Προσοχή στα fake emal για αλλαγή του Apple ID

, Προσοχή στα fake emal για αλλαγή του Apple ID

Προσοχή στα fake emal για αλλαγή του Apple ID, επιτείδιοι θέλουν να υποκλέψουν τα στοιχεία σας με σκοπό να συνδεθούν στον λογαριασμό σας και να αποτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα. Το τέχνασμα είναι παλιό φαίνεται όμως ότι η χρήση αυτού πιάνει τόπο και αρκετοί χρήστες είτε από αφέλεια είτε από βιασύνη παγιδεύονται και τα προσωπικά στοιχεία τους βρίσκονται ξαφνικά αποθηκευμένα σε κάποιον server και μετά είτε θα πουληθούν είτε θα χρησιμοποιθούν από τους ίδιους του spammers.

Εχθές έλαβα και εγώ ακόμα ένα email – υποτίθεται από την ίδια την Apple – το οποίο με ενημέρωνε ότι το Apple ID μου κλειδώθηκε και θα πρέπει να πατήσω ένα link για να το ξεκλειδώσω κάτι που φυσικά και δεν έκανα. Ίσα ίσα που τράβηξα ένα screenshot και έσβησα αμέσως το fake email. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε ο αποστολέας δεν ειναι η Apple αλλά ένα ψευτικο email με δεκάδες χαρακτήρες και αριθμού κάτι που θα πρέπει να ελέγχουμε όλοι σε παρόμοια email που λαμβάνουμε.

, Προσοχή στα fake emal για αλλαγή του Apple ID

Δεν έχει σημασία αν έχετε Apple ID είτε οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό στο Google ή ακόμα και σε τράπεζες. Οι “κλέφτες” στέλνουν email ότι το προφίλ σας κλειδώθηκε για κάποιον ευφάνταστο λόγο και σας καλούν να πατήσετε σε κάποιο link για να τον “ξεκλειδώσετε”. Αν πατήσετε όμως το link είναι πιθανό ο υπολογιστής σας να μολυνθεί από κάποιον ιό ενώ αν καταχωρήσετε τους κωδικούς σας αυτοί θα φτάσουν στα χέρια των επιτήδειων.

Οι εισβολείς προσπαθούν να μιμηθούν email και μηνύματα κειμένου από πραγματικές εταιρείες προκειμένου να σας εξαπατήσουν, για να εισαγάγετε προσωπικές πληροφορίες και συνθηματικά. Μην ακολουθείτε συνδέσμους ή μην ανοίγετε συνημμένα από ύποπτα ή αυτόκλητα μηνύματα. Εάν χρειάζεται να αλλάξετε ή να ενημερώσετε προσωπικές πληροφορίες, επικοινωνήστε απευθείας με την εταιρεία.

Τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε κάποια απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing):

– Η διεύθυνση email ή ο αριθμός τηλεφώνου του αποστολέα δεν αντιστοιχεί στο όνομα της εταιρείας από την οποία ισχυρίζεται ότι προέρχεται.
– Η διεύθυνση email ή ο αριθμός τηλεφώνου σας είναι διαφορετικός από αυτόν που είχατε δώσει σε εκείνη την εταιρεία.
– Το μήνυμα ξεκινά με έναν γενικό χαιρετισμό, όπως «Αγαπητέ πελάτη.» Οι περισσότερες αληθινές εταιρείες συμπεριλαμβάνουν το όνομά σας στα μηνύματά τους προς εσάς.
– Ένας σύνδεσμος φαίνεται να είναι γνήσιος, αλλά σας οδηγεί σε έναν ιστότοπο η διεύθυνση URL του οποίου δεν ταιριάζει με τη διεύθυνση του ιστοτόπου της εταιρείας.
– Το μήνυμα διαφέρει σημαντικά από τα άλλα μηνύματα που έχετε λάβει από την εταιρεία.
– Το μήνυμα ζητά προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας σας ή το συνθηματικό του λογαριασμού σας.
– Το μήνυμα είναι αυτόκλητο και περιέχει συνημμένο.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Bart

Μου έρχονται χρόνια τώρα, το θέμα είναι πως κάποτε πήγαιναν στα spam, πλέον όχι..

NikosAr

Ευτυχώς τα καθαρίζει το gmail …

Χρηστος

Εγω την πάτησα σαν βλάκας και τα έδωσα τα στοιχεία μου. Ήταν για το iCloud και οτι μου ειχε απενεργοποιηθεί έλεγε. Ακόμα και η ιστοσελίδα που σε παραπέμπουν ειναι ολόιδια της Apple. Για καλη μου τύχη με πήρε τηλέφωνο η τράπεζα και μου είπε οτι κάποιος προσπάθησε να βγαλει αεροπορικά εισιτήρια και εάν ήμουν εγω. Βέβαια ακυρώθηκε η συναλλαγή , οι κάρτες μου, και αλλαγή ολα.
Μεγάλη προσοχή παιδια ακόμα και εάν νομίζεις οτι εσυ δεν θα πέσεις ποτε θύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.