Η Adobe χρησιμοποιεί την AI για την αναγνώριση “πειραγμένων” φωτογραφιών

Η Adobe αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω Photoshop για κακόβουλο σκοπό, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των fake news συμβάλλοντας στην αξιοπιστία και την αυθεντικότητα των ψηφιακών μέσων.

Το Adobe Photoshop είναι το κορυφαίο πρόγραμμα για την επεξεργασία φωτογραφιών και όσοι είναι γνώστες των δυνατοτήτων του μπορούν να κατασκευάσουν φωτογραφίες που όχι μόνο είναι υψηλής ποιότητας αλλά ικανές να παραπλανήσουν όσους δε μπορούν να ξεχωρίσουν το κατά πόσο γνήσια είναι η κάθε φωτογραφία.

Για αυτό το λόγο η Adobe εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης όπου μέσω machine learning θα μπορεί να αναγνωρίζεται το αν μια φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία μέσω του Photoshop, συμβάλλοντας στην προσπάθεια που κάνουν και άλλες εταιρείες όπως το Facebook και η Google σχετικά με την καταπολέμηση των ψεύτικων νέων.

Κάθε φορά που κάποιος επεξεργάζεται μια φωτογραφία αφήνει πάντα ενδείξεις που φανερώνουν ότι η φωτογραφία έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, εκτός και αν η δουλειά που έχει κάνει είναι τέλεια ακόμα και στο παραμικρό pixel που έχει “πειράξει”. Τα metadata και τα watermarks βοηθούν στο να καθοριστεί η πηγή της επεξεργασμένης φωτογραφίας ενώ χαρακτηριστικά όπως ο φωτισμός, ο θόρυβος και οι άκρες, μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να αποκαλύψουν εαν έχουμε να κάνουμε με μια γνήσια ή επεξεργασμένη εικόνα.

Αυτό που θα μπορέσει να καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη είναι εντοπίσει σημάδια που φανερώνουν ότι κάποιος έχει επέμβει σε μια φωτογραφία, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία. Τα στοιχεία για τα οποία θα “ψάχνει” η AI είναι οι περιπτώσεις cloning, splicing και removal.

Ξεκινώντας με το cloning, έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση όπου αντικείμενα μέσα στις φωτογραφίες αντιγράφονται ή μετακινούνται, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που μια σκηνή δείχνει συγκεντρωμένο πλήθος ανθρώπων στην οποία εμείς θέλουμε να επέμβουμε για να τους πολλαπλασιάσουμε και να φαίνονται περισσότεροι από όσοι είναι στην πραγματικότητα.

Όσον αφορά το splicing, είναι η μέθοδος με την οποία αναμειγνύουμε αντικείμενα μεταξύ δύο φωτογραφιών, όπως για παράδειγμα αυτό που έχουμε δει σε φωτογραφίες από πλημμύρες μέσα σε πόλεις με ορισμένες φωτογραφίες να δείχνουν μέχρι και καρχαρίες να πλέουν σε πλημμυρισμένους δρόμους μιας πόλης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καρχαρίας πάρθηκε από μια φωτογραφία και τοποθετήθηκε σε αυτή με την πλημμύρα, επεξεργασμένος έτσι ώστε να δείχνει ότι πρόκειται για πραγματική φωτογραφία. Η τρίτη τεχνική που αναφέρεται ως removal, έχει να κάνει με την αφαίρεση στοιχείων και αντικειμένων μέσα σε μια φωτογραφία.

Η ομάδα της Adobe σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Maryland, τροφοδότησε την AI με δεκάδες ψεύτικες φωτογραφίες έτσι ώστε να “μάθει” το τι πρέπει να ψάχνει μέσα σε μια φωτογραφί, να ξεχωρίζει το είδος της επεξεργασίας αλλά και να υποδεικνύει την περιοχή στη φωτογραφία που έχει γίνει η επεξεργασία, μια διαδικασία η οποία σύμφωνα με την Adobe δεν παίρνει παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα στην τεχνητή νοημοσύνη για να την πραγματοποιήσει.

Η AI χρησιμοποιεί τεχνικές οι οποίες αναζητούν αντικείμενα και ψάχνει για αλλαγές στις τιμές των κόκκινων, πράσινων και μπλε (RGB) χρωμάτων των pixel. Επίσης, μπορεί να αναγνωρίζει την ποσότητα θορύβου στις φωτογραφίες, τις διαφοροποιήσεις στα χρώματα και τη φωτεινότητα μέσω επεξεργασίας από το ανάλογο πρόγραμμα. Ειδικά στον τομέα του θορύβου, τα πρότυπα θορύβου είναι συχνά μοναδικά στις φωτογραφίες και τις φωτογραφικές μηχανές και έτσι είναι ευκολότερο για την AI να αναγνωρίζει τις οποίες μεταβολές έχουν γίνει σε μια εικόνα.

Τέλος, η Adobe αναφέρει ότι η τεχνική και η AI δε δίνουν τέλεια αποτελέσματα αλλά παρέχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού μιας επεξεργασμένης εικόνας καθώς και αναγνωρίζουν την αυθεντικότητα μιας φωτογραφίας με μεγαλύτερη ακρίβεια, δείχνοντας πως υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης των τεχνικών αυτών.

adobe χρησιμοποιεί ai αναγνώριση πειραγμένων φωτογραφιών, Η Adobe χρησιμοποιεί την AI για την αναγνώριση “πειραγμένων” φωτογραφιών

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannis

Θα κανει αναγνώριση και στις φωτογραφίες της ΝΑΣΑ? Χαχαχαχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple iOS

H Apple αγόρασε την DarwinAI για τις σημαντικές ενημερώσεις γενετικής νοημοσύνης στο iOS 18

Η Apple εξαγόρασε την εταιρεία DarwinAI με έδρα τον Καναδά νωρίτερα φέτος για να δημιουργήσει την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της.

Business AI

To Figure 01 της OpenAI είναι πολύ πιο προηγμένο από το Optimus της Tesla

O Elon Musk έχει έναν επιπλέον λόγο να μισεί την OpenΑΙ, αφού το δικό της ρομπότ φαίνεται πολύ καλύτερο από το δικό του.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Software AI ChatGPT

Το ChatGPT αποκτά φωνή με τη νέα δυνατότητα Read Aloud

Μια μικρή, αλλά δυνητικά πολύ χρήσιμη, ενημέρωση που ονομάζεται Read Aloud κυκλοφόρησε η OpenAI για το ChatGPT.