Ο Mark Zuckerberg δυσκολεύεται να κατονομάσει έναν ανταγωνιστή του Facebook

Facebook Zuckerberg ακρόαση, Ο Mark Zuckerberg δυσκολεύεται να κατονομάσει έναν ανταγωνιστή του Facebook

Δυσκολία είχε ο Mark Zuckerberg να κατονομάσει έναν ανταγωνιστή του Facebook στην ακρόαση της επιτροπής της Γερουσίας των Η.Π.Α αναφορικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Η Γερουσία ήθελε να εξακριβώσει αν το Facebook αποτελεί μονοπώλιο και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον Mark Zuckerberg να κατονομάσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του κοινωνικού δικτύου, κάτι που τον δυσκόλεψε ιδιαίτερα.

Ο Mark Zuckerberg απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές με εφαρμογές οι οποίες συμπληρώνουν ή αλληλεπικαλύπτονται με το Facebook. Όταν o Γερουσιαστής Lindsey Graham είδε ότι ο Zuckerberg δυσκολεύεται να κατονομάσει έναν μοναδικό ανταγωνιστή του έφερε ένα παράδειγμα λέγοντας ότι αν κάποιος αγοράσει ένα αυτοκίνητο και δεν του αρέσει, μπορεί να αγοράσει κάποιο άλλο. Αντίστοιχα, ποια υπηρεσία θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει αν δεν είναι ευχαριστημένος από το Facebook;

Ο Zuckerberg ανέφερε ότι ο μέσος Αμερικάνος χρησιμοποιεί 8 διαφορετικές εφαρμογές, προσπαθώντας έτσι να δείξει ότι το Facebook αποτελεί μία από τις πολλές εφαρμογές. Όμως ο Γερουσιαστής δεν έμεινε ικανοποιημένος και έκανε την ερώτηση του όσο πιο άμεση γίνεται ρωτώντας αν ο Zuckerberg θεωρεί ότι το Facebook αποτελεί μονοπώλιο. Στην ερώτηση αυτή ο CEO του Facebook απάντησε ότι σίγουρα δεν νιώθει κάτι τέτοιο.

Aκολουθεί απόσπασμα της συνομιλίας:

Γερ. Lindsey Graham: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σας;
Mark Zuckerberg: Γερουσιαστά, έχουμε πολλούς ανταγωνιστές.
Γερ. Lindsey Graham: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος;
Mark Zuckerberg: Οι κατηγορίες (εννοώντας ότι υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες)…θέλετε μόνο έναν; Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να αναφέρω μόνο έναν αλλά είναι δυνατόν να αναφέρω περισσότερους; Υπάρχουν τρεις κατηγορίες που θα ήθελα να εστιάσω. Η μία είναι οι πλατφόρμες τεχνολογίας. Με τις Google, Apple, Amazon, Microsoft, αλληλεπικαλυπτόμαστε με διαφορετικούς τρόπους.
Γερ. Lindsey Graham: Παρέχουν την ίδια υπηρεσία που παρέχετε;
Mark Zuckerberg: Με διαφορετικούς τρόπους
Γερ. Lindsey Graham: Ας το θέσω ως εξής. Αν αγοράσω ένα Ford και δε λειτουργεί καλά και δεν μου αρέσει, μπορώ να αγοράσω ένα Chevy. Αν είμαι δυσαρεστημένος με το Facebook, ποιο είναι το αντίστοιχο προϊόν που μπορώ να χρησιμοποιήσω;
Mark Zuckerberg: Λοιπόν, η δεύτερη κατηγορία που θα αναφερόμουν…
Γερ. Lindsey Graham: Δεν αναφέρομαι σε κατηγορίες αλλά στον πραγματικό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζετε. Διότι οι κατασκευάστριες αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό. Κατασκευάζουν ένα ελαττωματικό αμάξι, γίνεται γνωστό, οι άνθρωποι σταματούν να αγοράζουν το εν λόγω αμάξι κι αγοράζουν άλλο. Υπάρχει κάποια εναλλακτική του Facebook στον ιδιωτικό τομέα;
Mark Zuckerberg: Ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί οχτώ διαφορετικές εφαρμογές για να επικοινωνεί με τους φίλους του και να κρατά επαφή. Κείμενα, email…
Γερ. Lindsey Graham: Τα οποία είναι η ίδια υπηρεσία με αυτή που παρέχετε;
Mark Zuckerberg: Παρέχουμε έναν αριθμό διαφορετικών υπηρεσιών.
Γερ. Lindsey Graham: Το Twitter κάνει το ίδιο με εσάς;
Mark Zuckerberg: Αλληλεπικαλύπτεται με ένα μέρος αυτών που κάνουμε.
Γερ. Lindsey Graham: Δεν θεωρείτε ότι έχετε μονοπώλιο;
Mark Zuckerberg: Σίγουρα δεν νιώθω κάτι τέτοιο
[γέλια]
Γερ. Lindsey Graham: Instagram. Αγοράσατε το Instagram. Γιατί;
Mark Zuckerberg: Γιατί είχε πολλούς ταλαντούχους developers που κάνουν καλή χρήση της πλατφόρμας μας και κατανοούν τις αξίες μας…
Γερ. Lindsey Graham: Είναι μια καλή επιχειρηματική κίνηση. Το θέμα είναι: ένας τρόπος να ρυθμίσεις μια εταιρεία είναι μέσω ανταγωνισμού, μέσω κυβερνητικής ρύθμισης. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Τι λέμε στους ψηφοφόρους μας με δεδομένο του τι συνέβη εδώ. Γιατί πρέπει να σας αφήσουμε να αυτορρυθμιστείτε; Τι θα λέγατε στους ανθρώπους στη Νότια Καρολίνα, βάσει όλων αυτών που συνέβησαν εδώ, γιατί θα ήταν καλή ιδέα να σας επιτρέψουμε να ρυθμίσετε μόνοι σας τις επιχειρηματικές σας πρακτικές;.
Mark Zuckerberg: …Γερουσιαστά, η θέση μου δεν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου ρύθμιση…Νομίζω ότι το διαδίκτυο γίνεται-
Γερ. Lindsey Graham: Δέχεστε τη ρύθμιση;
Mark Zuckerberg: Νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα, καθώς το διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο σημαντικό στις ζωές των ανθρώπων, είναι ποια είναι η σωστή ρύθμιση-
Γερ. Lindsey Graham: Σαν εταιρεία θα υποδεχτείτε τη ρύθμιση;
Mark Zuckerberg: Αν είναι η ρύθμιση είναι σωστή, ναι.
Γερ. Lindsey Graham: Νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι το κάνουν σωστά;
Mark Zuckerberg: Νομίζω ότι κάνουν σωστά πράγματα.
[γέλια]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos

Πολλά βγαίνουν στη φόρα. Το facebook σιγά σιγά θα γίνει σαν την Alphabet και θα έχει τις υπηρεσίες του μεμονωμένες.

Το ερώτημα είναι μπορεί μια εταιρεία να μπαίνει σε διάφορες αγορές λειτουργώντας μη ανταγωνιστικά; Αν η apple με το αποθεματικό που έχει ανοίξει κλινικές, γραφεία τελετών και τράπεζες και σιγά σιγά κλείσει τους υπόλοιπους είναι θεμιτός ανταγωνισμός; Το facebook λειτουργεί σαν θρησκευτική αίρεση: πουλάει αέρα και βγάζει μύρια, χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως προιόν, επικαλείται καλές προθέσεις και κηρύττει πόλεμο στις κακές χωρίς να κάνει κάτι το ίδιο για αυτό.

NikosAr

@Konstantinos
Συμφωνώ 100% με το σχόλιο σου

@papaki

Όλα είναι μία αλυσίδα για ότι συμβαίνει δηλαδή όλα γίνονται για έναν και μόνο σκοπό που καταστρέφει την ζωή όλη και παντού. Εφόσον δεν ξέρετε τι συμβαίνει δεν υπάρχει περίπτωση να το μάθετε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Facebook Facebook Messenger featured

Facebook Messenger: Αποκτά προεπιλεγμένη end-to-end κρυπτογράφηση

Η Meta ανακοίνωσε μια σειρά από νέες λειτουργίες που έρχονται στο Facebook Messenger και θα φανούν σε όλους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Internet Facebook Facebook Messenger Instagram

Η Meta διακόπτει την cross-app συνομιλία μεταξύ Messenger και Instagram

Η Meta ανακοίνωσε ότι η cross-app επικοινωνία ανάμεσα σε Messenger και Instagram θα καταργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Internet Facebook featured Instagram

Facebook και Instagram γίνονται συνδρομητικά αν δεν θέλεις διαφημίσεις

Την επιλογή για Facebook και Instagram, χωρίς διαφημίσεις, θα προσφέρει η Meta Platforms, έναντι συνδρομής 9.99 ευρώ ή 12.99 ευρώ το μήνα.

Internet Facebook featured Instagram

Facebook και Instagram ίσως φέρουν συνδρομή χωρίς διαφημίσεις στην Ευρώπη

Η Meta ενδέχεται να προσφέρει μια επιλογή συνδρομής επί πληρωμή στο Instagram και το Facebook στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους New York Times.