Εφαρμογή θα “νικήσει” τον κορονοϊό αν συμμετέχει το 80% των χρηστών smartphones

κορονοϊος, Εφαρμογή θα “νικήσει” τον κορονοϊό αν συμμετέχει το 80% των χρηστών smartphones

Μία εφαρμογή που καταγράφει τις συναντήσεις των χρηστών θα μπορούσε να σταματήσει την πανδημία του κορονοϊού, τουλάχιστον έτσι πιστεύει το τμήμα ψηφιακής καινοτομίας της NHS στην Αγγλία (NHSX). Ωστόσο, σημειώνουν ότι θα χρειαστεί η συμμετοχή του 80% των χρηστών smartphones.

Η έρευνα και το όλο εγχείρημα

Το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Δεδομένων της Οξφόρδης μοντελοποίησε μία πόλη με πληθυσμό 1 εκατομμύριο ώστε να προσομοιώσει τη δράση της εφαρμογής. Όπως διαπίστωσαν, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Επιπλέον, οι ακαδημαϊκοί θεωρούν πώς θα αποτελούσε κρίσιμο παράγοντα στην επιτυχία του εγχειρήματος η δυνατότητα αυτοδιάγνωσης από τους χρήστες. Σε αυτό θα βοηθούσε αν οι χρήστες είχαν πλήρη επίγνωση και μπορούσαν να απαντούν με βεβαιότητα ένα μικρό ερωτηματολόγιο, αντί να χρειάζεται να ζητήσουν τη συμβολή ειδικού και να περιμένουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.

Οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να ειδοποιείται ότι είχε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, και ως εκ τούτου θα έθετε τον εαυτό του σε καραντίνα.

Σύμφωνα με με τους ίδιους, η ταχύτητα με την οποία ενημερώνονται οι χρήστες παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την καθυστερημένη ανίχνευση και επιβεβαίωση των κρουσμάτων. Ακόμη και μία ημέρα διαφορά μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων και της έκδοσης των αποτελεσμάτων οποιουδήποτε εργαστηριακού ελέγχου παίζει μεγάλο ρόλο στην μείωση του ρυθμού εξάπλωσης και καταπολέμησης του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Christophe Fraser εξηγεί ότι σαφώς θα υπήρχαν πολλές ψευδείς αναφορές και θα αποστέλλονταν πολύ περισσότερες ψευδείς προειδοποιήσεις, αλλά στην πραγματικότητα αυτό εν τέλει θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα πολύ λιγότερες ημέρες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στην έρευνα τους δεν έχουν λάβει υπόψη τα άτομα ηλικίας 70 και άνω, θεωρώντας ότι μένουν ούτως ή άλλως προστατευμένοι και ασφαλείς στο σπίτι.

Αναπτύσσοντας την εφαρμογή

Την ανάπτυξη της εφαρμογής έχει αναλάβει το NHSX, το οποίο συμβουλεύουν διαρκώς οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στην ομάδα που έχει αναλύσει και αναπτύξει το μοντέλο που θα χρησιμοποιεί η εφαρμογή ανήκουν ακαδημαϊκοί επιδημιολόγοι και καθηγητές ηθικής.

Το μοντέλο τους λαμβάνει υπόψη διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, δομές νοικοκυριών και μοτίβα μετακίνησης. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το πλήθος των ατόμων που θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα και να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Στόχος της ομάδας είναι να έχουν έτοιμη την εφαρμογή με τη λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αν τα καταφέρουν, μέσα σε λίγες ημέρες θα έχουν καταγραφεί αρκετά δεδομένα ώστε να δημιουργηθεί μία λειτουργική βάση.

Η ομάδα των ακαδημαϊκών είχε δημοσιεύσει την πρώτη της αναφορά τον Μάρτιο. Από τότε, έχουν προσαρμόσει αρκετά το μοντέλο τους, το οποίο πλέον λαμβάνει υπόψη πολλούς μεταβαλλόμενους παράγοντες, όπως το γεγονός πως ο κορονοϊός εξαπλώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμενα.

Επιπλέον, έχουν τροποποιήσει τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής. Αρχικά, χρησιμοποιούσε ένα σύστημα αναγνώρισης μέσω GPS και QR code. Πλέον, χρησιμοποιεί Bluetooth. Ο λόγος που στράφηκαν σε αυτή τη λύση ήταν για να αυξηθεί το επίπεδο προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση της εφαρμογής

Το NHSX μαζί με την ομάδα των ακαδημαϊκών ελπίζουν ότι η χρήση της εφαρμογής σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα αποτρέψει την έναρξη μιας δεύτερης επιδημίας ή την ανάγκη εφαρμογής πιο αυστηρών μέτρων.

Σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας, για τη διακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού απαιτείται να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή το 56% του γενικού πληθυσμού. Ο καθηγητής Fraser αναφέρει ότι αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στο 80% των χρηστών smartphones.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, αλλά πιστεύει πως αν γίνει σαφές ότι πρόκειται για τη δημόσια υγεία, τότε η συμμετοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τον απαιτούμενο στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ο Fraser αναφέρει ότι ακόμα και αν χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή λιγότερα άτομα, θα μπορούσε να αποφευχθεί η μόλυνση σε ποσοστό μέχρι 50%.

Τα εμπόδια που υπάρχουν

Η ομάδα της Οξφόρδης πιστεύει ότι η χρήση της εφαρμογής θα πρέπει να είναι εθελοντική, ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί, ή τουλάχιστον δεν λειτούργησε στο παρελθόν.

Στις 20 Μαρτίου, στη Σιγκαπούρη ξεκίνησε η χρήση για εφαρμογής καταγραφής συναντήσεων. Το app λεγόταν TraceTogether και μπορούσε να το χρησιμοποιεί όποιος ήθελε εθελοντικά. Δυστυχώς, μόνο το 12% του πληθυσμού εγκατέστησε την εφαρμογή, και στις 7 Απριλίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω της εμφάνισης μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν διαθέτει smartphone με Bluetooth LE. Οπότε, θα πρέπει με κάποιο τρόπο τα άτομα αυτά να προμηθευτούν συμβατές συσκευές.

Τέλος, αρκετοί θεωρούν ότι οι εφαρμογές αυτού του είδους ίσως να μην έχουν τα αποτελέσματα που περιμένουν οι δημιουργοί τους. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χρήση της εφαρμογής δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτική. Ενώ τονίζουν πως ίσως οδηγήσουν στην λήψη αυστηρότερων μέτρων από της κυβερνήσεις.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Από τον κορονοιο θα μας σώσουν οι επιστήμονες. Αρκετά με την καταγραφή της ζωής μας

gianis

Να το πουμε απλά. ΟΧΙ
ας μην πέσουμε στην παγίδα. Αρκετά με την καταγραφή ακόμα και της σκέψης μας.
Είναι να απορείς πως ο Όργουελ έβλεπε τόσο μπροστά από την εποχή του.

Νικος

Το χαραγμα, φτου κακα

nikos2020

ΟΧΙ στην παγκοσμιο(προβατο)ποίηση !!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.