Jolla Sailfish OS, Μια δυνατή γεύση από αυτά που έρχονται το 2013

Μέσα στο 2013 αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα πρώτα μοντέλα smartphones με το λειτουργικό σύστημα Sailfish OS από την ομάδα ανάπτυξης Jolla. Τα παιδιά από το Engadget στάθηκαν τυχερά και έπιασαν στα χέρια τους ένα Nokia N950 developer κινητό το οποίο τρέχει το Sailfish OS και μπορούμε να πάρουμε μια δυνατή γεύση για το τι ετοιμάζεται.

Το λειτουργικό σύστημα Sailfish OS υποστηρίζει τόσο επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM όσο και x86 που σημαίνει ότι εκτός από smartphones και tablets είναι εφικτό να το δούμε σε τηλεοράσεις, media center και υπολογιστές…

, Jolla Sailfish OS, Μια δυνατή γεύση από αυτά που έρχονται το 2013

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μιχάλης Κοδήμας

Ωραίο φαίνεται σαν λειτουργικού μου φαίνεται πως αν έχει υποστήριξη θα πάει καλά μένει να το δούμε!!!

Θάνος

Είναι πολύ όμορφο λειτουργικό, εγώ βλέπω μια μίξη WP και Android, βέβαια μου φαίνεται λίγο δύσχρηστο αλλά ποτέ δεν ξέρεις ίσως άμα το πιάσουμε στα χέρια μας να είναι πολύ καλό και εύχρηστο. Θα δούμε…

Γιώργος Κ.

Θα υπάρξει συνεργασία με Νόκια;

Enzo

Δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα…Παρ όλα αυτά όσες περισσότερες οι επιλογές τόσο καλύτερο για εμάς…

Ασχετό…αλλά καλό θα ήταν να έκοβε και κανένα νυχάκι το παλουκάρι που γύρισε το βίντεο…

Nektarios_nick

Enzo , το άσχετο που αναφέρεις εχει πολυ πλακα με το νύχακι .
Ακουγα echoes.gr και έβλεπα το βίντεο χωρίς να ακούω και απο εσένα κατάλαβα οτι ήταν άντρας .χα χα χα χα χα χα

giorgio

Για να είμαι ειλικρινής, εκεί που περίμενα το Sailfish από Jolla, τώρα περιμένω να δω πώς και πώς την νέα εκδόση του λειτουργικού της RIM.

Eaglos

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το λειτουργικό, πολύ καλή δουλειά
κάνουν τα τυπάκια. Όλα τα λεφτά το να έχεις φάτσα κάρτα
ανοιχτές εφαρμογές όλες μαζί και να μπορείς να παίζεις με
την κάθεμία χωριστά χωρίς να πηγαίνεις μπρος πίσω σε
μενού και υπομενού.

Αν το δέσουν με μια καλή συσκευή στη σωστή τιμή, θα τα
σπάσει 🙂

Panos7GR

Πολύ καλή δουλειά κάνανε τα παλικάρια! Το έχω πει και σε παλαιότερο άρθρο μου αρέσει πολύ επειδή έχει “έξυπνες” gestures. Αυτό για εμένα το κάνει πιο εύκολο στο χειρισμό και πιο χαριτωμένο, αν μπορώ να το πω. Επίσης είναι κι αυτό ανοικτού κώδικα, όπως το Android, άρα θα μπορούμε να το πειράξουμε όσο μπορούμε για να το κόψουμε στα μέτρα μας. Επιπλέον σαν ανοικτού κώδικα θα αποκτήσει την δικιά του Κοινότητα που θα το υποστηρίξει, πέρα απο την “μαμά” εταιρία. Πολύ θετικό για εμάς που το έχουμε συνηθήσει απ το Android! Ομως όπως και το Android (επαναλαμβάνω) έχει ένα σημείο που θα παραμείνει κλειστό. Αυτό θα είναι το UI του. Εγώ προσωπικά το βρίσκω θετικό γιατί το σύστημα θα παραμένει πιο σταθερό σε σχέση με το Android, ειδικά στα οικομικά smartphones και δεν θα έχει πολύ κατακερματισμό. Γιατί μην ξεχνάτε πως στον κατακερματισμό του Android συνέβαλε πολύ το γεγονός ότι η κάθε εταιρία φτιάχνει το UI της που συνήθως είναι πολύ βαρύ και γι αυτό βαραίνει πολύ το σύστημα και “κόβονται” τα low-end και mid-end των εταιριών απο τις επόμενες αναβαθμίσεις λογισμικού, “λόγω κακής εμπειρίας χρήσης”. Βέβαια όλα αυτά μένει να τα δούμε στην πράξη… Τέλος ένα άλλο θετικό του… Συνέχεια »

manosm92

Φαίνεται υπέροχο.Εγω ετσι θελω το λειτουργικο συστημα.Πιστευω και οτι μολις το συνηθυσεις,πραγμα το οποιο δεν θα ειναι δυσκολο καθως θα σου βγαινει φυσικα, θα ειναι απιστευτα βολικο και ευχρηστο.Αν μπορει να τρεξει και τις εφαρμογες του Android,εστω και οχι επισημα,με καμια μόντα, τοτε θα γουσταρω τρελά.Ανυπομονώ να το δω και πο κοντά.

GREG

Είναι καταδικασμένο να αποτύχει, δυστυχώς. Οι χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών είναι «εκπαιδευμένοι» να πατάνε για να επιλέξουν και όχι να κάνουν «χειρονομίες». Είναι σαν να φτιάχνει κάποιος ένα λειτουργικό για υπολογιστές και να αλλάζει τις λειτουργίες του ποντικιού από κλικ σε σύρσιμο αριστερά δεξιά. Δεν υπάρχει συνέπεια στα gestures. Στη μία περίπτωση σέρνεις δεξιά για ένα βήμα πίσω και στις φωτογραφίες το δεξιά αλλάζει εικόνες. Ένα λειτουργικό πρέπει να έχει συνέπεια και συνάφεια. Όπως είπα, το μυαλό μας είναι εκπαιδευμένο εδώ και δεκαετίες να πατάει κουμπιά για να επιλέγει και όχι να σέρνει κουμπιά. Ακόμη και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσχολικής ηλικίας προτρέπουν τα μωρά να πατάνε κουμπάκια που βγάζουν ήχους. Κάποια πράγματα γίνονται με έναν τρόπο. Αυτός δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη.

tetra82

Kαλούλι φαίνεται αλλά η Jolla είναι μικρή εταιρεία δεν εχει τους πόρους να το στηρίξει με store και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ούτε φήμες για εταιρείες που να ενδιαφέρονται για συσκευές για ένα λειτουργικό που υποτίθεται θα κυκλοφορήσει στα μέσα του 13. Γνώμη μου είναι θα βγει σε 1-2 συσκευές απο providers και θα χαθεί ή αν είναι τόσο καλό θα εξαγοραστεί.

Panos7GR

Από πολύ ωραία οπτική το είδες το θέμα με τις πολλές χειρονομίες του Sailfish, GREG. Ομολογώ πως δεν το είχα σκεφτεί κι όντως ίσως αυτές οι χειρονομίες να αποτελέσουν τροχοπέδη στις πωλήσεις. Ωστόσο μην ξεχνάς πως είμαστε στην εποχή των οθονών αφής. Όλοι μας πια χρησημοποιούμε χειρονομίες για ορισμένες ενέργειες που θέλουμε να κάνουμε στις συσκευές μας. Σε άλλα λειτουργικά οι χειρονομίες είναι περισσότερες σε άλλα λιγότερες. Επίσης και πολλοί developers βάζουν χειρονομίες στις εφαρμογές τους για να απλοποιηθούν οι ενέργειες (άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός που δημιουργήθηκαν οι gestures) που κάνουν οι χρήστες και να γλιτώσουν χρόνο. Οπότε δεν είμαστε τελείως άμαθοι στις χειρονομίες, ειδικά για εμάς που έχουμε συνηθίσει τις οθόνες αφής, αλλά όντως θα υπάρχει σχετικό πρόβλημα με τις γυναίκες, παιδιά και γενικά άτομα που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιο περιβάλλον χρήσης. @tetra82: Το MeeGo είναι ένα πολύπαθο λειτουργικό. Το ανέπτυξε η Intel και η Nokia για δικούς της σκοπούς η κάθε μία, μετά πέρασε απ την Linux Foundation και αφού τo παράτησε για τα μάτια του Tizen κατέληξε στην Jolla μια εταιρία ιδρυμένη απ τους πρώην υπαλλήλους της Nokia. Από κάθε εταιρία που πέρασε πήρε σαν προίκα και κάτι. Από την Intel πήρε την συμβατότητα τόσο… Συνέχεια »

Gmis

στην εργασια των εφαρμογων μου θυμιζει Windows Phone 8 … ωραιο λειτουργικο το Sailfish !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Sailfish Sailfish OS Sony

Sony Xperia X: Διαθέσιμο για download το επί πληρωμή Sailfish X OS

Μέσα στη χρονιά ανακοινώθηκε ότι Jolla και Sony θα συνεργαστούν για να φέρουν το Sailfish OS της πρώτης στα Xperia smartphones της δεύτερης. Η αρχή θα γινόταν από το Xperia X (SIM version), ενώ τον Αύγουστο ανακοινώθηκε το Sailfish X.

Smartphones Jolla Sailfish OS

Jolla Sailfish OS: Πήρε έγκριση για κυβερνητική και εταιρική χρήση στην Ρωσία

Το Sailfish OS κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό σήμερα, αφού το mobile λειτουργικό σύστημα πήρε πιστοποίηση από την Ρωσία, για κυβερνητική και εταιρική χρήση. Στο παρελθόν η Ρωσία είχε δηλώσει ότι, θέλει να μειώσει την χρήση λειτουργικών ανεπτυγμένων στις ΗΠΑ, όπως το iOS και το Android, στο 50% μέχρι το 2025.

Smartphones Sailfish Sailfish OS

Oysters SF: Το πιο προηγμένο smartphone με Sailfish OS

Ανακοινώθηκε επίσημα το Oysters SF, ένα smartphone το οποίο δεν δημιουργήθηκε από την Jolla, αλλά τρέχει Sailfish OS και θεωρείται το καλύτερο μοντέλο που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Φορά οκταπύρηνο επεξεργαστή MediaTek MT6753 και μπαταρία 3000mAh.

News Jolla Sailfish OS

Jolla Tablet: 540 ακόμα συσκευές και μετά τέλος

Ακόμα 540 Jolla Tablets αναμένεται να σταλούν σε όσους υποστήριξαν την crowdfunding καμπάνια της εταιρείας. Όλα δείχνουν ότι το Sailfish OS δεν έχει και πολύ μέλλον μπροστά του αφού αυτά θα είναι και τα τελευταία Jolla tablets που θα κατασκευαστούν.