Το root στα Android smartphones ενέχει και κινδύνους

Δεν γνωρίζω άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, φαίνεται πάντως ότι κάνοντας root τo Android κινητό μας για να αποκτήσουμε το έλεγχο να κάνουμε ότι θέλουμε σε αυτό, τον ίδιο έλεγχο μπορεί να έχει και ένας τρίτος που θα το πιάσει στα χέρια του. Η παρακάτω εφαρμογή που τρέχει σε rooted smartphones μπορεί να ανακτήσει το PIN της εφαρμογής Google wallet και ο χρήστης της να αποκτήσει πρόσβαση στα οικονομικά σας στοιχεία.

Ο δημιουργός της εφαρμογής έχει επικοινωνήσει με τη Google η οποία ερευνά την περίπτωση και θα βγάλει το σχετικό update.

, Το root στα Android smartphones ενέχει και κινδύνους

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

33 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος

Tο root τι ειναι παιδια?
το ιδιο με το jailbreak στο Iphone ειναι?

GiorgosB

Ναι έχεις πληρη πρόσβαση….. εισαι ο Admin της συσκευης σου 😛

bill1989

ειναι πιθανο..παντως,δεν θα καθομουν και να περασω τετοια προσωπικα στοιχεια στ κινητο μου..οποτε δεν υπαρχει κ προβλημα..

argiriscuderias

ναι εγω το ιδιο.για ψυχαγωγια ειναι το κινητο οχι για τετοια πραγματα.

kats

Κακα τα ψεμματα το android ειναι open source και αν θες να το χρησημοποιησεις στο επακρο πρεπει να ειναι rootαρισμενο.

Iraklis

Ε, καλά δεν τίθεται θέμα…
Για όσους το κινητό είναι παιχνίδι κανουν ρουτ και χαιρονται οι υπολοιποι που το χρειάζονται για δουλεία δεν κανουν ρουτ ουτως ή αλλως, ασε που οι περισσότεροι προτιμούν κάτι σοβαρότερο…

kats

Iraklis,
Το root δεν ειναι για παιχνιδι φιλε μου..αλλο να λες δε γνωριζω να το κανω και δεν το ρισκαρω(που αν ξερεις τι κανεις δεν εχεις φοβο),κι αλλο να λες εγω ειμαι επαγγελματιας και δεν κανω τετοια πραγματα..το σχολιο σου ειναι λιγο ακυρο..φιλικα παντα..

Γιώργος

Χωρίς root απολαμβάνεις πολύ πολύ λιγότερα , οπότε απλά όπως ανέφεραν και οι παραπάνω δεν περνάς τέτοια προσωπικά στοιχεία στο κινητό σου και είσαι μια χαρά!

kostas1990

εμεις δεν κινδυνευουμε σιγα μην ερθει το google wallet στην ελλαδα… 😛

Jason X

Σωστός ο Iraklis…

kats

Αλλος ασχετος σοβαρος επαγγελματιας..

Iraklis

Δεν σου θιξαμε το κινητό, kats μην αρπάζεσαι. 😉

Αν δεν είσαι enthusiast σε τι σε περιορίζει το μη rootαρισμένο;
Eδώ σε λινουξ σε καθημερινή χρήση μου χρειάζονται πολύ αραιά δικαιώματα su.
Τι παραπανω κάνεις στο λογισμικό παρακολούθησης στόλου πχ παραπανω με ρουτ;

Ξαναλάεω (και κανω πιο λιανα σε σχεση με το πρώτο ποστ)
σιγα τα αυγά που έχει τρυπα στο γουολετ το ρουτεντ ανδροειδές.

kats

Αν ξανα διαβασεις το σχολιο σου ειναι σαν να λες οτι αυτοι που κανουν root ειναι παιδακια που παιζουν με παιχνιδια,ενω το root δεν ειναι αυτο,κι οτι δεν ειναι σοβαροι οποτε δεν εθιξες το κινητο μου(που δεν ειναι rooted) αλλα αυτους που rootαρουν.οταν παιρνεις android η εκαστοτε εταιρια σου δεινει ενα τηλεφωνο που απλα μπορει με αλλη ρομ να κανει πολλα περισσοτερα γι αυτο δεν ειναι “σοβαρο”να το παιζουμε οτι ξερεουμε απο android χωρις να ξερουμε ουτε το 10%.γι αυτο σεβασμος στις ομαδες που εργαζονται και φτιαχνουν ρομ αξιοπρεπεστατες και σε αυτους που αποφασιζουν να τις περασουν.δεν ειναι ωραιο εμμεσως πλην σαφως να τους χαρακτηριζουμε ως παιδακια.

Iraklis

Οχι φιλε μου.Παρανόησες, ίσως είναι ο γραπτός λόγος

Εγω αυτό που εννοώ είναι πως δεν τιθεται ζητημα ασφαλείας στο λειτουργικό για τους καθημερινους χρηστες επαγγελματίες και μη.
Οι enthusiasts που έχουν ροοτεντ συσκευές φυλαγονται είτε με το να μη βαζουν καθολου πρ. δεδομένα στη συσκευή είναι με άλλους τρόπους.

kats

Αυτο που λες τωρα δεν εχει καμια σχεση με αυτο που εγραψες στο πρωτο ποστ.γιατι αν το διαβασεις σε τριτο προσωπο βγαζεις αλλο νοημα..τουλαχιστον συννενοηθηκαμε..;-)

Iraklis

*ειτε με άλλους τρόπους

Και κάτι ακόμα, θεωρώ πως οτι κάνεις για την προσωπική σου ευχαρίστηση είναι παιχνίδι (ακα ψυχαγωγία) ακομα και η αναπτυξη ρομς, εφοσον δε γινεται για εμπορικό σκοπό.

😀 Ο 6χρονος ανηψιος μου ξερει οτι στα wallet apps χρησιμοποιουμε μεγαλα αλφαριθμητικα passwords και οχι 4ψηφια pins Google 😀

kats

Αυτος που θα το χακαρει μονο τα 4ψηφια θα μπορει..τα αλλα οχι..αααχχχχ…

Haduuken!

Δουλειά απο κινητό, phone banking, secure mail πάρε BlackBerry , αλλιώς πας σε κινητό General Dynamics !
( tip : https://www.gdc4s.com/content/detail.cfm?item=32640fd9-0213-4330-a742-55106fbaff32 )

@Haduuken Δηλαδη Windows (της General Dynamics)

Haduuken!

Αναστάσιε, έχεις δίκιο δεν το πρόσεξα, έχουν και android pad mini ασφαλείας , ρίξε μια ματιά στο γκουγκλ “General Dynamics Itronix GD300” να το δεις.

nikos

Εχω rootαρι δεκαδες κντ,χωρις το παραμικρο προβλημα ασφαλειας ποτε.
Το δεν κντ δεν παθαινει απολυτως τιποτα,δεν χαλαει με αλλα λογια.ολα τα παραπανω βεβαια
υποτιθεται οτι ξερεις τι κανεις,υπαρχουν οπως πολυ ξερετε 2 εξαιρετικα fora,με πολυτιμες
οδηγιες ακομα και για αρχαριους.Εαν βεβαια κανιες κατι χωρις καποιες βασικες αρχες
το briκαρισμα δεν ειναι μακρια.Καλο θα ειναι λοιπον οσοι δεν ξερετε και δεν εχεται σωστη ενημερωση,η μια σχετικη εμπειρια να μην διαδιδεται διαφορα,μονο κακο κανετε.

tratsikas

στην δικια μου περιπτωση… εχω ενα sony ericsson xperia mini st15i το οποιο εχω κανει ρουτ καυ δεν μπορω ουτε να το ανρουταρω, ουτε να εχω προσβαση σε εφαρμογες που θελουν ρουτ 🙂

nikos

@tratsikas

……..ουτε να εχω προσβαση σε εφαρμογες που θελουν ρουτ……..

Φιλε μου,εαν ειναι σωστο το παραπανω σχολιο σου,δεν το εχεις ρουταρη τοτε……..

tratsikas

ναι … ομως γιατι να υπαρχει το σουπεργιουζερ…. επισης στο προγραμματακι που το ρουταρα οταν παταω ανρουτ, λεει no such file directory 🙂

nikos

@tratsikas

Και να υπαρχει το superuser δεν λεει τπτ φιλε μου.
Οταν εισαι root ανοιγεις ολα τα προγραμματα που ζηταν προσβαση,και απλα το superuser ζητα επιβεβαιωση.Κατι δεν εχει παει καλα σε εσενα πιστευω.

Solon

Προσωπικά μου φαίνεται εντελώς άκυρο το όλο θέμα. Για να δουλέψει η συγκεκριμένη εφαρμογή πρέπει κάποιος να έχει φυσική προσβαση στο κινητό σου. Λοιπόν ακόμα και αν δεν είναι routed από την στιγμή που το έχει στα χέρια του ο άλλος μπορεί να το κάνει αυτός root και να περάσει την εφαρμογή για να κλέψει τους κωδικούς. Άρα είτε root είτε μη root το ίδιο κάνει από πλευράς ασφάλειας. Προς τι λοιπόν ο θόρυβος;

Jason X

kats, παίξε με το κινητάκι σου και άσε εμένα τον άσχετο να έχω την άποψη μου ως προς τη χρήση των κινητών.

Alessio

Κώστα μεθάυριο φέρε κ Παπά για κανα ευχέλαιο… -i’m so Serious!
P.S Τι τραβάς κ’συ ρε άνθρωπε… Αχχχ Θέε μου…

Το χειροτερο σεναριο ξερετε ποιο θα ηταν. Να συνδυασει κανεις το wallet cracker app με το malware που κανει μονο του root ( https://www.theverge.com/2012/2/9/2787579/android-2-3-rootsmart-malware-gingerbread-botnet-china ).
(Αν πιστεψουμε οτι καποια στιγμη ειχε φτασει το 20% των Android Market apps να ηταν malware-infected το σεναριο δεν φανταζει ιδιαιτερα απιθανο)

Chris1926

τι θα κερδισω αμα κανω root στο κινητο μου?

jimmac

ρε παιδια..πηρα πριν απο κανενα χρονο ενα φτηνο tablet 100 ευρω και ειχε android 2.3.στην αρχή όλα καλά .μια μέρα μου εμφανίζει ενημέρωση σε 4.1.2.την έκανα κανονικά μέσω του update αλλα το καινούργιο OS ήταν στα γερμανικά . ήθελα να ξέρω αν μπορεί κάποιος να μου πει για το root μήπως ,μπορώ να βάλω gingerbread custom rom..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google Wallet

Google Wallet: Προσθέτει αυτόματα εισιτήρια ταινιών και κάρτες επιβίβασης

Νέες λειτουργίες για το ψηφιακό πορτοφόλι (Wallet) της Google ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.

Software featured Google Google Wallet

Google Wallet: Υποστηρίζει πληρωμές με QR code για τηλέφωνα χωρίς NFC

Το Google Wallet προσθέτει υποστήριξη για πληρωμές με QR code, διευκολύνοντας τους χρήστες να πληρώνουν με συσκευές που δεν υποστηρίζουν NFC.

Gear featured Fitbit Google Wallet

Fitbit Sense 2 και Versa 4: Παίρνουν το πρώτο τους update

Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία τους, το Fitbit διαθέτει την πρώτη ενημέρωση για τα Sense 2 και Versa 4 με μια τριάδα νέων χαρακτηριστικών.

Gear Fitbit Google Wallet

Google Wallet: Τώρα διαθέσιμο σε επιλεγμένα Fitbit smartwatch

Αν και αποτελούν προϊόντα της Google, τα Fitbit smartwatch δεν έχουν πολλές από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της εταιρείας.