Η Apple αποκαλύπτει τη σχεδόν τελική μορφή του Mac OS X Leopard

Η Apple παρουσίασε τη σχεδόν τελική μορφή του Mac OS X Leopard, την έκτη μεγάλη έκδοση του πιο προηγμένου λειτουργικού συστήματος στον κόσμο. Το Leopard, του οποίου η κυκλοφορία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, εισάγει περισσότερα από 300 νέα χαρακτηριστικά.

Συμπεριλαμβανομένου της νέας επιφάνειας εργασίας και του Dock με Stacks, έναν έξυπνο τρόπο οργάνωσης των αρχείων, καθώς και τον αναβαθμισμένο Finder με Cover Flow που εισάγει ένα νέο τρόπο εύκολης πλοήγησης και μοιράσματος αρχείων ανάμεσα σε πολλά Mac. Επίσης, συμπεριλαμβάνει το Quick Look, ένα νέο τρόπο για την άμεση προεπισκόπηση των περισσότερων αρχείων χωρίς να ανοίξετε την εφαρμογή. Το Time Machine, για εύκολο και αυτόματο back up και restore των χαμένων αρχείων ή ολόκληρου του Mac, το Spaces, ένα ισχυρό νέο χαρακτηριστικό για τη δημιουργία ομάδων με εφαρμογές και στιγμαία μεταφορά από τη μία στην άλλη και τις αναβαθμισμένες εφαρμογές iChat και Mail, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν ακόμα πιο δημιουργικά.

“Το Leopard είναι η καλύτερη έκδοση του Mac OS X, ξεπερνώντας ακόμη και το Tiger ενώ θα επεκτείνει την ηγετική θέση του Mac OS X ως το πιο προηγμένο και πρωτοποριακό σύστημα στον κόσμο”, είπε ο Steve Jobs, ο CEO της Apple. “Πιστεύουμε ότι οι τωρινοί και οι μελλοντικοί πελάτες μας, θα λατρέψουν το Leopard, και αυτό θα κάνει τα Mac ακόμα πιο δημοφιλή”.

Το Leopard συμπεριλαμβάνει ένα εντελώς νέο Dock με Stacks, τα οποία βοηθούν στο συμμάζεμα της ακαταστασίας στην επιφάνεια εργασίας του χρήστη που προκαλείται από το download των email και του browser. Με το πάτημα ενός κουμπιού του ποντικιού, οι χρήστες μπορούν να εμφανίσουν στιγμιαία το περιεχόμενο μίας στοίβας (stack) για να βλέπουν το κάθε στοιχείο. Ο Finder στο Leopard έχει πλήρως επανασχεδιαστεί, ενώ έχει προστεθεί το Cover Flow ως καινοτόμος τρόπος για να κάνετε γρήγορη πλοήγηση και εύρεση αρχείων και εφαρμογών. Το νέο Sidebar στο Finder απλοποιεί την οργάνωση των αρχείων στο Mac και προσθέτει εύκολη πρόσβαση σε Mac και PC που μοιράζονται ένα οικιακό δίκτυο. Οι χρήστες του .Mac μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το νέο χαρακτηριστικό “Back to my Mac” για να πλοηγηθούν και να έχουν πρόσβαση στους απομακρυσμένους Mac στο Internet. Νέο στο Leopard είναι επίσης το Quick Look, με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να κάνουν στιγμιαία προεπισκόπηση σχεδόν οποιουδήποτε αρχείου ακόμα και όταν γίνεται η αναπαραγωγή αρχείων μέσων χωρίς να ανοίξουν την εφαρμογή.

Με τη μοναδική του δυνατότητα να επιτρέπει στους χρήστες να ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο για να βρουν διαγεγραμμένα αρχεία, εφαρμογές, φωτογραφίες και άλλα ψηφιακά μέσα, το Time Machine είναι ένας επαναστατικός τρόπος για να προστατέψετε την ψηφιακή σας ζωή. Με ένα και μόνο κλικ ρύθμισης, το Time Machine κρατάει ένα αυτόματα αναβαθμισμένο αντίγραφο όλου του περιεχομένου στο Mac. Σε περίπτωση που χαθεί ένα αρχείο, οι χρήστες μπορούν μέσω της αναζήτησης στο Spotlight για να ερευνήσουν πίσω στο χρόνο, να βρουν και έπειτα να κάνουν restore το αρχείο στη στιγμή. Το Time Machine μπορεί να κάνει αυτομάτως back up το περιεχόμενο ενός Mac σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο συνδεδεμένο με ένα FireWire ή USB καλώδιο σε ένα server ή ασύρματα σε ένα Airport Extreme base station σε ένα συνδεδεμένο σκληρό δίσκο.

Το Leopard συμπεριλαμβάνει τρεις νέες τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται πλήρως την πρόσφατη εξέλιξη του επεξεργαστή: πλήρη εγγενή υποστήριξη στα 64-bit που προσφέρει στις εφαρμογές τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν πλήρως την επεξεργασία στα 64-bit ενώ ‘τρέχουν’ μαζί με τις υπάρχουσες εφαρμογές του Mac OS X στα 32-bit. Εύκολη βελτιστοποίηση των πολλαπλών πυρήνων για την αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας των επεξεργαστών Intel, και το Core Animation που βοηθάει τους developers να δημιουργήσουν εύκολα τις δικές τους εφαρμογές, κάνονας τες τόσο συναρπαστικές όσο το Spaces και το Time Machine του Leopard.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nexus737

Μακάρι να είχα ένα MAC. Αυτό το νέο λειτουργικό φαίνεται εξαιρετικό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Apple Google iOS

Η Google εργάζεται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης για iOS

Οι προγραμματιστές της Google εργάζονται σε ένα πειραματικό πρόγραμμα περιήγησης για iOS που θα παραβίαζε τους περιορισμούς της μηχανής του προγράμματος περιήγησης της Apple.

Internet Apple Google Social Media

ΗΠΑ: Ζητούν από Apple και Google την απαγόρευση του TikTok

Ο Michael Bennet, γερουσιαστής του Κολοράντο, έστειλε επιστολή στην Google και την Apple, όπου τους ζήτησε να απαγορεύσουν το TikTok λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Business Apple iPad iPhone

Apple: Οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν, του iPad αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο

Η Apple δημοσίευσε την οικονομική της έκθεση για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, που είναι το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους.

Gear AirPods Apple

Kuo: Τα AirPods Max 2 δεν θα κυκλοφορήσουν μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024

Η Apple δεν θα κυκλοφορήσει ένα AirPods Max δεύτερης γενιάς τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και ίσως να περιμένει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025.