Ελεύθερο λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ)

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα γνωστά και ως Open Source προγράμματα. Ας δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους. Ελεύθερο λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) είναι το λογισμικό το οποίο διατίθεται ελεύθερα. Αυτό σημαίνει πως όταν κάποιος χρήστης το αποκτήσει μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το αντιγράψει, να το μελετήσει, να το τροποποιήσει και να το διανέμει ελεύθερα. Για την ακρίβεια, παρέχει τέσσερις βασικές ελευθερίες.

1) Την ελευθερία να εκτελείται το πρόγραμμα για οποιοδήποτε σκοπό.
2) Την ελευθερία να μελετάται ο τρόπος λειτουργίας του προγράμματος και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη. Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.
3) Την ελευθερία να αναδιανέμονται αντίγραφα του προγράμματος.
4) Την ελευθερία να βελτιώνεται το πρόγραμμα και να δημοσιεύονται οι βελτιώσεις που έχει κάνει ο κάθε χρήστης στο ευρύ κοινό, ώστε να επωφελείται ολόκληρη η κοινότητα. Και πάλι η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα αποτελεί προϋπόθεση για κάτι τέτοιο.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τον πηγαίο κώδικα όσο και για τα εκτελέσιμα αρχεία του προγράμματος.

Το πιο γνωστό παράδειγμα ελεύθερου λογισμικού είναι το λειτουργικό σύστημα Linux (ή GNU/ Linux). Αναπτύσσεται από ένα πλήθος προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο και ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος από μια πληθώρα δικτυακών τόπων στο διαδίκτυο. Συνοδεύεται από ελεύθερα προγράμματα, όπως τα X-Windows με τα KDE και GNOME (γραφικά περιβάλλοντα εργασίας), τον Mozilla (φυλλομετρητής), το OpenOffice (σουίτα εφαρμογών γραφείου) και άλλα πολλά ακόμα ελεύθερα προγράμματα τα οποία είναι εφάμιλλα με εμπορικά προγράμματα των Windows και γενικότερα άλλων λειτουργικών συστημάτων.

Έναν πολύ ενδιαφέρων πίνακα που περιλαμβάνει αντιστοιχίες μεταξύ λογισμικών ΕΛΛΑΚ και εμπορικών θα βρείτε εδώ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Harmony OS Huawei

Harmony OS: H Huawei ανακοινώνει 150 εκ. χρήστες

Στο πλαίσιο του Huawei Developer Conference, ανακοινώθηκε ότι το Harmony OS είναι εγκατεστημένο σε 150 εκατομμύρια συσκευές.

Software Android

Android: Πιο εύκολος διαχωρισμός επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η Google παρουσιάζει το εργαλείο Work Profile για το Android, το οποίο θα κρύβει όλες τις επαγγελματικές εφαρμογές με ένα tap.

Software Apple

H Apple κυκλοφορεί το νέο Big Sur και το Catalina Safari 15.1 Beta για προγραμματιστές

Μια beta έκδοση, την τέταρτη κατά σειρά, του Safari 15.1 κυκλοφορεί η Apple για macOS Big Sur και Catalina σε προγραμματιστές, η οποία επαναφέρει την προηγούμενη σχεδίαση καρτελών που υπήρχε πριν από το Safari 15.

Software Windows 11 Android

Windows 11: Οι Insiders μπορούν να δοκιμάσουν τις Android apps

H Microsoft έδωσε στους Windows Insiders τη δυνατότητα να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις Android εφαρμογές στα Windows 11.