Nokia Threat Intelligence Report: Αυξάνονται τα μολυσμένα Android

Nokia Threat Intelligence android, Nokia Threat Intelligence Report: Αυξάνονται τα μολυσμένα Android

Έχουμε πει πολλές φορές για τους κινδύνους που υπάρχουν και για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με την χρήση των συσκευών μας, αλλά οι απειλές υπάρχουν και συνεχίζουν να αυξάνονται σύμφωνα με το Nokia Threat Intelligence Report.

Από την αναφορά του Nokia Threat Intelligence προκύπτει ότι η πλειοψηφία των μολυσμένων συσκευών που είναι συνδεδεμένα σε mobile δίκτυα, είναι Android smartphones.

Nokia Threat Intelligence android, Nokia Threat Intelligence Report: Αυξάνονται τα μολυσμένα Android

Ωστόσο, η Nokia επαινεί την Google για την προσπάθειά της με το Google Play Protect και επισημαίνει πως οι “άμυνες” του Play Store είναι πολύ καλύτερες συγκριτικά με δυο χρόνια πριν. Όμως, τα third-party app stores είναι λιγότερο προστατευμένα και αποτελούν “συχνή πηγή μόλυνσης”.

Nokia Threat Intelligence android, Nokia Threat Intelligence Report: Αυξάνονται τα μολυσμένα Android

Η μεγαλύτερη απειλή είναι τα trojanized apps – εφαρμογές που εμφανίζονται ως δημοφιλή apps (Netflix, Facebook κλπ.), αλλά στην ουσία περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό και συνήθως προέρχονται από τρίτα app stores. Για παράδειγμα στην Κίνα, λόγω των περιορισμών της κυβέρνησης, ουσιαστικά όλα τα Androids χρησιμοποιούν non-Google store.

Σύμφωνα με την Nokia, το Uapush adware είναι το πιο δημοφιλές κακόβουλο app, το Jisun ransomware είναι στην δεύτερη θέση και το Marcher banking trojan είναι τρίτο. Το μέσο ποσοστό μόλυνσης ήταν 0,68%.

Η Nokia συλλέγει αυτές τις πληροφορίες μέσω του NetGuard, ενός προϊόντος ασφαλείας που χρησιμοποιείται από τους φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπίσει μολυσμένες συσκευές χωρίς το λογισμικό του χρήστη. Ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται τα σταθερά οικιακά δίκτυα.

Nokia Threat Intelligence android, Nokia Threat Intelligence Report: Αυξάνονται τα μολυσμένα Android

Για τα σταθερά οικιακά δίκτυα, τα πράγματα μοιάζουν να είναι καλύτερα, καθώς η αναφορά της Nokia δείχνει ότι το ποσοστό μόλυνσης έπεσε στο 6.2% από το 11.3%, που ήταν πέρσι.

Τέλος, όσον αφορά στο iOS, και εκεί υπάρχουν απειλές με την μεγαλύτερη να είναι τα Spyphone apps, αλλά μιας και εκεί ουσιαστικά δεν έχουμε third-party app stores, οι μολύνσεις είναι λιγότερο συχνές.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Gvirginia

Όταν ο άλλος προσπαθεί να γλυτώσει 2-3 € για κάποια εφαρμογή και την κατεβάζει δωρεάν από κάθε τυχάρπαστο, αυτά συμβαίνουν.

bezilys

@Gvirginia ένα πράγμα εγώ χαχαχα δεν θα έχω πληρώσει ποτέ στην ζωή για εφαρμογές μόνο κρακαρισμενες κατεβάζω ή δωρεάν!

Agnostos13

@Gvirginia:

Μα αυτό όμως είναι ένα από τα βασικά “πλεονεκτήματα” του Android…
Το πως patch-άρονται (για να γίνει cracked) και τι περιέχει μέσα αυτό το patch ελάχιστοι ξέρουν και λίγοι ασχολούνται!

Gvirginia

@Agnostos13

Αυτό λέω, είναι δίκοπο μαχαίρι η ελευθερία αυτή αν κατεβάζουμε ότι να’ναι.
Εγώ βλέπω βιντεάκια για κάποιες εφαρμογές ή τις πληρώνω, τις δοκιμάζω για κανένα μισάωρο και αν δε μου κάνουν παίρνω τα λεφτά πίσω.

Να μπω σε άκυρη ιστοσελίδα, όπου κάποιος άκυρος έχει ανεβάσει την εφαρμογή και να την κατεβάσω για να γλυτώσω 2€, ε τα θέλει ο κ….ς μου.

bezilys

@Gvirginia εγώ πάντως τόσα χρόνια που κατεβάζω σπασμένα πρόγραμμα, ταινίες κτλ δεν είχα πρόβλημα ποτέ με ιούς άμα τυχενε κάμια να έχει ιό την διαγραφα και όλα μια χαρά!

Gvirginia

@bezilys

Πώς γίνεται να μην είχες πρόβλημα με ιούς και από την άλλη να διαγράφεις εφαρμογή επειδή είχε ιό?
Τέλος πάντων, δεν είπα ότι όλες έχουν. Είπα αν κατεβάζουμε από τυχάρπαστους.

Και εγώ δεν έχω antivirus στον υπολογιστή, δε σημαίνει όμως ότι ανοίγω ότι .exe μου έρχεται στο email από αγνώστους.

James

7 χρόνια τώρα θα έχω ξοδέψει για εφαρμογές 30-40 ευρώ. Δεν είναι κανένα τρομερό ποσό για να ρισκάρει κάποιος σπασμένα. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Καλά παθαίνουν

Μάκης

Ήμουν, είναι, και θα είμαι, (εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν».) οπαδός του “ORIGINAL” υλικού! (όπου και αν το αγοράζω αυτό) Πχ. ταινίες / μουσική / games PS4/X1/ windows 8.1 & w10 / προγράμματα κτλ.

Υ.Γ Οτιδήποτε πέραν του γνήσιου υλικού αυτομάτως το θεωρώ μισοτελειωμένη δουλειά, και τζαμπατζιδικες μεσοβέζικες λύσεις που δεν αρμόζουν σε μένα. (τα πάντα επί πληρωμή και είμαι άρχοντας)

bezilys

@Gvirginia δεν θεωρώ πρόβλημα αν κάποια εφαρμογή έχει ιό και απλώς την διαγράψω και τελείωσε πρόβλημα εκεί πρόβλημα είναι να αναγκάζεσαι να κάνεις επαναφορά εργοστασιακων επειδή έχει μπει για τα καλά ο ιός ή είναι κάνα πολύ ισχυρός (σε όλη μου την ζωή που κατεβάζω κρακαρισμενα μόνο μια φορά μου χει συμβεί στην παλιά συσκευή! …..)

Dimitris

Ασχολούμαι απο το 2010 με Android (htc wildfire), ρουτάρω, κατεβάζω σπασμένες εφαρμογές και παιχνίδια και ΠΟΤΕ δεν είχα πρόβλημα…
Το θέμα είναι να έχουμε και λίγο μυαλό στο κεφάλι μας και να μπορούμε να κρίνουμε…

– Τις εφαρμογές του “κλειδαρά” τις κατεβάζεις απο συγκεκριμένα “αξιόπιστα” forums, διαβάζεις κριτικές χρηστών κτλ…
– Δεν εμπιστεύεσαι εφαρμογές που ζητάνε permissions ενώ δεν υπάρχει λόγος να τα έχουν…
– Δεν εμπιστεύεσαι (ούτε στο playstore) εφαρμογές ομορφούλες που δεν τις ξέρει ούτε η μάνα τους απο περίεργους Κινέζους (ή άλλους με περίεργα ονόματα) Developers
– Υποψιάζεσαι πάντα περίεργες διαφημίσεις, προσφορές κτλ κτλ

Μην ξεχνάτε ότι για να κολλήσει υιος στο Android ΠΡΕΠΕΙ ΕΣΥ να εκτελέσεις την εφαρμογή, δεν είναι όπως στα PC που κολλάς απο ένα φαινομενικά “αθώο” link…

bezilys

@Dimitris +1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.

Smartphones HMD Global Nokia

HMD: Επανακυκλοφορεί τα κλασικά τηλέφωνα Nokia 6310, Nokia 5310 και Nokia 230

Η HMD μόλις κυκλοφόρησε τρία νέα τηλέφωνα, όλα μια μοντέρνα έκδοση των κλασικών Nokia, τα Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) και 230 (2024).

Software Android featured Google

Η Google επιτέλους λανσάρει το Android Find My Device Network

Η Google παρουσίασε το δίκτυο Find My Device για συσκευές που βασίζονται σε Android, φέρνοντας σε αυτές τη λειτουργικότητα του Apple Find My.