To σύστημα Google Deep Learning κάνει διάγνωση καρκίνου καλύτερα από τους γιατρούς

Η διάγνωση του καρκίνου, ειδικά στα πρώτα στάδια είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Μια μελέτη στο παρελθόν έδειξε ότι η συμφωνία απόψεων μεταξύ των γιατρών μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή με ποσοστό 48%. Ωστόσο η Google θέλει να βελτιστοποιήσει και αυτοματοποιήσει την διαδικασία με το Deep Learning AI, φέρνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Συνήθως κάθε ασθενής έχει αρκετά slides τα οποία πρέπει να εξετάσει ο γιατρός, με αναλύσεις που φτάνουν έως και τα 10 Gigapixels. Φανταστείτε λοιπόν ένας γιατρός να πρέπει να ελέγξει κατά μέσο όρο χιλιάδες 10 Megapixel φωτογραφίες και να είναι υπεύθυνος για την ανάλυση κάθε pixel. Σίγουρα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν μπορεί να έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

“Ύστερα από μερική τροποποίηση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του συστήματος να εξετάζει εικόνες με διαφορετική μεγέθυνση (όπως θα έκανε ένας παθολόγος), δείξαμε ότι είναι δυνατό να εκπαιδεύσουμε ένα μοντέλο να έχει τις ίδιες ή καλύτερες επιδόσεις από έναν παθολόγο που έχει απεριόριστο χρόνο να εξετάσει τις διαφάνειες”.

Το σύστημα δοκιμάστηκε απέναντι σε έναν έμπειρο παθολόγο οποίος είχε όσον χρόνο επιθυμούσε για να εξετάσει τις διαφάνειες. Ο γιατρός πέτυχε localization σκορ 73%, την ώρα που το σύστημα τον ξεπερνούσε με 89%.

Η Google αναφέρει ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τους γιατρούς, αφού αυτή την στιγμή παράγει περισσότερα ψευδή θετικά αποτελέσματα από τους παθολόγους και δεν μπορεί να εντοπίσει άλλες ανωμαλίες που θα εντόπιζε το ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο το σχέδιο είναι το σύστημα της Google να επισημαίνει ύποπτες περιοχές για περαιτέρω διερεύνηση από τους γιατρούς. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον σωστότερο υπολογισμό των διαστάσεων του όγκου, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό.

Google Deep Learning diagnoses cancert, To σύστημα Google Deep Learning κάνει διάγνωση καρκίνου καλύτερα από τους γιατρούς

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Fotis

Η τεχνητή νοημοσύνη θα σαρώσει τα πάντα στα επόμενα χρόνια, ξεχάστε ότι ξέρατε. Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι με γεωμετρικό ρυθμό σε πάρα πολλους τομείς, αυτόνομα οχήματα, ρομπότ που μαθαίνουν όπως οι άνθρωποι, ο καλύτερος σκακιστής είναι υπολογιστής, αυτόματες μεταφράσεις, αυτόματες διαγνώσεις… Τεκτονικές αλλαγές παντού, πολλά επαγγέλματα θα χαθούν, καποια άλλα θα γεννηθούν, αλλά η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη και μάλλον ζοφερή…

Techskeptikon

Η μόνη φορά που θα πω μπράβο σε μια εταιρία που ο χρήστης είναι το προϊόν. Μακάρι να κάνει κάποια σύμπραξη και να προσφέρει κάτι στον κόσμο που την ανέδειξε και στο ελεύθερο διαδίκτυο που αν και κρατικό πρότζεκτ την έκανε αυτό που είναι.

Vasilist

Ο εντοπισμός καρκίνου δεν είναι τεχνίτη νοημοσύνη…είναι απλά ένα πρόγραμμα που έχει συγκεκριμένα δεδομένα για την αναγνώριση του καρκίνου, πιθανών εντοπισμός σημαδιών που δεν φαίνονται καλά με το μάτι αλλά και πάλι είναι πολύ καλό και χρήσιμο αν υλοποιηθεί.
Τεχνίτη νοημοσύνη θα ήταν αν είχε επιλογές αποφάσεις και πρωτοβουλίες και όχι απλά να συγκρίνει δεδομένα και να λέει “οκ Google έχετε 82% πιθανότητα να έχετε καρκίνο”.

James

@Fotis γιατί ζοφερή; Εγώ βλέπω ότι η τεχνητή νοημοσύνη σε λίγα χρόνια θα είναι σε θέση να λύσει γρίφους που το ανθρώπινο μυαλό δε μπορεί και ίσως να αναπτύξει και θεραπείες για ασθένειες που σήμερα θεωρούνται ανίατες. Θα μειώσει τα τροχαία ατυχήματα, θα παράγει με μικρότερο κόστος (οικονομικό και περιβαλλοντικό) και γενικά θα αυξήσει τον παραγόμενο πλούτο.

Κωνσταντίνος

Ο εντοπισμός του καρκίνου, και γενικά όλα αυτά τα μοντέλα που κάνουν εκτιμήσεις (regression) ή ταξινομήσεις (classification), ανήκουν στην κατηγορία της μηχανικής μάθησης (Machine Learning), το οποίο είναι γέννημα της τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Pixel 4a

Pixel 4a: Η Google σταματά την υποστήριξη software

To Pixel 4a 4G δεν έλαβε την τελευταία υποστήριξη λογισμικού από τη Google, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της να τερματίσει την υποστήριξη.

Smartphones Google Samsung TSMC

Google Tensor G4 SoC: Φήμες ότι θα κατασκευαστεί από τη Samsung και όχι από την TSMC

Το chipset Tensor G4 θα τροφοδοτεί τη σειρά Pixel 9 της επόμενης χρονιάς και θα κατασκευαστεί από τη Samsung Foundry και όχι από την TSMC.

Smartphones Bard featured Google

Google Bard: Ενσωματώνεται σε Gmail, Docs, Χάρτες, Drive και YouTube

To Βard AI ήταν αρχικά μια χλιαρή απάντηση της Google στο ChatGPT της OpenAI αλλά σταδιακά το βελτιώνει, προσθέτοντας νέες δυνατότητες.

Smartphones Android Google Google Pixel

Google Pixel: Η ενημέρωση Σεπτεμβρίου είναι ακόμα σε Android 13

Η Google κυκλοφόρησε την τελευταία μηνιαία ενημέρωση για τις συσκευές Pixel, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται σε Android 13.