Μήπως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψεις μια για πάντα τον Google Chrome;

, Μήπως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψεις μια για πάντα τον Google Chrome;

Τα τελευταία χρόνια η ιδιωτικότητα έχει γίνει πολυτέλεια και η παρακολούθηση της online δραστηριότητάς μας ο κανόνας. Η υπέρμετρη συλλογή δεδομένων του Google Chrome για διαφημιστικούς σκοπούς είναι ο βασικός λόγος για να τον εγκαταλείψει κανείς.

Όπως προέκυψε από την πρόσφατη υποχρέωση που έθεσε η Apple για τις εφαρμογές του App Store, ο Google Chrome συλλέγει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό δεδομένων από τον χρήστη του. Σε ερώτηση που έγινε προς την Google από το Forbes, σημειώθηκε ότι η συλλογή δεδομένων γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη λειτουργία των εφαρμογών και υπηρεσιών του κολοσσού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Chrome συλλέγει συγκριτικά περισσότερα δεδομένα σε σχέση με τους άλλους browsers, όπως είναι ο Safari, o Edge και ο Firefox. Ένα στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω ανησυχία είναι το ότι ο Chrome δημιουργεί και συνδέσεις μεταξύ των δεδομένων και του ιστορικού περιήγησης, κάτι που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη παρακολούθηση των χρηστών του.

Το γεγονός ότι το Google Chrome είναι ο κυρίαρχος browser αυτή τη στιγμή μπορεί να χτυπήσει περισσότερα… καμπανάκια αναφορικά με το μέγεθος των δεδομένων που συλλέγονται σε παγκόσμια κλίμακα. Συλλογή δεδομένων γίνεται και από άλλα προγράμματα (ειδικά από όσα διατίθενται δωρεάν), αλλά πολλές εταιρείες όπως είναι η Apple έχουν άλλο μοντέλο δημιουργίας κερδών που βασίζεται στη διατήρηση της ιδιωτικότητας του χρήστη των εφαρμογών τους, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ένα στοιχείο που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι όσο περισσότερο αφήνουμε εταιρείες όπως την Google ή το Facebook να συλλέγουν ανενόχλητα τα δεδομένα μας, τόσο πιο έντονα δίνουμε το μήνυμα ότι δεν μας πειράζει που η online δραστηριότητά μας γίνεται προϊόν επεξεργασίας. Καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι υπάρχουν πολλές καλές εναλλακτικές του Google Chrome εκεί έξω…

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Γ.

Firefox σταθερά εδώ και χρόνια. Έχει κάνει άλματα μπροστά σε σχέση με τους άλλους browser, κατά την γνώμη μου πάντα. Chrome μόνο στην δουλειά και επειδή μου το “επιβάλουν”.

Γιάννης

Yandex θα πρότεινα, κι ας μην τον διαφημίζει κανείς

nikos2021

Πολύ σωστή προσέγγιση. H google χρόνια τώρα είναι γνωστή στους χώρους της πληροφορικής ως δεινή συλλέκτης προσωπικών δεδομένων, με διάφορους τρόπους.

Προσωπικά, σπανίως χρησιμοποιώ chrome (τον ανοίγω μόνο αν έχω κάποιο θέμα σελίδας που δεν μου ανοίγει αλλού).

Βασικός μου browser, εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ο firefox, ιδίως λόγω της φιλικότητάς του και της παραμετροποίησης (μέσω των add-ons).

Blats

Χρησιμοποιώ τον OPERA και στον υπολογιστή και στο κινητό μου android…. Υπέρ ευχαριστημένος

Τόλης

Ο Firefox είναι καλός και απλός στο μενού του όμως εδώ και κάποιους μήνες πέφτει και χάνετε το προφίλ του πότε πότε.
Vivaldi ωραίος,γρήγορος και με πολύ ωραίες ρυθμίσεις.
Δουλεύω και με τους δύο επειδή με βολεύουν.

SUPS 👨‍⚖️

ο chrome αν και ο γρηγοροτερος browser πιστευω οτι ναι μπορεις να τον εγκαταλειψεις…Αυτο που δεν μπορεις σιγουρα να εγκαταλειψεις ειναι το google search οπου ειναι μακραν πιο ακριβες απο οποιοδηποτε αλλο search engine…

Γιωργος

Brave browser και κινητο και υπολογιστή… Δν εχει κ διαφημισεις απο μονο του.

Νικος

Εγώ χρησιμοποιώ αυτόν της σαμμυ που βολεύει φουλ και με βολεύει περισσότερο

Ερβίς

Εγώ χρησιμοποιώ edge ότι καλύτερο Με ενσωματωμένο adblock πολύ ελαφρύς πολύ smooth κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής

Fotovol

Firefox φυσικά , ανοικτού κώδικα με τα καλύτερα addons ασφαλείας και όχι μόνο.

Kostas-DOHA

Opera στο κινητό, Firefox (κυρίως) σε PC

ΚΝ

Brave browser πραγματικά πολυ καλός …. γρήγορος αισθητά, χωρις διαφημίσεις και παραμετροποιείται αρκετα καλα.
Η διαφορά στην ταχύτητα ειναι τεράστια σε παλιότερες συσκευές ή οχι τοσο δυνατές σε σχεση με τους αλλους browsers.
Βρίσκεται σε όλα τα λειτουργικά.

Κυριάκος

Αν ήταν να διαλέγατε μεταξύ edge και opera ποιον θα διαλέγατε;εγώ χρησιμοποιώ τον opera coast αλλά πλέον δεν υποστηρίζεται δυστυχώς

SUPS 👨‍⚖️

edge ευκολα αν σε ενδιαφερει η ταχύτητα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.