Sailfish OS, Νέο open source λειτουργικό σύστημα σύντομα σε smartphones, tablets και smart TV’s

Πρώην στελέχη της Nokia από την ομάδα ανάπτυξης του θρυλικού λειτουργικού συστήματος MeeGo εργάζονται εδώ και αρκετούς μήνες κάτω από το όνομα Jolla και πρόσφατα παρουσίασαν τον πρώτο καρπό των προσπαθειών τους το open source λειτουργικό σύστημα Sailfish OS (το ταχύτερο ψάρι των Οκεανών). Ο Marc Dillon, CEO του Jolla ανακοίνωσε ότι η ομάδα έχει επισυνάψει συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία επεξεργαστών ST-Ericsson και το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν οι πρώτες συσκευές.

, Sailfish OS, Νέο open source λειτουργικό σύστημα σύντομα σε smartphones, tablets και smart TV’s, Sailfish OS, Νέο open source λειτουργικό σύστημα σύντομα σε smartphones, tablets και smart TV’s

update: Προστέθηκε νέο βίντεο. Kudos to Eaglos

, Sailfish OS, Νέο open source λειτουργικό σύστημα σύντομα σε smartphones, tablets και smart TV’s

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
takis

Το android ανθρωπάκι σήμα,τι δουλειά έχει στο τελευταίο frame?

DaDiRa

Χαχαχαχα, Κώστα, μ’ αρέσει που βάζει και το video από το κανονικό ψάρι στο τέλος 😛

Φαίνεται καλό πάντως.Και είναι και open-source…

Αποστολος

Δεν είναι άσχημο καθόλου….Δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω εγώ προσωπικά…δεν θεωρώ ότι έχει την απλοικότητα του iOS ούτε ίσως την παραμετροποίηση του Android(widgets κτλ) μέχρι στιγμής τουλάχιστον….αλλα πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση…αν έχει εφαρμογές ακόμα καλύτερα. Δείτε και το βίντεο της παρουσίασης

keysmith

To Jolla σαν όνομα δεν μου ακούγεται καλά (με το μπαρντόν αλλα σαν φ..λα μου ακούγεται ή ακόμα και κάτι που αρχίζει από ψ 😛 ).

Το όνομα και η φιλοσοφία του λειτουργικού μου αρέσουν αλλα κρατώ τις επιφυλάξεις μου αν θα πετύχει. Ειναι ανοικτό όπως το android πολύ παρόμοιας φιλοσοφίας (εκτιμώ λόγω linux απο πίσω), αλλα βγαίνει από μια και άσημη εταιρία (με όπως είπα χαζό κατ’εμε ονομα αλλα οκ αυτό είναι το τελευταίο). Καλό είναι ότι βγαίνει αλλα ο γίγντας ανδρόιντ αφέθηκε (κυρίως από την MS) να θεριέψει και δεν ξέρω αν τώρα νικιέται.

Με τον παραλογισμό των mhz, cores, ram που ακολουθεί το android (παράλογο και κακό) κανει ωστόσο τους άλλους να μοιάζουν αναχρονικοί ΄και πίσω (βλέπε νοκια 808 με σιμπιαν) χωρίς ο τελικός χρηστης να αντιλαμβάνεται ότι μπορουν να υπάρξουν λειτουργηκά που τρέχουν καλά με μικρότερες προδιαγραφές (πχ τούτο το λειτουργικό, αλλα και άλλα). Ο χρήστης μπαίνει στο τρυπάκι να πάρει “τούμπανο” κινητό και δεν κοιτάει τις διαχρονικές αξίες του προγραμματισμού (αποτελεσματικός κώδικας θέλει λιγη ραμ και λιγο cpu) και ποιος και αν τις ακολουθεί..

Τες πα, άντε να δούμε..

Lefteris

Οχι κωστα στο 0.48 του πρωτου βιντεο φαινεται καθαρα το ανδροειδες! keysmith +1

Eaglos

Η “άσημη” εταιρία είναι η ομάδα που έβγαλε το Meego
που το συναντάς στο διαστημικό Nokia Ν9. Αν στη Jolla
κινηθούν στην ίδια λογική τότε το OS θα σπέρνει.

Το κινητό είχαν πει ότι θα είανι συμβατό με android εφαρμογές
οπότε ίσως για αυτό να έβαλαν το ρομποτάκι του android στο
βίντεο.

Eaglos

Παίζει και ένα μικρό hands on.
https://www.youtube.com/watch?v=_c_BqnR_vAM&feature=related

icecube

μη ποιανετε στο στομα σας το συμπιαν και το 808 γιατι δε ξερετε τι σας γινεται…. βεβαια δε φταιτε εσεις καθως δεν υπαρχει ενημερωση. τουλαχιστων μην σχολειαζετε για κατι που δε ξερετε. η nokia belle fp2 στο νοκια 808 απλα δεν παιζεται. τα παντα λειτουργουν τοσο ομαλα και ταχυτατα. -clear black amoled, 41 megapixel camera, dolby surround, dolby headphones, nokia rich recording, nfc, 64mb sd και αλλα πολλα… το αλογιστο κραξιμο εχει και τα ορια του…. δε το γουσταρετε; μην ασχολειστε μαζι του… ελεος ποια!

GiannisMix

Ομορφο φενεται.. Μενει να το δουμε στη πραξηστα χερια μας..
@keysmith γτ σε χαλαει το ονομα τοσο;; οταν ακους το γαλλικο “jollie” σου ερχεται στο μυαλο “ψ•λι” η κατι ομορφο;;

sotiris

το Meego ειναι πολυ καλυτερο….

DiMiSs

Εγω παντως παιδια οσον αφορα στο ονομα δεν με ενδιαφερει πλεον γιατι θυμηθηκα τοτε στις αρχες του android που δεν μου ακουγοταν ωραια αλλα ουτε και το σημα του το ρομποτακι μου γεμιζε το ματι γιατι δεν μου εκανε κατι σαν λειτουργικο κινητου,και οριστε που δεν του εδωσα σημασια προχωρησα σε αγορα και ξετρελαθηκα με αυτο το λειτουργικο. Οσον αφορα σε μια αγνωστη εταιρια που λεει ο φιλος παραπανω να πω οτι συνηθως βλεπεις τι εχει να επιδειξει πρωτα και μετα κρινεις.Οποτε αν δεν σου αρεσε το αποτελεσμα οκ,οχι ομως και να κολλας στο οτι ειναι αγνωστη.(Η Mozilla που ειναι γνωστη δηλαδη,θα παρεις το Firefox Os και θα μας πεις οτι ειναι και καλυτερο μονο και μονο επειδη ειναι γνωστη εταιρια;) Βεβαια με αυτο που λεχθηκε επισης οτι ειναι αυτοι που αναπτυξανε το meego και ειναι αληθεια,τοτε καταλαβαινεις για τι λειτουργικο μιλαμε. Η αποψη μου ειναι οτι μου αρεσε παρα πολυ και θα το σκεφτω πολυ σοβαρα αφου παρουσιαστουν οι πρωτες συσκευες να το τσιμπησω. Τελος να πω οτι για το 808 ειναι ωραιο επηδη εχει ωραια καμερα.Αν παρουμε ομως ενα samsung με bada λειτουργικο και του κοτσαρουμε πανω ολα τα τεχνολογικα καλουδια απο ηχο μεχρι εικονα και καμερα δε… Συνέχεια »

keysmith

ποιος έθηξε το 808? Το ανάποδο. Υπονόησα ότι είναι μαγκιά της nokia που με το symbian μπορεί με “λογικούς” επεξεργαστές και μνημη να είναι άψογη (όπως θα έπρεπε να είναι ΟΛΑ τα λειτουργικά για να λέγονται “λειτουργικά κινητών”). Με το android είπα έχει παραγίνει το κακό. Το 808 το θεωρώ πολύ καλό. Οσο για την καμερά του είναι respect! η καλύτερη για μένα όχι μονο για κινητό αλλά και για premium compact..
Αντε να δούμε και το jolla αλλα.. θα πέσει πολύ δούλεμα και καζούρα με τέτοιο όνομα σας το είπα 🙂

DiMiSs

Βασικα ο icecube θιχτηκε.Συμφωνω και γω μαζι σου.Τα λες πολυ σωστα γιατι εχουμε ξεφυγει λιγο με αυτον τον αγωνα των cpu,ram και δεν συμαζευεται.Οσο παμε αυξανονται χωριε να υπαρχει λογος , με την εννοια βεβαια οτι δεν χρειαζεται.Το σιγουρο ειναι οτι οντως θα πεσει καζουρα και ισως απο τωρα να την εχουμε κιολας μεσα στο μυαλο μας.

keysmith

αυτό με την συμβατότητα με android εφαρμογές πήγε να το κάνει και το tablet της blackberry πριν κανα δύο χρόνια. Ποιος το θυμάται σήμερα? H blackberry μετά απλά σταμάτησε τα tablets.. Δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει αρκετά. Εδώ το motorola rarz i που είναι “καθαρό” android (απλά με Intel cpu), λένε έχει 80% συμβατότητα με τις υπάρχουσες εφαρμογές android (έτσι διάβασα τουλάχιστον). Θα έλεγα δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε σαν android compatible γιατί θα μας απογοητεύσει. Σιγουρα είναι μια υπενθύμιση για τους developers ότι με μικρή ίσως προσπάθεια μπορούν να “εκδώσουν” τις εφαρμογές τους σε sailfish.

@GiannisMix
.. ακριβώς το παρατσούκλι της angelina jolie από όσο ξέρω είναι και angelina ψ..lie :)) sorry.. Πάντα συμβαίνει κάποιο brandname να μην ταιριάζει σε μια γλώσσα.. Για παράδειγμα το Sony Sola το ξέρεις? Οχι απλά γιατί στην Ελλάδα/Ιταλία βγαίνει ως Sony Sole.. 😉 για προφανείς λόγους 😛 Τες πα.. δεν θα ήταν λόγος μη αγοράς αυτός για μενα, αλλα λεμε τώρα.

Eaglos

Το όνομa προφέρεται “Γιόλα” και όχι “Τζόλα” και σημαίνει μικρή ευκίνητη βάρκα
στα φινλανδικά. Βέβαια ακόμα και έτσι μπορείς άνετα να το φωνάζεις “Βιόλα”
και πολλές άλλες λέξεις που τελειώνουν σε “όλα” 😛

Υπομονή να μας δείξουν και τι συσκευή που θα το φορέσουν.

icecube

@ keysmith, συγνωμη, οντως παρερμηνευσα το σχολειο σου. οσο για το bada και ενα σαμσουνγκ που το φοραει ειναι ατυχης, καθως η belle fp2 το 808 ειναι ετη φωτος μπροστα και μπορει να συγκριθει μονο με συχρονα κινητα, ασε που δε συμφερει μερικους….

Παιδιά η ίδια η Jola λέει ότι το Sailfish OS θα μπορεί να τρέξει και Android εφαρμογές.
Δείτε στο βίντεο “Presenting Jola” την απάντηση στο πρώτο comment που έχει γίνει από την Jola Official:
The apps seen on video are not Android apps. It is true however that Sailfish OS can run many Android(TM) apps directly.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Software

Η GitHub απολύει το 10% του προσωπικού της

Η GitHub, πλατφόρμα software collaboration, μπαίνει στον “χορό” των απολύσεων και περικόπτει το 10% του προσωπικού της.

Smartphones Samsung Software

Samsung: Το λογισμικό Good Lock επεκτείνεται σε πολλές χώρες

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στα παράπονα αρκετών χρηστών της Samsung για την αποτυχία πρόσβασης στην σουίτα εφαρμογών Good Lock, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη σχετικά με τη χρήση των συσκευών Android της εταιρείας.

Smartphones Google Google Pixel Software

Google: Βελτιώνει τους χρόνους εγκατάστασης ενημέρωσης λογισμικού στα Pixel

H Google προχωρά στην βελτίωση του χρόνου εγκατάστασης των ενημερώσεων λογισμικού στα Pixel, που πλέον χρειάζονται λιγότερο συνολικό χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Internet Metaverse Software

Metaverse: Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά εικονικής γης

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε εικονική γη τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς άνθρωποι και εταιρείες αγωνίζονται για να αποκτήσουν έδαφος στο Metaverse.