Ευτυχισμένα 25ά γενέθλια Linux!

Ήταν 25 Αυγούστου του 1991, 25 χρόνια πριν, όταν ο Linus Torvalds έστελνε το, ιστορικό πλέον, μήνυμα του στην κοινότητα ζητώντας βοήθεια για ένα νέο δωρεάν λειτουργικό σύστημα το οποίο είχε ξεκινήσει να φτιάχνει.

Στο μήνυμα του έγραφε πως το ξεκινούσε απλά ως ένα χόμπι, ενώ συνέχιζε γράφοντας ότι δεν θα είναι κάτι μεγάλο και επαγγελματικό σαν το gnu, αλλά θα απευθύνεται σε συστήματα 386 (486) AT συμβατά. Ανέφερε δε ότι είχε ξεκινήσει το συγκεκριμένο project από τον Απρίλιο του ίδιου έτους και ήταν σε φάση στην οποία θα ήθελε feedback σχετικά με τι αρέσει και δεν αρέσει στους χρήστες.

Αυτό που ακολούθησε το μήνυμα που έστειλε τότε ο Torvalds είναι αρκετά ενδιαφέρον μιας και αντί να εισπράξει αδιαφορία ή χλευασμό, όπως θα περίμενε κανείς σήμερα στο internet, εισέπραξε μεγάλο ενδιαφέρον. Τότε βέβαια το internet ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι είναι σήμερα.

Το Linux Foundation έκανε διαθέσιμη μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με το Linux και έχει σημειώσει highlights των τελευταίων 25 ετών. Στον πυρήνα (kernel) του λειτουργικού συστήματος έχουν συμβάλει συνολικά 13.500 προγραμματιστές από 1.300 εταιρείες από το στιγμή που αυτό ανέβηκε στο Git το 2005, πριν από σχεδόν 11 χρόνια.

Linux, Ευτυχισμένα 25ά γενέθλια Linux!

Εξώφυλλο του WIRED από το 2003 με τον δημιουργό του Linux, Linus Torvalds.

 

Αναφέρουν δε ότι κατά την περίοδο μεταξύ των εκδόσεων 3.19 και 4.7 του πυρήνα η κοινότητα συγχώνευε αλλαγές με μέσο ρυθμό 7,8 patches ανά ώρα, κάτι τουλάχιστον εντυπωσιακό μιας και χάρη σε αυτό τον εθελοντικό “στρατό” των προγραμματιστών ο πυρήνας του Linux είναι σχεδόν πάντα ενημερωμένος.

Την παραπάνω αναφορά λεπτομερώς μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Το Linux σήμερα τρέχει στις περισσότερες σελίδες του internet, ενώ θα το βρούμε μέσα σε ένα smartwatch έως και σε ένα αυτοκίνητο. Επιπλέον με τη βοήθεια hardware όπως το Raspberry Pi δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε παιδιά να μάθουν προγραμματισμό. Βοήθησε την Γαλλική αστυνομία να κερδίσει εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμα και η μεγάλη κυρία του software, η Microsoft πλέον γράφει κώδικα για το Linux.

Ευτυχισμένα γενέθλια Linux, ευχόμαστε τα καλύτερα για τα χρόνια που ακολουθούν.

Linux, Ευτυχισμένα 25ά γενέθλια Linux!

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie, beekeeper.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
One

Ευτυχισμένα τα 25α γενέθλια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Linux και του Kernel!

Λευτέρης

Τα βλέπει η Apple και γελάει! 😂😂

sotos

Μας τα χαλάει λίγο ή Ubuntu με την Amazon, αλλά mint/fedora που χρησιμοποιώ σε όλους μου τις συσκευες, είναι αξεπέραστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Linux macOS Windows

Οι περισσότεροι προγραμματιστές στρέφονται στο Linux – Ξεπέρασε σε δημοφιλία το macOS

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας προγραμματιστών Stack Overflow 2022, που αναφέρει ότι το λογισμικό Linux είναι πλέον πιο δημοφιλές από το macOS της Apple, καθώς οι προγραμματιστές στρέφονται σε άλλα συστήματα.

Smartphones Windows 11 Linux

Windows Subsystem for Linux: Θα γίνει ειδικό app στο Store

H νέα έκδοση του Windows Subsystem for Linux θα πάρει τη μορφή ενός app στο Microsoft Store, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Software Apple Linux Mac

Τα Mac με Apple M1 chip μπορούν πλέον να τρέξουν και Ubuntu Linux

Μέσω της VM πρότασης της Corellium, οι χρήστες Mac με Apple M1 chip μπορούν να τρέξουν την πλήρη έκδοση των Ubuntu Linux, με μερικούς περιορισμούς.

Software Apple featured Linux

Apple M1: Μετά τα ARM Windows 10, τρέχει και Linux

Αφού μπόρεσε να τρέξει με απόλυτη επιτυχία τα Windows 10 ARM, το νέο Apple M1 chipset τρέχει πλέον και Linux, με τη βοήθεια βέβαια VM.