Google: Panic button για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας ο οποίος μας απασχολεί ήδη και θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Google, θέλουν να την αναπτύξουν και να την κάνουν ωφέλιμη προς τον άνθρωπο.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές ανησυχίες για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους είναι προσωπικότητες όπως ο Stephen Hawking και ο Elon Musk, με τον δεύτερο να δωρίζει 10 εκατομμύρια δολάρια για περαιτέρω έρευνες οι οποίες επικεντρώνονται στο να είναι η τεχνητή νοημοσύνη ωφέλιμη προς τον άνθρωπο.

Η Google μέσω της DeepMind, την οποία απέκτησε το 2014, υπερασπίζεται την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά παράλληλα φαίνεται να είναι ενήμερη για τις ανησυχίες και λαμβάνει τα μέτρα της. Η DeepMind έχει δημιουργήσει ένα είδος panic button, που θα έχει την ικανότητα να διακόψει αμέσως το σύστημα AI και να το αποτρέψει από το να κάνει κακό τόσο στον άνθρωπο που το ελέγχει όσο και στον εαυτό του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της DeepMind “αν ένα μέσο λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο υπό την ανθρώπινη επίβλεψη, κατά καιρούς μπορεί να είναι απαραίτητο για τον χειριστή να πατήσει το κόκκινο κουμπί για να μην το αφήσει να πραγματοποιεί τις βλαβερές ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι βλαβερές για το ίδιο και το περιβάλλον του και μέσω του panic button θα μπορεί να επιστρέψει σε μια πιο ασφαλή κατάσταση”.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ότι θα είναι εύκολο. Για παράδειγμα κάποιοι αλγόριθμοι (π.χ Q-learning) βρέθηκε ότι είναι εύκολο να επιστρέψουν σε ασφαλή κατάσταση, ενώ άλλα συστήματα ίσως χρειαστούν τροποποιήσεις. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το panic button μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα συστήματα.

google panic button ai, Google: Panic button για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βαγγέλης

Αν ένα AI αποκτήσει την υπο εξέλιξη τεχνολογια αποφυγής πόνου προκύπτει ενας τεχνιτός άνθρωπος με εξουσιοδοτίσεις αλλά και με απρόβλεπτες επιλογές και αυτό είναι το σοβαρό της υπόθεσης.Και για να μην το πάμε μακριά εγω δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον αυτόματο “κόφτη” του υπουργείου οικονομικών που είναι σαν AI

Jet

Μια τεχνίτη νοημοσύνη φυλακισμένη σε ενα κουμπί είναι ίσως η αρχή για μια επανάσταση των μηχανών απέναντι στον δυνάστη τους τον άνθρωπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.