macOS Big Sur: Με ανανεωμένο design, καλύτερη εμπειρία μηνυμάτων και επίκεντρο την ιδιωτικότητα

macOS BigSur Tim Cook

Στην προσπάθεια της να κάνει τους χρήστες όλων των συσκευών της να νιώθουν οικεία, σε όποια από αυτές και αν βρίσκονται, η Apple αποκάλυψε στην WWDC το νέο update για το λειτουργικό σύστημα macOS, με την ονομασία Big Sur. Η αναβάθμιση θα προσφέρει αρκετές αισθητικές αλλαγές και αναβαθμίσεις στον τρόπο που χειρίζεται ο χρήστης τον υπολογιστή του, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη την εμπειρία.

Ανανεωμένος σχεδιασμός

Αρχικά, το Big Sur προσφέρει ένα νέο design που κάνει ευκολότερη την πλοήγηση στο σύστημα, παρέχοντας ταυτόχρονα περισσότερα εργαλεία στους χρήστες. Από τις καμπύλες των παραθύρων μέχρι την παλέτα χρωμάτων, όλα έχουν ανανεωθεί σχεδιαστικά, ενώ και τα εικονίδια αναβαθμίστηκαν ώστε να είναι παρόμοια με τα εικονίδια των υπολοίπων συσκευών του οικοσυστήματος της Apple, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την Mac ταυτότητα τους.

Τα πλήκτρα επιλογών και διαχείρισης εμφανίζονται αυτόματα όταν τα χρειάζεται ο χρήστης και εξαφανίζονται όταν πλέον δε χρειάζονται. Η μπάρα επιλογών πλέον περιέχει το Κέντρο Διαχείρισης, δηλαδή γρήγορη πρόσβαση στα controls του συστήματος. Το Κέντρο Ειδοποιήσεων έχει ανασχεδιαστεί πλήρως, περιέχοντας ανανεωμένα widgets διαφόρων μεγεθών και περισσότερους τρόπους αλληλεπίδρασης με τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών.

Ταχύτερος και ασφαλέστερος Safari Browser

Όπως ισχυρίζεται η Apple, ο Safari προσφέρει την ταχύτερη εμπειρία με την μικρότερη κατανάλωση ισχύος που υπάρχει αυτή τη στιγμή, με το JavaScript Engine του να ξεπερνάει σε επιδόσεις οποιονδήποτε άλλο browser σε Mac και PC. Επίσης, τα sites με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα φορτώνουν κατά μέσο όρο 50% γρηγορότερα στον Safari από ότι στον δημοφιλέστερο browser, δηλαδή τον Google Chrome.Μέσω του νέου Safari, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τη νέα αρχική σελίδα τους με φόντο της επιλογής τους και ενότητες όπως Reading Lists και καρτέλες iCloud.

Επίσης, η εταιρεία θα παρέχει την επιλογή Αναφοράς Απορρήτου, με την οποία οι χρήστες θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο με ποιον τρόπο το Safari προστατεύει τη δραστηριότητα τους. Οι χρήστες θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο, καθώς θα μπορούν να επιλέξουν πότε και με ποιους ιστότοπους θα μπορεί να λειτουργήσει μία επέκταση. Τέλος, η Apple σημειώνει πως εργαλεία όπως η παρακολούθηση παραβίασης προσωπικών δεδομένων δεν πρόκειται να αποκαλύψουν ποτέ τους κωδικούς των χρηστών, ούτε στην ίδια την Apple.

macOS Big Sur

Νέα εμπειρία μηνυμάτων

Με την αναβαθμισμένη εφαρμογή μηνυμάτων οι χρήστες θα μπορούν να καρφιτσώνουν τις σημαντικότερες συνομιλίες τους, ώστε να βρίσκονται πάντα στην κορυφή της εφαρμογής. Επιπλέον, η ανανεωμένη αναζήτηση οργανώνει τα αποτελέσματα αναζήτησης σε links, φωτογραφίες και άλλους ταιριαστούς όρους, πέραν από το να ψάχνει απλά ένα κείμενο, ώστε οι χρήστες να βρίσκουν ακριβώς αυτό που αναζητούν.

Τα Memoji έρχονται και στο macOS, καθώς η νέα εφαρμογή επιτρέπει τη δημιουργία τους απευθείας από υπολογιστές Mac. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να στολίσουν τα μηνύματα τους με μπαλόνια, κομφετί και άλλα. Το νέο χαρακτηριστικό για συνομιλίες με ομάδες επιτρέπει στους χρήστες να απαντήσουν σε όλη την ομάδα, ενώ παράλληλα με την πληκτρολόγηση του ονόματος ενός μόνο ατόμου το μήνυμα θα πάει απευθείας στον εκάστοτε χρήστη και μόνο.

Με επίκεντρο την ιδιωτικότητα

Το macOS Big Sur φαίνεται να συνεχίζει την παράδοση των macOS πριν από αυτό, μένοντας επικεντρωμένο στην διασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών του. Με ένα νέο σύστημα, εμπνευσμένο όπως αναφέρει η εταιρεία από την αναγνωσιμότητα των ετικετών των τροφίμων, οι πληροφορίες απορρήτου θα περιγράφονται λεπτομερών στο Mac App Store, ώστε να βοηθήσουν τους χρήστες στην ορθή κατανόηση τους.

Μάλιστα, οι πληροφορίες απορρήτου θα εμφανίζονται πριν τη λήψη των εφαρμογών και θα περιλαμβάνουν τον τύπο των δεδομένων που ενδέχεται να συλλέξουν οι εφαρμογές, όπως στατιστικά χρήσης, στοιχεία επικοινωνίας ή τοποθεσία, ενώ ο χρήστης θα ενημερώνεται από πριν αν τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να κοινοποιηθούν και σε άλλες εταιρείες.

Το macOS Big Sur είναι ήδη διαθέσιμο σε μορφή developer beta για τα μέλη του προγράμματος Apple Developer Program, με την πρώτη δημόσια δοκιμαστική έκδοση να αναμένεται τον επόμενο μήνα. Η τελική έκδοση θα κυκλοφορήσει τον Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS macOS

Apple: Επείγουσα διόρθωση κενού ασφαλείας

Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας ανακαλύφθηκε για το οικοσύστημα της Apple, με την εταιρεία να μιλά για μία σοβαρή απειλή.

Software Mozilla Firefox

Mozilla Firefox: Ανακοινώθηκε το τέλος υποστήριξης του FTP

Τέλος εποχής και για το File Transfer Protocol, ή αλλιώς FTP, από τον Mozilla Firefox, για λόγους ασφαλείας από την πιθανή διάδοση malware.

Software Google Samsung Wear OS

Google Wear OS 3: Ποια smartwatches θα πάρουν το update

H Google ξεκαθαρίζει ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για συσκευές που φοριούνται στο χέρι θα λέγεται Wear OS 3.

Software Hackers macOS

XLoader Spyware: Εξελίχθηκε και χτυπά πλέον το macOS

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως αναφορικά με ένα spyware με το όνομα XLoader, το οποίο μπορεί να μολύνει υπολογιστές με macOS.