλειο και μπορεί να κάνει λάθος, παρερμηνεύοντας τη γραφή του μαθητή.

Τo Axios αναφέρει ότι οι υποστηρικτές του Writable ισχυρίζονται ότι τα εργαλεία βαθμολόγησης τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να απελευθερώσουν πολύτιμο χρόνο για τους δασκάλους, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές διδακτικές δραστηριότητες. Η εταιρεία που πωλεί το Writable το προωθεί ως τρόπο ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, προσφέροντάς τους υποτίθεται την ευελιξία να διαθέτουν περισσότερο χρόνο για την άμεση αλληλεπίδραση των μαθητών και την εξατομικευμένη διδασκαλία.

Το Writable δεν είναι το μόνο εργαλείο βαθμολόγησης με τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά. Άλλα περιλαμβάνουν το Crowdmark, το Gradescope και το EssayGrader.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software ChatGPT

Πλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT χωρίς να έχεις λογαριασμό

H OpenAI επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας τη χρήση του ChatGPT χωρίς λογαριασμό.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.

Software ChatGPT featured

Sora: Το νέο εργαλείο text-to-video της OpenAI θα είναι διαθέσιμο αργότερα φέτος

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η OpenAI αποκάλυψε το Sora, το μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης της που δημιουργεί βίντεο από μηνύματα κειμένου.

Software AI ChatGPT

Το ChatGPT αποκτά φωνή με τη νέα δυνατότητα Read Aloud

Μια μικρή, αλλά δυνητικά πολύ χρήσιμη, ενημέρωση που ονομάζεται Read Aloud κυκλοφόρησε η OpenAI για το ChatGPT.