Google: Panic button για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας ο οποίος μας απασχολεί ήδη και θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Google, θέλουν να την αναπτύξουν και να την κάνουν ωφέλιμη προς τον άνθρωπο.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές ανησυχίες για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους είναι προσωπικότητες όπως ο Stephen Hawking και ο Elon Musk, με τον δεύτερο να δωρίζει 10 εκατομμύρια δολάρια για περαιτέρω έρευνες οι οποίες επικεντρώνονται στο να είναι η τεχνητή νοημοσύνη ωφέλιμη προς τον άνθρωπο.

Η Google μέσω της DeepMind, την οποία απέκτησε το 2014, υπερασπίζεται την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά παράλληλα φαίνεται να είναι ενήμερη για τις ανησυχίες και λαμβάνει τα μέτρα της. Η DeepMind έχει δημιουργήσει ένα είδος panic button, που θα έχει την ικανότητα να διακόψει αμέσως το σύστημα AI και να το αποτρέψει από το να κάνει κακό τόσο στον άνθρωπο που το ελέγχει όσο και στον εαυτό του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της DeepMind “αν ένα μέσο λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο υπό την ανθρώπινη επίβλεψη, κατά καιρούς μπορεί να είναι απαραίτητο για τον χειριστή να πατήσει το κόκκινο κουμπί για να μην το αφήσει να πραγματοποιεί τις βλαβερές ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι βλαβερές για το ίδιο και το περιβάλλον του και μέσω του panic button θα μπορεί να επιστρέψει σε μια πιο ασφαλή κατάσταση”.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ότι θα είναι εύκολο. Για παράδειγμα κάποιοι αλγόριθμοι (π.χ Q-learning) βρέθηκε ότι είναι εύκολο να επιστρέψουν σε ασφαλή κατάσταση, ενώ άλλα συστήματα ίσως χρειαστούν τροποποιήσεις. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το panic button μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα συστήματα.

deepmind
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βαγγέλης

Αν ένα AI αποκτήσει την υπο εξέλιξη τεχνολογια αποφυγής πόνου προκύπτει ενας τεχνιτός άνθρωπος με εξουσιοδοτίσεις αλλά και με απρόβλεπτες επιλογές και αυτό είναι το σοβαρό της υπόθεσης.Και για να μην το πάμε μακριά εγω δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον αυτόματο “κόφτη” του υπουργείου οικονομικών που είναι σαν AI

Jet

Μια τεχνίτη νοημοσύνη φυλακισμένη σε ενα κουμπί είναι ίσως η αρχή για μια επανάσταση των μηχανών απέναντι στον δυνάστη τους τον άνθρωπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software malware Hackers

Pegasus Spyware: Βρέθηκε σε κινητά Γάλλων δημοσιογράφων

Το εύρος μόλυνσης από το Pegasus Spyware φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με όσα έχουν ανακαλύψει οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Software malware

Pegasus Spyware: H NSO μπλοκάρει τους πελάτες της

Η ισραηλινή εταιρεία NSO αποφάσισε να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές πιέσεις που έχει δεχθεί αναφορικά με το spyware της.

Software Windows 11 Microsoft

Windows 11: Η Microsoft τα βάζει σε beta ρυθμό

Τώρα είναι πιο εύκολο να δοκιμάσει κανείς τα βασικά νέα χαρακτηριστικά των Windows 11 της Microsoft.

Software Google Play

Μόλις το 31% των απειλών ανιχνεύονται από το Google Play Protect

Δεν μπορεί κανείς να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις εχέγγυα ασφαλείας που προσφέρει το Google Play Protect.