Nέο iPhone app δείχνει πάντα προς την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

iPhone app, Nέο iPhone app δείχνει πάντα προς την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας

Μια νέα εφαρμογή για iPhone, που ονομάζεται Galactic Compass, δείχνει πάντα το κέντρο του γαλαξία μας, του Milky Way, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η Γη στο ταξίδι μας μέσα από τα αστέρια.

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τον σχεδιαστή Matt Webb και είναι εντελώς δωρεάν και διαθέσιμη στο App Store.

Για να χρησιμοποιήσετε το Galactic Compass, τοποθετείτε το iPhone σας σε μια επίπεδη επιφάνεια και ένα μεγάλο πράσινο βέλος στην οθόνη δείχνει τον δρόμο προς το Γαλαξιακό Κέντρο, το οποίο είναι ο περιστροφικός πυρήνας του σπειροειδούς γαλαξία μας. Σε αυτό το κέντρο βρίσκεται μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα γνωστή ως Sagittarius A* (Τοξότης Α), ένα ουράνιο σώμα από το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει καμία ύλη ή φως.

Μπορεί αυτή η εφαρμογή να μην είναι χρηστική, εκτός αν σχεδιάζετε ταξίδια στο Γαλαξία, αλλά προκαλεί ένα δέος για το που βρισκόμαστε μέσα στο σύμπαν.

Το ταξίδι του Webb στη δημιουργία του Galactic Compass ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία ως παρακλάδι της αγάπης του για την περιστασιακή αστρονομία. «Πριν από περίπου 10 χρόνια, έμαθα πώς να δείχνω το κέντρο του γαλαξία», είπε ο Webb. «Ζούσα σε ένα διαμέρισμα όπου είχα υπέροχη θέα στα αστέρια, γι’ αυτό χρησιμοποιούσα εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για να τα αναγνωρίσω και σταδιακά έμαθα τον ουρανό».

Το 2021, ο Webb φαντάστηκε ότι θα μετατρέψει την ικανότητά του σε μια εφαρμογή που θα βοηθούσε τους πάντες στο ίδιο ταξίδι, δείχνοντας μια πυξίδα που δείχνει προς το γαλαξιακό κέντρο αντί προς τον μαγνητικό βορρά της Γης. «Αλλά δεν μπορώ να γράψω εφαρμογές», είπε. «Είμαι αρκετά αξιοπρεπής μηχανικός και ερασιτέχνης σχεδιαστής, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα εγγενείς εφαρμογές».

Εκεί έρχεται το ChatGPT, μετατρέποντας το όραμα του Webb σε πραγματικότητα. Με τον βοηθό AI ως συνεργάτη κωδικοποίησης, ο Webb προχώρησε βήμα προς βήμα, δημιουργώντας μια απλή διεπαφή εφαρμογής και ενσωματώνοντας σύνθετους υπολογισμούς για τον εντοπισμό του γαλαξιακού κέντρου.

Ωστόσο, η κωδικοποίηση με ChatGPT έχει τους περιορισμούς της. “Το ChatGPT είναι εξαιρετικά έξυπνο, αλλά δεν ενσωματώνεται όπως ένας άνθρωπος, επομένως αποτυγχάνει στο να κάνει τους τρισδιάστατους υπολογισμούς”, λέει. “Έπρεπε να μάθω πολλά για τα τεταρτημόρια, τα οποία είναι μια τεχνική για το συνδυασμό τρισδιάστατων περιστροφών, και ακόμη και τότε, δεν είναι τέλεια. Η εφαρμογή πρέπει να παραμείνει επίπεδη για να λειτουργήσει απλώς και μόνο επειδή τα μαθηματικά μου χαλούν όταν το τηλέφωνο είναι όρθιο! Αυτό θα διορθωθεί σε μελλοντικές εκδόσεις”, είπε ο Webb.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Software ChatGPT

Πλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ChatGPT χωρίς να έχεις λογαριασμό

H OpenAI επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας τη χρήση του ChatGPT χωρίς λογαριασμό.

Business App Store Apple Apple App Store

Apple app store: Δυσαρεστημένη η ΕΕ με τους νέους κανόνες και τις χρεώσεις

H Apple έχει ανακοινώσει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους διαθέσιμες.