Android: Η Google αναλαμβάνει μεγαλύτερο έλεγχο προς όφελος των χρηστών

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Android είναι παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά του. Το Android δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα και ελευθερία παραμετροποίησης, αλλά αυτό σημαίνει ότι πάροχοι και κατασκευαστές μπορούν με τις επεμβάσεις τους να το κάνουν “χειρότερο”.

Με το Android 6.0 Marshmallow, η Google επιχειρεί να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι κατασκευαστές και έτσι ωφελείται περισσότερο ο τελικός χρήστης.

Το Android Police παρατήρησε δυο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στο Android 6.0 Compatibility Definition Document (CDD), όπου φαίνεται ότι η Google έχει θέσει περιορισμούς στους κατασκευαστές.

Το πρώτο είναι ότι δεν τους επιτρέπει να αλλάξουν το Doze Mode, ένα νέο feature το οποίο αναγκάζει τα apps να μείνουν αδρανή όταν δεν χρησιμοποιείται το κινητό, κάτι που μειώνει την κατανάλωση της μπαταρίας διότι δεν τρέχουν πια στο background. Επιπλέον, η Google διευκρινίζει στους κατασκευαστές ότι όλες οι εφαρμογές που εξαιρούνται από το App Standby/Doze mode θα πρέπει να γίνονται ορατά στον τελικό χρήστη, έτσι ώστε να έχει επίγνωση για τις εφαρμογές που τρώνε την μπαταρία.

Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι Google επιμένει σε full-disk κρυπτογράφηση, και επισημαίνει ότι οι κατασκευαστές πρέπει να έχουν ενεργοποιημένο το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό out of the box. Η Google γράφει χαρακτηριστικά: “For device implementations supporting full-disk encryption and with Advanced Encryption Standard (AES) crypto performance above 50MiB/sec, the full-disk encryption MUST be enabled by default at the time the user has completed the out-of-box setup experience”.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις είναι σίγουρα πολύ θετικές για τους χρήστες Android καθώς όποιον κατασκευαστή και αν επιλέξουν, η Google έχει φροντίσει να είναι ενεργοποιημένα δυο βασικά χαρακτηριστικά που αφορούν στην μπαταρία και την ασφάλεια.

Android: Η Google αναλαμβάνει μεγαλύτερο έλεγχο προς όφελος των χρηστών, Android: Η Google αναλαμβάνει μεγαλύτερο έλεγχο προς όφελος των χρηστών

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gericho

Η λογική που επικροτείται στο άρθρο είναι πως όσο πιο περιοριστικό γίνεται το λειτουργικό,
τόσο καλύτερο και πιο ασφαλές.

Λίγο καταρρίπτεται η ρητορεία πως η έλλειψη περιορισμών είναι/ήταν το πλεονέκτημα του Android ,
με την παραπάνω λογική όσο θα κλείνει το Android τόσο καλύτερα.

Και για να μη μπερδευτεί κανείς,
το user interface είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά που θα μετρήσει στο αν το λειτουργικό είναι ανοιχτό ή όχι.

gkoutsos

καλα κανει η google και βαζει καποια ορια! αυτο που κανει δεν περιοριζει την ελευθερια του android ως λειτουργικου, αλλα την ελευθερια των κατασκευαστων να τροποποιουν και την παραμικρη λεπτομερεια ή/και τις δυνατοτητες που δινει το android πριν τις μεταφερουν στο δικο τους skin, χωρις πολλες φορες να υπαρχει καποιος ουσιαστικος λογος ή καποιο οφελος για τον χρηστη. γιατι μια εταιρεια π.χ. να τροποποιησει το doze προς οφελος της και να μην εμφανιζει στο χρηστη ποιες προεγκατεστημενες εφαρμογες της, εχει ρυθμισει να εξαιρουνται απο το doze???
και εκτος αυτου, ολα αυτα αυξανουν και το χρονο που χρειαζονται οι εταιρειες για να ετοιμασουν updates λογισμικου. οσο ποιο “βαθια” ειναι η παραμετροποιηση, τοσο πιο χρονοβορα η διαδικασια.

το android police βρηκε και ενα ακομη κομματι που αφορα τα permissions και λεει οτι: θα πρεπει να υπαρχει ενα κομματι στις ρυθμισεις στο οποιο ο χρηστης θα τον πληρη ελεγχο των αδειων και πως ακομα και τα εξτρα προεγκατεστημενα apps της καθε συσκεης (bloatware) θα πρεπει να παρουν αδεια απο τον χρηστη για να χρησιμοποιησουν οτιδηποτε (π.χ. τοποθεσια).
( https://www.androidpolice.com/2015/10/20/googles-ground-rules-for-android-6-0s-permission-system-wont-let-oems-easily-grant-permissions-to-pre-installed-apps-read-especially-bloatware/ )

Darth

πάρα πολύ κακό αυτό για τους χρήστες… (όποιος καταλαβαίνει τι ενοω δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω)

+ για αυτό που αναφέρθηκε .. αρκετά apps (σε root και όχι λειτουργούν μέσο του παραβίασης του doze… πχ greenify)

+ full disc encription… μειώνει έως και 60% την ταχύτητα της συσκευής (ανάλογα με την συσκευή)… εδω η apple δεν το εχει ενεργο by default αλλα μονο σε corporate mode….

gkoutsos

@Darth σχετικα με την παραβιαση του doze που λες, το point του αρθρου ειναι οτι η google επιβαλει να μην παραμετροποιηθει η λειτουργια αυτη και να μην αφαιρεθει/κρυφτει απο τους χρηστες η δυνατοτητα να βλεπει και να επιλεγει εκεινος ποια apps εξαιρουνται απο το doze. οποτε πολυ απλα αν χρειαζεται εξαιρεις το greenify απο το doze.

οσων αφορα τη full disc κρυπτογραφηση, η google απ’ο,τι καταλαβα, την επιβαλλει μονο σε συσκευες που υποστηριζουν Advanced Encryption Standard (AES) και με ταχυτητα εγγραφης πανω απο 50MiB/sec. οποτε πιστευω δεν θα το δουμε σε low end και mid range συσκευες στις οποιες θα δημιουργει προβλημα επιδοσεων. λογικα αφορα πιο δυνατες συσκευες με δυνατες cpu, οπως ναυαρχιδες που τους ειναι πολυ πιο ευκολο, με μικρες επιπτωσεις στις επιδοσεις.

Darth

@gkoutsos και το nexus 5 υποτίθεται δεν ειναι low end.. για κανε του full encryption του drive… θα δεις πόσο πέφτουν επιδώσεις και αυξάνετε η κατανάλωση….

gkoutsos

@Darth μπορει να μην ειναι low end αλλα ειναι 2 χρονων συσκευη με πολυ πιο αργες ταχυτητες read/write απο το νεα nexus που ειναι encrypted απο τη μανα τους. οποτε δεν καλυπτει σε καμια περιπτωση τα παραπανω κριτηρια των 50MiB/sec για encryption (δεν υποστηριζει Advanced Encryption Standard).

δες τις παρακατω συγκρισεις και θα καταλαβεις ποσο μεγαλη ειναι η διαφορα μεταξυ παλιων και νεων nexus:
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2015/10/Review-chart-template-final-full-width.008.jpg
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2015/10/Review-chart-template-final-full-width.010.jpg

ετσι κι αλλιως πιστευω οτι αργα ή γρηγορα, καλως ή κακως θα ερχοταν το full disk encryption, οποτε γιατι να μην ενσωματωθει, στις συσκευες που το σηκωνουν τουλαχιστον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Smartphones Google Pixel Pixel 7

Google Pixel 7 & Pixel 8: Δεύτερη ενημέρωση Απριλίου επιλύει προβλήματα δικτύου

Μετά την εγκατάσταση της μηνιαίας ενημέρωσης Μαρτίου 2024, χρήστες συσκευών Pixel 7 και Pixel 8 αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα δικτύου.