To σύστημα Google Deep Learning κάνει διάγνωση καρκίνου καλύτερα από τους γιατρούς

Η διάγνωση του καρκίνου, ειδικά στα πρώτα στάδια είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Μια μελέτη στο παρελθόν έδειξε ότι η συμφωνία απόψεων μεταξύ των γιατρών μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή με ποσοστό 48%. Ωστόσο η Google θέλει να βελτιστοποιήσει και αυτοματοποιήσει την διαδικασία με το Deep Learning AI, φέρνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Συνήθως κάθε ασθενής έχει αρκετά slides τα οποία πρέπει να εξετάσει ο γιατρός, με αναλύσεις που φτάνουν έως και τα 10 Gigapixels. Φανταστείτε λοιπόν ένας γιατρός να πρέπει να ελέγξει κατά μέσο όρο χιλιάδες 10 Megapixel φωτογραφίες και να είναι υπεύθυνος για την ανάλυση κάθε pixel. Σίγουρα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν μπορεί να έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Google δουλεύει αρκετά χρόνια πάνω σε συστήματα αναγνώρισης εικόνων, ωστόσο τώρα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνολογία για την διάγνωση του καρκίνου, και σύμφωνα με τα λεγόμενά της τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

“Ύστερα από μερική τροποποίηση, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης του συστήματος να εξετάζει εικόνες με διαφορετική μεγέθυνση (όπως θα έκανε ένας παθολόγος), δείξαμε ότι είναι δυνατό να εκπαιδεύσουμε ένα μοντέλο να έχει τις ίδιες ή καλύτερες επιδόσεις από έναν παθολόγο που έχει απεριόριστο χρόνο να εξετάσει τις διαφάνειες”.

Το σύστημα δοκιμάστηκε απέναντι σε έναν έμπειρο παθολόγο οποίος είχε όσον χρόνο επιθυμούσε για να εξετάσει τις διαφάνειες. Ο γιατρός πέτυχε localization σκορ 73%, την ώρα που το σύστημα τον ξεπερνούσε με 89%.

Η Google αναφέρει ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τους γιατρούς, αφού αυτή την στιγμή παράγει περισσότερα ψευδή θετικά αποτελέσματα από τους παθολόγους και δεν μπορεί να εντοπίσει άλλες ανωμαλίες που θα εντόπιζε το ανθρώπινο μάτι. Ωστόσο το σχέδιο είναι το σύστημα της Google να επισημαίνει ύποπτες περιοχές για περαιτέρω διερεύνηση από τους γιατρούς. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον σωστότερο υπολογισμό των διαστάσεων του όγκου, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό.

tumor cancer google deep learning

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Fotis

Η τεχνητή νοημοσύνη θα σαρώσει τα πάντα στα επόμενα χρόνια, ξεχάστε ότι ξέρατε. Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι με γεωμετρικό ρυθμό σε πάρα πολλους τομείς, αυτόνομα οχήματα, ρομπότ που μαθαίνουν όπως οι άνθρωποι, ο καλύτερος σκακιστής είναι υπολογιστής, αυτόματες μεταφράσεις, αυτόματες διαγνώσεις… Τεκτονικές αλλαγές παντού, πολλά επαγγέλματα θα χαθούν, καποια άλλα θα γεννηθούν, αλλά η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη και μάλλον ζοφερή…

Techskeptikon

Η μόνη φορά που θα πω μπράβο σε μια εταιρία που ο χρήστης είναι το προϊόν. Μακάρι να κάνει κάποια σύμπραξη και να προσφέρει κάτι στον κόσμο που την ανέδειξε και στο ελεύθερο διαδίκτυο που αν και κρατικό πρότζεκτ την έκανε αυτό που είναι.

Vasilist

Ο εντοπισμός καρκίνου δεν είναι τεχνίτη νοημοσύνη…είναι απλά ένα πρόγραμμα που έχει συγκεκριμένα δεδομένα για την αναγνώριση του καρκίνου, πιθανών εντοπισμός σημαδιών που δεν φαίνονται καλά με το μάτι αλλά και πάλι είναι πολύ καλό και χρήσιμο αν υλοποιηθεί.
Τεχνίτη νοημοσύνη θα ήταν αν είχε επιλογές αποφάσεις και πρωτοβουλίες και όχι απλά να συγκρίνει δεδομένα και να λέει “οκ Google έχετε 82% πιθανότητα να έχετε καρκίνο”.

James

@Fotis γιατί ζοφερή; Εγώ βλέπω ότι η τεχνητή νοημοσύνη σε λίγα χρόνια θα είναι σε θέση να λύσει γρίφους που το ανθρώπινο μυαλό δε μπορεί και ίσως να αναπτύξει και θεραπείες για ασθένειες που σήμερα θεωρούνται ανίατες. Θα μειώσει τα τροχαία ατυχήματα, θα παράγει με μικρότερο κόστος (οικονομικό και περιβαλλοντικό) και γενικά θα αυξήσει τον παραγόμενο πλούτο.

Κωνσταντίνος

Ο εντοπισμός του καρκίνου, και γενικά όλα αυτά τα μοντέλα που κάνουν εκτιμήσεις (regression) ή ταξινομήσεις (classification), ανήκουν στην κατηγορία της μηχανικής μάθησης (Machine Learning), το οποίο είναι γέννημα της τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Google Play Store

Το ανανεωμενο Google Play Store έρχεται στις Android συσκευές

H μεγαλύτερη αλλαγή είναι η παύση χρήσης του hamburger menu στα αριστερά της μπάρας αναζήτησης.

Software

Fake εστιατόρια στην Αμερική κλέβουν την επωνυμία άλλων

Στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε το φαινόμενο εστιατόριο να κλέβουν τα ονόματα άλλων και να εκμεταλλεύονται τις online παραγγελίες φαγητού.

Software Neuralink Elon Musk

Neuralink: Δείτε έναν πίθηκο να παίζει Pong με το μυαλό του

Η Neuralink κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας της, παρουσιάζοντας έναν πίθηκο να παίζει Pong.

Software Android Malware

Προσοχή: Νέο Android malware μέσω αυτόματων απαντήσεων στο WhatsApp

To νέο Android malware είναι κρυμμένο στην εφαρμογή FlixOnline που μπορεί να βρει κανείς στο Google Play Store.