Επίθεση Phishing σε χρήστες των Google Docs

google docs phishing, Επίθεση Phishing  σε χρήστες των Google Docs

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χτες αρκετούς χρήστες των Google Docs. Αρκετοί χρήστες έλαβαν μια πρόσκληση μέσω email για να επεξεργαστούν ένα αρχείο. Αυτό εν συνεχεία τους καθοδήγησε σε μια πραγματική οθόνη εισόδου της Google όπου είδαν την ερώτηση: «Συνεχίστε στο Google Docs».

Ωστόσο, όταν συνέχισαν, αντί να βρεθούν στην επεξεργασία του αρχείου, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ουσία έδωσαν άδεια σε μια κακόβουλη εφαρμογή με την ονομασία Google Docs.

Απ΄ότι φαίνεται, η εφαρμογή αυτή δίνει στους δράστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο email και στον κατάλογο επαφών των χρηστών. Βασική διαφορά μεταξύ αυτού του χτυπήματος και μιας απλής επίθεσης phishing είναι ότι η εν λόγω εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί μια οθόνη που μοιάζει με σελίδα του Google (κάτι που συνήθως φαίνεται αν κάποιος ελέγξει το URL), αλλά λειτουργεί μέσα στο σύστημα της Google, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια web app που δεν ανήκει της Google, αλλά μπορεί να φέρει παραπλανητικό όνομα.

Αν όμως κάποιος κοιτάξει στο «Google Docs would like to» θα δει το όνομα του δημιουργού και που πραγματικά ανακατευθύνει η σελίδα.

Η Google δήλωσε ότι διερευνά το ζήτημα και παρότρυνε τους χρήστες να μην κάνουν κλικ στο επίμαχο email, ακόμη κι αν μοιάζει ότι προέρχεται από κάποια επαφή γνωστή στο χρήστη και κατόπιν να αναφέρουν το περιστατικό σαν phishing μέσα στο Gmail.
Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από την εταιρεία ότι το ζήτημα επιλύθηκε, αλλά για καλό και για κακό, όσοι νομίζουν ότι μπορεί να έχουν «προσβληθεί» μπορούν να το ελέγξουν στη διεύθυνση: g.co/SecurityCheckup 

Να σημειωθεί ότι αν κάποιος έχει ήδη κάνει κλικ στον υπερσύνδεσμο, τότε ο λογαριασμός του μπορεί ήδη να έχει στείλει spam email στις επαφές του. Μπορείτε να ανακαλέσετε μελλοντική πρόσβαση από τη σελίδα Connected Apps and Sites όπου η εφαρμογή θα εμφανίζεται σαν «Google Docs».

google docs phishing, Επίθεση Phishing  σε χρήστες των Google Docs

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Λειτουργεί μέσα στο σύστημα της Google… Οι μάγκες κάνανε εξαιρετική δουλειά ομολογώ να πω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που αναδεικνύουν τις καμπύλες του

Kι όμως το Pixel 8a διέρρευσε ξανά αλλά αυτή τη φορά οι εικόνες είναι οι πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Gear Google Google Pixel

Google Pixel Tablet: Διέρρευσε η τιμή για το μοντέλο χωρίς dock

Mια φήμη που κυκλοφορεί υποστηρίζει ότι η Google ετοιμάζεται να λανσάρει μια έκδοση του Pixel Tablet χωρίς το Charging Speaker Dock στο κουτί.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.