HyperOS 4: Ποια Xiaomi κινητά το παίρνουν πρώτα — και το ρίσκο

Software · Xiaomi

Άνοιξε το global beta του HyperOS 4 για 7 Xiaomi, με Global και EEA builds. Ποιες συσκευές μπαίνουν, τι αλλάζει και γιατί θέλει προσοχή.

Xiaomi 17 Ultra

Σύνοψη

  • Το HyperOS 4 global beta άνοιξε για επτά συσκευές Xiaomi με Global και EEA λογισμικό, ξεκινώντας από τα Xiaomi 17, 17 Ultra και Leica Leitzphone.

  • Το δεύτερο κύμα στις 17 Σεπτεμβρίου προσθέτει τα Xiaomi 17T Pro, 17T, 15 Ultra και 15.

  • Η νέα έκδοση φέρνει το design Soft Light Glass, ομαδοποιημένες ειδοποιήσεις, στοιβαγμένα widgets και ανανεωμένο Fusion Device Center.

Η Xiaomi άνοιξε τις εγγραφές για το global beta του HyperOS 4, με τρία μόλις μοντέλα στον πρώτο γύρο. Τα Xiaomi 17, Xiaomi 17 Ultra και Leica Leitzphone powered by Xiaomi δέχονται αιτήσεις από τώρα, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου ανοίγει το δεύτερο κύμα. Το πρόγραμμα δέχεται μόνο συσκευές με Global και EEA λογισμικό — άρα αφορά κανονικά και την Ελλάδα.

Ποια κινητά μπαίνουν και πότε

Συνολικά επτά συσκευές, χωρισμένες σε δύο γύρους:

  • Από τώρα: Xiaomi 17, Xiaomi 17 Ultra, Leica Leitzphone powered by Xiaomi
  • Από 17 Σεπτεμβρίου: Xiaomi 17T Pro, Xiaomi 17T, Xiaomi 15 Ultra, Xiaomi 15

Η αίτηση γίνεται μέσα από την εφαρμογή Xiaomi Community, στη διαδρομή ME > Beta testing > Recruiting test.

Γιατί δεν είναι απλώς «νέο Android»

Η Xiaomi χωρίζει τη δουλειά στα δύο, σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές. Το σταθερό Android 17 είχε φτάσει στα Xiaomi 17 και 17 Ultra τον Ιούλιο, με το HyperOS 3 να μένει από πάνω. Οι μεγάλες αλλαγές φυλάχτηκαν για το HyperOS 4, που είναι καθαρά δουλειά της Xiaomi και όχι νέα έκδοση Android από κάτω.

Τι αλλάζει στην εικόνα

Η νέα οπτική γλώσσα λέγεται Soft Light Glass. Αντί για επίπεδα πάνελ, οι αριθμοί στην οθόνη κλειδώματος, τα widgets, οι κάρτες ειδοποιήσεων και οι διακόπτες συμπεριφέρονται σαν στρώσεις θαμπού ή γυαλισμένου γυαλιού. Μαζί έρχονται ανασχεδιασμένη οθόνη κλειδώματος, ομαδοποιημένες ειδοποιήσεις, στοιβαγμένα widgets στην αρχική και πιο ελεύθερη τοποθέτηση φακέλων.

Το Fusion Device Center ξαναχτίστηκε για να διαχειρίζεται κινητά, tablet, ρολόγια, υπολογιστές και συσκευές έξυπνου σπιτιού από ένα σημείο.

Στην κινεζική beta έχουν φανεί και λειτουργίες AI — περιλήψεις ηχογραφήσεων, δομημένη φωνητική εισαγωγή, μετάφραση — αλλά η Xiaomi δεν έχει επιβεβαιώσει ποιες θα περάσουν στις global εκδόσεις. Η εταιρεία μιλά επίσης για καλύτερη διαχείριση μνήμης και ταχύτερο άνοιγμα εφαρμογών, με νούμερα που βγαίνουν από δικά της εργαστηριακά τεστ.

Τα ψιλά γράμματα

Η αποδοχή στο πρόγραμμα δεν φέρνει αναβάθμιση αυθημερόν· η Xiaomi στέλνει builds όποτε κρίνει. Ο δοκιμαστής πρέπει να περιμένει bugs, εφαρμογές που δεν παίζουν, προσωρινή υπερθέρμανση και μπαταρία που φεύγει πιο γρήγορα. Η επιστροφή στο HyperOS 3 θέλει flash, διαδικασία που μπορεί να σβήσει τα δεδομένα της συσκευής.

Η άποψή μας στο Techblog

Το HyperOS 4 είναι η αναβάθμιση που περίμεναν όσοι έχουν ακριβοπληρώσει ένα Xiaomi flagship και βλέπουν ακόμα περσινό interface. Με αυτά τα ρίσκα όμως, μην το βάλεις στο κινητό που κουβαλάς κάθε μέρα — δεύτερη συσκευή ή υπομονή μέχρι τη σταθερή έκδοση. Αν το κάνεις παρ’ όλα αυτά, κράτα εγκατεστημμένη μια πρόσφατη εφεδρική αντιγραφή πριν πατήσεις εγκατάσταση.

Προσθήκη ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα Google

Σου άρεσε το άρθρο;
Υποστήριξε την ανεξάρτητη τεχνολογική ενημέρωση.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες συσκευές μπορούν να μπουν τώρα στο HyperOS 4 beta;

Τα Xiaomi 17, Xiaomi 17 Ultra και το Leica Leitzphone powered by Xiaomi, με Global ή EEA λογισμικό.

Πότε ανοίγει για τα υπόλοιπα μοντέλα;

Στις 17 Σεπτεμβρίου μπαίνουν τα Xiaomi 17T Pro, Xiaomi 17T, Xiaomi 15 Ultra και Xiaomi 15.

Πώς κάνω αίτηση;

Μέσα από την εφαρμογή Xiaomi Community, στη διαδρομή ME > Beta testing > Recruiting test.

Τι είναι το Soft Light Glass;

Είναι η νέα οπτική γλώσσα του HyperOS 4, όπου τα στοιχεία του συστήματος εμφανίζονται σαν διαφανείς στρώσεις γυαλιού αντί για επίπεδα πάνελ.

Μπορώ να γυρίσω πίσω στο HyperOS 3;

Μόνο με flash της σταθερής έκδοσης, διαδικασία που μπορεί να διαγράψει τα δεδομένα σου.

Newsletter Techblog
Κάθε Παρασκευή στις 19:00 — smartphones, προσφορές, επιλογές. Χωρίς spam.

Με την εγγραφή σας αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ροή ειδήσεων