Ψεύτικο Chrome update για Android εγκαθιστά trojan με πρόσβαση στις τραπεζικές εφαρμογές

Chrome update brokewell, Ψεύτικο Chrome update για Android εγκαθιστά trojan με πρόσβαση στις τραπεζικές εφαρμογές

Οι χρήστες Android καλούνται να προσέχουν για μια ψεύτικη ενημέρωση του Google Chrome που τους εξαπατά να εγκαταστήσουν ένα κακόβουλο λογισμικό trojan γνωστό ως “Brokewell”.

Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού προσποιείται ότι είναι μια συνηθισμένη εφαρμογή, αλλά μόλις εγκατασταθεί σε ένα τηλέφωνο, γίνεται κακόβουλο λογισμικό. Το trojan “Brokewell” είναι γνωστό για τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων του κατόχου του τηλεφώνου και μπορεί επίσης να επιτρέψει σε έναν εισβολέα να αναλάβει εξ αποστάσεως τον έλεγχο ενός τηλεφώνου Android. Μπορεί επίσης να κατασκοπεύει χρήστες και να έχει πρόσβαση σε τραπεζικές εφαρμογές.

Η ThreatFabric, μια ολλανδική εταιρεία ασφαλείας, λέει ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο η λέξη “broke” περιλαμβάνεται στο όνομα του trojan.

“Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε ότι ο Brokewell αποτελεί σημαντική απειλή για τον τραπεζικό κλάδο, παρέχοντας στους εισβολείς απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέσω του mobile banking. Το Trojan φαίνεται να βρίσκεται σε ενεργό ανάπτυξη, με νέες εντολές να προστίθενται σχεδόν καθημερινά.”

Chrome update brokewell, Ψεύτικο Chrome update για Android εγκαθιστά trojan με πρόσβαση στις τραπεζικές εφαρμογές

Ο trojan “Brokewell” χρησιμοποιεί μια ψεύτικη ενημέρωση του προγράμματος περιήγησης Chrome που μοιάζει σχεδόν με την πραγματική και είναι εύκολο να δει κανείς πώς ένας χρήστης smartphone μπορεί να εξαπατηθεί για να το εγκαταστήσει. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως τεχνική “επικάλυψης”. Μια ψεύτικη οθόνη τοποθετείται πάνω από μια στοχευμένη εφαρμογή και καταγράφει τα στοιχεία σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του χρήστη για μια συγκεκριμένη εφαρμογή.

Με την “καταγραφή προσβασιμότητας”, το κακόβουλο λογισμικό καταγράφει όλες τις πληροφορίες που εμφανίζονται. Αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται στον διακομιστή εντολών και ελέγχου, ουσιαστικά κλέβοντας προσωπικά δεδομένα. Επειδή κάθε συμβάν καταγράφεται από το trojan, όλες οι εφαρμογές που λαμβάνονται σε ένα τηλέφωνο είναι ευάλωτες. Μόλις το κακόβουλο λογισμικό κλέψει τα διαπιστευτήρια του χρήστη του τηλεφώνου, οι εισβολείς μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο του τηλεφώνου από απόσταση.

Το trojan “Brokewell” είναι σοβαρό. Εάν λάβετε μια ενημέρωση για το πρόγραμμα περιήγησης Chrome για Android, αγνοήστε την εντελώς και τσεκάρετε αν χρειάζεται να ενημερώσετε την εφαρμογή μέσω του Google Play Store.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΕΚΤΆΡΙΟΣ

Δεν γίνονται αυτά που λέτε παιδιά σόρρυ… Ναι υπάρχει αλλά πρέπει να είσαι εντελώς άσχετος με το αντικείμενο. Εντελώς όμως. Σε σημείο που απλά δεν έχεις καν τραπεζικό λογαριασμό στο κινητό σου.

Λέτε επίσης ότι είναι σχεδόν σαν πραγματικό update. Σοβαρά τώρα? Έτσι είναι τα updates? Μέσα από τον ίδιο το browser? Η μέσα από το κατάστημα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 15 Pro: Φήμες ότι έρχεται με κάμερα ζουμ περισκοπίου

Σύμφωνα με τον διάσημο leakster Digital Chat Station στο Weibo, το Xiaomi 15 Pro μπορεί να διαθέτει κάμερα ζουμ περισκοπίου.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy A54 & A34 ενημερώνονται με One UI 6.1

Ήρθε η ώρα για τα smartphone μεσαίας κατηγορίας της Samsung που έκαναν τις καλύτερες πωλήσεις πέρυσι να πάρουν την ενημέρωση One UI 6.1.

Smartphones featured Google Google Pixel

Pixel 9: Έτσι θα μοιάζουν τα μοντέλα της σειράς – Όλες οι αλλαγές

Η Google αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα της σειρά τον ερχόμενο Οκτώβριο αλλά τα leaks για αυτή δε σταματούν.

Software ChatGPT Google

Το Gemini της Google αποκτά μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του ChatGPT

Το chatbot Gemini της Google με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα, τον προγραμματισμό των διακοπών και πολλά άλλα.