Ελεύθερο λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ)

0

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα γνωστά και ως Open Source προγράμματα. Ας δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους. Ελεύθερο λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) είναι το λογισμικό το οποίο διατίθεται ελεύθερα. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος χρήστης το αποκτήσει μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το αντιγράψει, να το μελετήσει, να το τροποποιήσει και να το διανέμει ελεύθερα. Για την ακρίβεια, παρέχει τέσσερις βασικές ελευθερίες.

1) Την ελευθερία να εκτελείται το πρόγραμμα για οποιοδήποτε σκοπό.
2) Την ελευθερία να μελετάται ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη. Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.
3) Την ελευθερία να αναδιανέμονται αντίγραφα του προγράμματος.
4) Την ελευθερία να βελτιώνεται το πρόγραμμα και να δημοσιεύονται οι βελτιώσεις που έχει κάνει ο κάθε χρήστης στο ευρύ κοινό, ώστε να επωφελείται ολόκληρη η κοινότητα. Και πάλι η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τον πηγαίο κώδικα όσο και για τα εκτελέσιμα αρχεία του προγράμματος.

Το πιο γνωστό παράδειγμα ελεύθερου λογισμικού είναι το λειτουργικό σύστημα Linux (ή GNU/ Linux). Αναπτύσσεται από ένα πλήθος προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο και ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος από μια πληθώρα δικτυακών τόπων στο διαδίκτυο. Συνοδεύεται από ελεύθερα προγράμματα, όπως τα X-Windows με τα KDE και GNOME (γραφικά περιβάλλοντα εργασίας), τον Mozilla (φυλλομετρητής), το OpenOffice (σουίτα εφαρμογών γραφείου) και άλλα πολλά ακόμα ελεύθερα προγράμματα τα οποία είναι εφάμιλλα με εμπορικά προγράμματα των Windows και γενικότερα άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Έναν πολύ ενδιαφέρων πίνακα που περιλαμβάνει αντιστοιχίες μεταξύ λογισμικών ΕΛΛΑΚ και εμπορικών θα βρείτε εδώ.

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα