Google: Panic button για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας ο οποίος μας απασχολεί ήδη και θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Google, θέλουν να την αναπτύξουν και να την κάνουν ωφέλιμη προς τον άνθρωπο.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές ανησυχίες για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για τον άνθρωπο. Μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους είναι προσωπικότητες όπως ο Stephen Hawking και ο Elon Musk, με τον δεύτερο να δωρίζει 10 εκατομμύρια δολάρια για περαιτέρω έρευνες οι οποίες επικεντρώνονται στο να είναι η τεχνητή νοημοσύνη ωφέλιμη προς τον άνθρωπο.

Η Google μέσω της DeepMind, την οποία απέκτησε το 2014, υπερασπίζεται την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά παράλληλα φαίνεται να είναι ενήμερη για τις ανησυχίες και λαμβάνει τα μέτρα της. Η DeepMind έχει δημιουργήσει ένα είδος panic button, που θα έχει την ικανότητα να διακόψει αμέσως το σύστημα AI και να το αποτρέψει από το να κάνει κακό τόσο στον άνθρωπο που το ελέγχει όσο και στον εαυτό του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της DeepMind “αν ένα μέσο λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο υπό την ανθρώπινη επίβλεψη, κατά καιρούς μπορεί να είναι απαραίτητο για τον χειριστή να πατήσει το κόκκινο κουμπί για να μην το αφήσει να πραγματοποιεί τις βλαβερές ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι βλαβερές για το ίδιο και το περιβάλλον του και μέσω του panic button θα μπορεί να επιστρέψει σε μια πιο ασφαλή κατάσταση”.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ότι θα είναι εύκολο. Για παράδειγμα κάποιοι αλγόριθμοι (π.χ Q-learning) βρέθηκε ότι είναι εύκολο να επιστρέψουν σε ασφαλή κατάσταση, ενώ άλλα συστήματα ίσως χρειαστούν τροποποιήσεις. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το panic button μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα συστήματα.

google panic button ai, Google: Panic button για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βαγγέλης

Αν ένα AI αποκτήσει την υπο εξέλιξη τεχνολογια αποφυγής πόνου προκύπτει ενας τεχνιτός άνθρωπος με εξουσιοδοτίσεις αλλά και με απρόβλεπτες επιλογές και αυτό είναι το σοβαρό της υπόθεσης.Και για να μην το πάμε μακριά εγω δεν εμπιστεύομαι καθόλου τον αυτόματο “κόφτη” του υπουργείου οικονομικών που είναι σαν AI

Jet

Μια τεχνίτη νοημοσύνη φυλακισμένη σε ενα κουμπί είναι ίσως η αρχή για μια επανάσταση των μηχανών απέναντι στον δυνάστη τους τον άνθρωπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Google Google AI Reddit

H Google θα εκπαιδεύει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με δεδομένα χρηστών του Reddit

H Google εργάζεται πολύ εντατικά στο κομμάτι ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και αναζητά νέες πηγές δεδομένων.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel Fold 2: Πείτε αντίο στο camera visor – Επιβεβαιώθηκε ο πλήρης ανασχεδιασμός

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ρίξαμε την πρώτη μας ματιά στη σχεδίαση του επερχόμενου Pixel Fold 2 της Google και πραγματικά εκπλαγήκαμε.

Software Android featured Google

Android 15: Έφτασε το πρώτο developer preview – Όλα τα νέα

Η Google ανακοίνωσε το πρώτο developer preview για την επερχόμενη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, του Android 15.

Smartphones Android Smartphones featured Google

8 tips από τη Google για επιπλέον διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο smartphone σας

Εάν είστε κάτοχος Android τηλεφώνου, τότε υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.