Google: Κατηγορείται ότι συλλέγει παράνομα τα δεδομένα μαθητών

Η Google έχει μπει στο κομμάτι της εκπαίδευσης αρκετά εντυπωσιακά, παρουσιάζοντας τα Apps For Education και ειδικά φτιαγμένα Chromebooks για χρήση μέσα στην τάξη. Όλα αυτά τα εργαλεία είναι πολύ χρήσιμα και άξιοι αντικαταστάτες των παραδοσιακών υπολογιστών στην τάξη, αλλά απ’ότι φαίνεται υπάρχουν κάποια θέματα με την ιδιωτικότητα των μαιητών.

Το Electronic Frontier Foundation έκανε πρόσφατα καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, ότι οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες της Google συλλέγουν, αποθηκεύουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα μαθητών για μη εκπαιδευτικούς σκοπούς, μέσω του Google Sync feature.

Αν αυτό αποδειχτεί ότι είναι ισχύει, η Google θα έχει παραβιάσει την συμφωνία προστασίας δεδομένων των μαθητών που η ίδια είχε συνυπογράψει το 2014. Αυτή η συμφωνία αναφέρει ότι οι προσωπικές πληροφορίες των μαθητών πρέπει να προστατεύονται από συλλογή, χρήση και αποθήκευση. Για να πράξει το αντίθετο αυτό πρέπει να γίνει με την έγκριση του μαθητή και των γονέων.

Η Google πάντως ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, από χρήστες των εκπαιδευτικών εφαρμογών, δεν παραβιάζουν κάποιον κανόνα. Παρόλα αυτά η ίδια θα απενεργοποιήσει το Chrome Sync feature ως default επιλογή στο Chromebook.

Παρόλα αυτά το Electronic Frontier Foundation θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό εκ μέρους της Google και ζητά πιο δραστικές κινήσεις. Τα εκπαιδευτικά προϊόντα της Google έχουν 40 εκατομμύρια χρήστες, οπότε αν αυτή η καταγγελία αποδειχτεί αληθινή η Google θα έχει να λογοδοτήσει στα δικαστήρια για αυτό.

google spies on students, Google: Κατηγορείται ότι συλλέγει παράνομα τα δεδομένα μαθητών

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Agnostos13

Μονο των μαθητων…;

NZ

Ένα ντε….
Να αλλάξει ο τίτλος παρακαλώ….
“Google: Κατηγορείται ότι ΔΕ συλλέγει παράνομα τα δεδομένα μαθητών!”

tasos

Και κάποιοι έλεγαν ότι τα Chromebooks είναι τέλεια για μαθητές….φυσικά πως αλλιώς θα κάνει μελλοντικούς πελάτες.

Panos7GR

@tasos: Όπως ακριβώς τα Windows τοοοσα χρόνια σε σχολεία – πανεπιστήμια – δημόσιο. 😉

Αφού μετά το πέρας της σχολικής ημέρας οι ίδιοι οι μαθητές θα πάνε σπίτι τους και θα χρησιμοποιήσουν τις Υπηρεσίες της, άρα πάλι θα δώσουν τα δεδομένα τους αβέρτα και χωρίς να παραβιάζονται συμφωνίες, γιατί να προβεί σε τέτοια κίνηση; Εκτός κι αν το κάνει για να εξελίξει τις εκπαιδευτικές της υπηρεσίες.
Όπως και να έχει είναι κατακριτέο και οφείλει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.