Νέο bug κρασάρει τα Windows Vista, 7 και 8.1

bug κρασάρει Windows 7 8, Νέο bug κρασάρει τα Windows Vista, 7 και 8.1

Ένα νέο bug στα Windows 7 και 8.1, δίνει τη δυνατότητα σε έναν κακόβουλο ιστότοπο να κρασάρει το σύστημα του υπολογιστή μέσω μιας εικόνας, “γυρίζοντάς” μας σχεδόν μια 20ετία πίσω, όταν το σύστημα κράσαρε από συγκεκριμένα ονόματα φακέλων, τα οποία βρισκόντουσαν σε κάποια εικόνα.

Ο browser προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο κακόβουλο αρχείο κι έτσι τα Windows 95 και 98 κράσαραν. Το νέο bug λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και επηρεάζει τα Windows 7, 8.1 και τα Vista. Το παλιό bug συνέβαινε λόγω ενός λάθους διαχείρισης συγκεκριμένων ονομάτων αρχείων από τα Windows. Το λειτουργικό έχει κάποια ονόματα αρχείων, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε κάποιον πραγματικό φάκελο, αλλά στην ουσία αντιπροσωπεύουν συσκευές του hardware. Παρόλο που τα ονόματα αρχείων δεν υπάρχουν στον δίσκο, μπορούν να προσπελαστούν απ’ οποιαδήποτε τοποθεσία στο σύστημα φακέλων.

Το νέο bug χρησιμοποιεί το όνομα αρχείου “$MFT”. Αυτό το όνομα δίνεται σε έναν από τους φάκελους metadata που χρησιμοποιεί το NTFS file system και υπάρχει στον κεντρικό κατάλογο κάθε NTFS. Βέβαια, ο driver του NTFS το χειρίζεται με ειδικούς τρόπους και είναι κρυμμένο και μη προσπελάσιμο από τα περισσότερα λογισμικά. Συνήθως οι προσπάθειες για άνοιγμα αυτού του αρχείου μπλοκάρονται. Αν όμως το όνομα αρχείου χρησιμοποιηθεί σα να ήταν όνομα καταλόγου, για παράδειγμα “c:\$MFT\123”, τότε ο NTFS κλειδώνει το αρχείο, κάτι που μπλοκάρει όλες τις προσπάθειες για πρόσβαση στο σύστημα και για το λόγο αυτό κάθε πρόγραμμα κολλάει και χρειάζεται επανεκκίνηση.

Όπως συνέβαινε και στα Windows 95 και 98, μια τοποθεσία όπου θα περιεχόταν μια εικόνα, θα μπορούσε να εκκινήσει το bug και να κάνει τον υπολογιστή να μην ανταποκρίνεται. Θεωρητικά λοιπόν, ένας κακόβουλος ιστότοπος, μέσω μιας εικόνας θα μπορούσε να κρασάρει τον υπολογιστή μας. Αν και οι περισσότεροι browser μπλοκάρουν τέτοιες προσπάθειες, ο Internet Explorer, απ’ότι φάνηκε προσπαθεί να  προσπελάσει το κακόβουλο αρχείο.

Η Microsoft γνωρίζει για το ζήτημα και εργάζεται στο να διορθώσει το bug. Σίγουρα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το κενό ασφαλείας που εκμεταλλεύτηκε το WannaCry και με δεδομένο ότι ο Internet Explorer δεν χρησιμοποιείται ευρέως, μικρό το κακό. Όπως και να έχει, η μπλε οθόνη είναι πάντα ενοχλητική. Να σημειωθεί ότι τα Windows 10 δεν επηρεάζονται από το εν λόγω bug.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NikosAr

Πολλές οι “συμπτώσεις ” bug στα win πριν τα 10 άρια, κάτι βρομάει εδώ …

Fanis

@Nikosar κ εγώ αυτό νομίζω… Αναβαθμίστε για να είστε σίγουροι! Κουφαλιτσα MS…

Vladimiros

Εμ αφου ξερουνε πως αρκετοί εχουν τα 7αρια πως μην τα κανουν αυτα..
Παιδια παιχνιδια γινεται με τα 10ρια να κατεβασουμε ποιος ξερει;; Γιατι πιο παλια ειχα διαβασει δεν γινοταν..εγω ειμαι με τα 7αρια παντος!

Αλέξανδρος

Βλαδίμηρε δες αυτό το βιντεακι και κάνε μια προσπάθεια. Δίνει αναλυτικές οδηγίες. Δεν το έχω δοκιμάσει γιατί αναβαθμισα την πρώτη κιόλας μέρα αλλά ίσως να σε βοηθήσει

https://m.youtube.com/watch?v=Q3iL3BJCCOI

ΤΝ

Ήρθε το Android κ τους πήρε όλους παραμαζωμα . Ήρθαν οι φορητές συσκευές κ τα tablets κ έκαναν λιγότερο απαραιτητα pc και laptop. Επιπλέον τα 7 έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους. Άσε που τα 10 απo πολλούς , έγιναν αντιπαθη γιατί επιβάλλονται με το ζόρι. Πάντως, θα έπρεπε οι εταιρείες να σέβονται τα δημιούργημα τα τους κ να τα προστατεύουν εφορου ζωής. Μας έκαναν να λέμε κ ευχαριστω με 2 χρόνια υποστήριξη

Ευγένιος

Κι όμως έχω win 10 και αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα

Vladimiros

@Αλεξ ευχαριστω για την απαντηση φιλε!! Εγώ ηθελα μια απαντηση απο εσας που εχετε ηδη τα 10ρια να με πειτε αν γινεται να κατεβαζουμε οτι παιχνιδι θελουμε..όπως με τα 7αρια δηλαδη..

Αλέξανδρος

Συγνώμη Βλαδίμηρε νόμιζα αυτό με τα παιχνίδια που έγραψες παραπάνω ήταν λαθάκι…

Στην ερώτηση σου αν εννοείς με torrent να κατεβάσεις παιχνίδια ναι γίνεται. Εγώ αγοράζω μόνο δεν κατεβάζω, αλλά κάτι παλιά κρακαρισμένα που έχω δουλεύουν κανονικά και στα 10. Μοναδικό πρόβλημα ήταν το plugin Games for Windows Live που και στα 8/8.1 έκανε θέματα επίσης και θελει αλλαγή συμβατότητας έκδοσης.

Γιώργος

Παιδιά γω το ίδιο πρόβλημα έχω σε laptop της lenovo με windows 10 το έστειλα στην αντιπροσωπία και τίποτα το πρόβλημα παραμένει και να φανταστείτε μου είπαν ότι φταίει η μητρική προφανώς και δεν το έφτιαξα γιατί μου κοστολόγησαν την και καλά ζημιά 250€ άρα το πρόβλημα παραμένει και windows 10 αλλά στην απλή έκδοση γιατί έχω και έναν σταθερό υπολογιστή με windows 10 pro με όλες τις ενημερώσεις κανονικά και δεν μου έχει βγάλει κανένα πρόβλημα

vladimiros

Οπως και να εχει Τhanks Aλεξ,προς το παρον δεν σκοπευω να αλλαξω τα 7αρια,τα 10ρια τα εχω δουλεψει σε αλλον και δεν με πολυ αρεσε..οταν βγουν τα 11 λογικα θα αλλαξω! εγω δεν αγοραζω παιχνιδια παντος,γιατι αν αγοραζα τα παιχνιδια που εχω με αυτα τα λεφτα θα εφτιαχνα ανετα δευτερο PC

Βαγγελης

Εχεις μπερδεψει την βουρτσα με τα Ιωάννινα.
Windows 97, browser, windows ολα μαζι.
Το πολυ Google translate κανει κακο.

Αλέξανδρος

Τα 10 βολεύουν αν είσαι γκέιμερ. Εγώ μην φανταστείς δεν ξοδευω πολλά σε παιχνίδια υπολογιστών γιατί έχω λάπτοπ κατά πρώτον και κατά δεύτερον έχω το Xbox για να σηκώνει το βαρύ φορτίο των παιχνιδιών. Επίσης εδώ στην Γερμανία το torrent είναι επικίνδυνο αν κατεβάσεις οπότε καταλαβαίνεις αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε. Όσο για τα 11άρια που λες: Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχω διαβάσει από το 2014 για τα 10άρια, δεν θα υπάρξουν 11. Μια φήμη θέλει ότι τα 10 είναι τα τελευταία Windows στην ιστορία και θα αναβαθμίζονται σταδιακά με νέα πράματα και αλλαγές (Fall update, Anniversary update, Creators update) αρχικά δίνουν λίγα πράματα και μετά στην πάροδο του χρόνου θα προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές που ο κόσμος θα τα έχει συνηθήσει ακόμα περισσότερο. Σου προτείνω πάντως αν έχεις δεύτερο δίσκο η αρκετά μεγάλο δίσκο να κάνεις ένα Dual boot τα 10 και να κάνεις έναν έλεγχο τα παιχνίδια σου εκεί. Μπορείς να κάνεις broadcast όταν παίζεις και να γράφεις όλα built in μέσα στο σύστημα.

λαθάκι

Windows 97? E….nope…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Microsoft Windows 7

Windows 7: Η Microsoft δεν δίνει πλέον drivers με κάθε update

Η Microsoft σταματά σιγά-σιγά την υποστήριξη των Windows 7, καθώς δεν προσφέρει drivers για αυτά στα καθιερωμένα Updates.

Software featured Windows 7

Windows 7: 11 χρόνια μετά, τρέχουν σε τουλάχιστον 100 εκατ. PC

Παρά την ηλικία τους και το τέλος υποστήριξης, τα Windows 7 είναι εγκατεστημένα σε τουλάχιστον 100 εκατ. PC παγκοσμίως.

Smartphones featured Windows 10 Mobile Windows 8.1

Χρήση Windows 10 Mobile smartphone το 2020; Καμία ελπίδα…

Η εμπειρία μας με μία εβδομάδα χρήσης smartphone με Windows 10 Mobile και οι περιπέτειες με ένα νεκρό OS.

Software Adobe Adobe Flash Microsoft

Windows 10 και 8.1: Νέο update αφαιρεί εντελώς τον Adobe Flash Player

Το τέλος του Adobe Flash Player έρχεται γρηγορότερα, καθώς η Microsoft με νέο update αφαιρεί εντελώς την υποστήριξη από τα Windows 10.