H Google εργάζεται στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας του Chrome

, H Google εργάζεται στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας του Chrome

Το γεγονός ότι ο Chrome, ο δημοφιλές browser της Google, τρώει αρκετούς πόρους του υπολογιστή μας είναι αρκετά γνωστό σε όλους. Όμως, η Google φαίνεται να εργάζεται πάνω στη μείωση κατανάλωσης του browser, με λύση παρόμοια του Safari.

Η εταιρεία εργάζεται στο να μειώσει το wake-up timer του javascript στο ένα λεπτό για όλες τις καρτέλες που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Αυτή και μόνο η κίνηση, σύμφωνα με τα τεστ, μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός laptop έως και 28%, προσφέροντας δηλαδή περίπου δύο ώρες επιπλέον χρήσης. Η παραπάνω κίνηση στην κυριολεξία περιορίζει τη μηχανή javascript από το να κάνει άσκοπες εργασίες, όπως το να ελέγχει το αν έγινε αλλαγή στη θέση του scroll, να αναλύει αν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με διαφημίσεις ή να δημιουργεί logs αναφορών στις μη ενεργές σελίδες.

, H Google εργάζεται στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας του Chrome

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η Google άνοιξε 36 τυχαία tabs στο παρασκήνιο με μία μαύρη σελίδα να παραμένει ενεργή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της μπαταρίας κατά 28%. Από την άλλη, με ανενεργά 36 tabs και ενεργό βίντεο στο YouTube η μπαταρία αυξήθηκε κατά 13%, δηλαδή 36 λεπτά περισσότερο από ότι χωρίς τον παραπάνω περιορισμό. Βέβαια, ακόμα και έτσι φαίνεται πως η εταιρεία δε μπορεί να φτάσει τις επιδόσεις του Safari, όμως είναι αρκετά κοντά πλέον, σε σχέση με το χάσμα που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Αν και οι πρώτες δοκιμές είναι ενθαρρυντικές, η Google σκέφτεσαι να δημιουργήσει ένα νέο όριο στα 5 λεπτά αδράνειας, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα σε κάποιες ιστοσελίδες. Οι εταιρικοί πελάτες της Google θα έχουν την επιλογή να μη γίνει η αλλαγή σε αυτούς, τουλάχιστον για έναν χρόνο από την κυκλοφορία του χαρακτηριστικού. Το εν λόγω χαρακτηριστικό αυτή τη στιγμή υπάρχει στην έκδοση Chrome 86, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό.

Πηγή

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
SUPS 👨‍⚖️

Κατι για τη μειωση καταναλωσης RAM παιζει?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.