Ερευνητές από το University College London και University of Sheffield της Pennsylvania, με επικεφαλής τον Έλληνα Δρ Νικόλαο Αλετρά, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI), που είναι ικανό να προβλέπει την έκβαση δίκης που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο “δικαστής τεχνητής νοημοσύνης” (αν μπορούμε να το πούμε έτσι), ή αλλιώς το πρόγραμμα, εκπαιδεύτηκε από δεδομένα από περίπου 600 υποθέσεις που πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ήταν ικανό να προβλέψει την τελική απόφαση του δικαστηρίου με ακρίβεια 79%.
Οι δημιουργοί του αναφέρουν ότι ένας τέτοιος αλγόριθμος θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στον προσδιορισμό κοινών μοτίβων σε δικαστικές υποθέσεις, αλλά θεωρούν ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη κρίση (τουλάχιστον όχι ακόμη).
Μιλώντας στο The Verge, ο Δρ Νικόλαος Αλετράς δήλωσε: “Δεν θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι ή κοντά στο να δημιουργήσουμε δικαστές τεχνητής νοημοσύνης και δικηγόρους…Ωστόσο, τα δικαστήρια χρησιμοποιούν ήδη πολλά εργαλεία computer analytic, και θεωρώ ότι στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πολύ χρήσιμη και εκεί”. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο στο να επισημάνει σε ποιες περιπτώσεις είναι πιο πιθανό να σημειωθούν παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Το AI ανέλυσε υποθέσεις με τη βοήθεια machine learning αλγόριθμου για να ψάξει τα μοτίβα. Στη συνέχεια κατέταξε κάθε περίπτωση στο αν υπάρχει παραβίαση ή όχι. Να πούμε ότι στην έρευνα συμμετείχαν επίσης, οι Δρ Βασίλειος Λαμπος και Δημήτρης Τσαραπατσανης.
Μονο έμενα έχει αρχίσει να τρομάζει η τεχνητή νοημοσύνη ή είμαστε πολύ ;;;
*πολλοι