iOS 17.4: Το iMessage αποκτά προστασία σε εξαιρετικά εξελιγμένες κβαντικές επιθέσεις

iMessage iOS, iOS 17.4: Το iMessage αποκτά προστασία σε εξαιρετικά εξελιγμένες κβαντικές επιθέσεις

Η Apple ανακοίνωσε ένα νέο post-quantum κρυπτογραφικό πρωτόκολλο για την προστασία του iMessage που ονομάζεται PQ3. Η Apple λέει ότι αυτό το «πρωτοποριακό» και «σύγχρονο» πρωτόκολλο παρέχει «εκτεταμένες άμυνες ενάντια ακόμη και σε εξαιρετικά εξελιγμένες κβαντικές επιθέσεις».

Η Apple πιστεύει ότι οι προστασίες του πρωτοκόλλου PQ3 «ξεπερνούν αυτές σε όλες τις άλλες ευρέως διαδεδομένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων», σύμφωνα με την ανάρτησή της στο blog:

Σήμερα ανακοινώνουμε την πιο σημαντική αναβάθμιση κρυπτογραφικής ασφάλειας στην ιστορία του iMessage με την εισαγωγή του PQ3, ενός πρωτοποριακού post-quantum πρωτόκολλου κρυπτογράφησης που προάγει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων από άκρο σε άκρο. Με ανθεκτική σε συμβιβασμούς κρυπτογράφηση και εκτεταμένες άμυνες ενάντια ακόμη και σε εξαιρετικά εξελιγμένες κβαντικές επιθέσεις, το PQ3 είναι το πρώτο πρωτόκολλο ανταλλαγής μηνυμάτων που φτάνει σε αυτό που ονομάζουμε ασφάλεια επιπέδου 3 — παρέχοντας προστασίες πρωτοκόλλου που ξεπερνούν αυτές σε όλες τις άλλες ευρέως διαδεδομένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Από όσο γνωρίζουμε, το PQ3 έχει τις ισχυρότερες ιδιότητες ασφαλείας από οποιοδήποτε πρωτόκολλο ανταλλαγής μηνυμάτων σε κλίμακα στον κόσμο.

Το PQ3 θα κυκλοφορήσει σταδιακά για υποστηριζόμενες συνομιλίες iMessage ξεκινώντας με iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 και watchOS 10.4 τον Μάρτιο και είναι ήδη στις πιο πρόσφατες εκδόσεις beta αυτών των ενημερώσεων, σύμφωνα με την Apple. Το visionOS δεν θα υποστηρίζει το πρωτόκολλο PQ3 κατά την αρχική διάθεση, επιβεβαίωσε η εταιρεία.

Η Apple λέει ότι το PQ3 θα αντικαταστήσει πλήρως το υπάρχον πρωτόκολλο κρυπτογράφησης του iMessage σε όλες τις υποστηριζόμενες συνομιλίες αργότερα φέτος. Όλες οι συσκευές σε μια συνομιλία iMessage πρέπει να ενημερωθούν στις παραπάνω εκδόσεις λογισμικού ή νεότερες εκδόσεις για να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το Message υποστηρίζει ήδη κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, αλλά τα υπάρχοντα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται συνήθως από εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων βασίζονται σε μαθηματικά προβλήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιλυθούν από μελλοντικούς κβαντικούς υπολογιστές.

iMessage iOS, iOS 17.4: Το iMessage αποκτά προστασία σε εξαιρετικά εξελιγμένες κβαντικές επιθέσεις

Το PQ3 έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους χρήστες από επιθέσεις “Harvest Now, Decrypt Later”, στις οποίες κακόβουλοι παράγοντες συλλέγουν μεγάλες ποσότητες κρυπτογραφημένων δεδομένων τώρα και τα αποθηκεύουν με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τα αποκρυπτογραφήσουν με έναν κβαντικό υπολογιστή στο μέλλον:

Αν και τέτοιοι κβαντικοί υπολογιστές δεν υπάρχουν ακόμη, οι επιτιθέμενοι με εξαιρετικά καλούς πόρους μπορούν ήδη να προετοιμαστούν για την πιθανή άφιξή τους εκμεταλλευόμενοι την απότομη μείωση του σύγχρονου κόστους αποθήκευσης δεδομένων. Η υπόθεση είναι απλή: τέτοιοι εισβολείς μπορούν να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες σημερινών κρυπτογραφημένων δεδομένων και να τα αρχειοθετήσουν όλα για μελλοντική αναφορά. Παρόλο που δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν κανένα από αυτά τα δεδομένα σήμερα, μπορούν να το διατηρήσουν μέχρι να αποκτήσουν έναν κβαντικό υπολογιστή που θα μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει στο μέλλον, ένα σενάριο επίθεσης γνωστό ως Harvest Now, Decrypt Later.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5: Οι χρήστες στην Ευρώπη θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν εφαρμογές κατευθείαν από τον ιστότοπο

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta 2 σε προγραμματιστές, το οποίο σηματοδοτεί το ντεμπούτο μιας ακόμη δυνατότητας.

Smartphones Apple Galaxy iPhone

Ξανά στην κορυφή η Samsung – Οι αποστολές iPhone της Apple έπεσαν το 1ο τρίμηνο του 2024

Οι αποστολές iPhone της Apple μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% παγκοσμίως το A τρίμηνο του 2024, λόγω της αύξησης των αποστολών από ανταγωνιστές.